Goed: natuurlijk heb je 't bedrijf waar je gaat werken geresearched, je weet wie degene is die het sollicitatiegesprek met je gaat doen en je heb de antwoorden geoefend op de vragen waarvan je weet dat ze gesteld gaan worden. Ah, én je hebt zelf een paar - niet te veel! - vragen achter de hand.

Na de basics, dan nog vier trucs waar je altijd iets aan gaat hebben.

1. Bedenk alvast antwoorden op vragen waarvan je eigenlijk niet wil dat ze gesteld gaan worden

Praten over je goede kanten is makkelijk, praten over je slechte eigenschappen is the worst. Drie vragen waarvan niemand wil dat ze gesteld worden, maar wel gesteld gaan worden.

> Kun je me iets over jezelf vertellen?Deze is altijd moeilijk, want je wordt opeens geforceerd je hele bestaan in een paar minuten te proppen. Dat hoeft dus niet - het riedeltje van geboorteplek, woonstad, leeftijd is allesbehalve persoonlijk en stond bovendien al op je CV. Vertel een paar grote lijnen, maar zoom ook in op specifieke dingen. Dat is de key: een of twee zo specifiek mogelijke dingen zeggen, want die zijn vaak alleen op jou van toepassing en dat zorgt ervoor dat je wordt onthouden.

> Waarom ga je weg bij je vorige werkgever?
Deze vraag lijkt alleen over jou te gaan, maar hij gaat ook een beetje over je vorige werkgever. Ieder bedrijf wil namelijk graag iets weten van andere bedrijven - in dit geval dus jouw vorige werknemer, die heel waarschijnlijk in hetzelfde straatje past als het bedrijf waar je solliciteert. Daarnaast zegt je antwoord iets over hoe graag jij je nieuwe baan wil. Wat je moet onthouden: de plek waar je gaat solliciteren, moet in je antwoord centraal staan, óók als je naar je vorige werkgever wordt gevraagd. Zeg dus bijvoorbeeld dat je veel geleerd hebt bij je vorige baan, maar dat je klaar bent om veel nieuwe dingen te leren bij je - misschien - toekomstige baan. Denk dus een beetje als een politicus - buig vragen naar het verleden om naar de toekomst. Ook belangrijk: wees te allen tijde vriendelijk over je vorige werkgever - dat laat zien dat je tact hebt, en dat is altijd goed.

> Wat is je grootste zwakte?Niemand vindt dit makkelijk, praten over je slechte kanten tegen je potentiële toekomstige werkgever. En hoewel soms wordt afgeraden een negatieve eigenschap te noemen die eigenlijk stiekem positief is, mag je dit heus wel doen. Je kunt je verliezen in details, je kunt dingen moeilijk loslaten, je hebt er een handje van altijd door te gaan - allemaal prima antwoorden. Antwoorden als 'Ik vind op tijd komen moeilijk', 'Ik kan snel kwaad worden' of 'Ik procrastineer vaak', geven je werkgevers alleen maar redenen om je niet aan te nemen en ze willen je juist wel aannemen. Blijf alleen weg van het antwoord dat je 'een perfectionist bent', want dat is a) heel waarschijnlijk niet waar, want niet iedereen is niet zomaar een perfectionist en b) het is het meest luie negatieve-maar-positieve antwoord dat je kunt geven en dit hebben ze heel waarschijnlijk al tien keer gehoord. 

2. Pas je houding aan... voor een klein beetje
Ben je een extrovert, licht narcistisch type? Gefeliciteerd: veel hoef je tijdens je sollicitatiegesprek niet te veranderen aan jezelf. Voor de rest: mensen zijn zo geprogrammeerd dat ze binnen een paar seconden een beeld van je maken. Daarom loont het om een paar eigenschappen van de extraverten onder ons te 'lenen'. Een selectie:

> Kuddegedrag

> Vriendelijkheid

> Assertiviteit

> Meegaandheid

3. Oefen wél je binnenkomst

Beeld je zo'n typische filmscène in waar de hoofdrolspeler in de spiegel zijn openingszin oefent, en continu 'Hey, nice to meet you', 'HEY, nice to meet YOU', 'Hey, NICE to meet you' oefent.Dat ziet er altijd heel dom uit en het is precies wat jij ook moet doen.

Het belangrijkste is oogcontact. Studies wijzen uit dat kandidaten die veel oogcontact maken, veel beter worden beoordeeld dan kandidaten die weinig oogcontact maken. Mensen die in control zijn, zich zelfverzekerd voelen en weten waar ze het over hebben, houden ook langer oogcontact. Wegkijken impliceert onzekerheid, gebrek aan controle en ongemakkelijkheid. Je blik half zo lang vasthouden, maakt al verschil. Kijk dus naar jezelf in de spiegel. Doe dit een seconde, en kijk dan weg. Doe het dan nog een keer, maar dan voor vijf seconden. Je zult zien - de tweede versie van jezelf, zou je ook meer vertrouwen. Kijk mensen dus in de ogen, en lach zelfs nog voor je de hand schudt eventjes.

4. Wees niet te druk met 'jezelf verkopen'

Een negatieve eigenschap noemen die ook een vleug positiviteit hebben is oké, maar blijf altijd eerlijk over je carrière. Het is oké om direct en eerlijk te zijn. Een potentiële baan hoort bij je te passen; het hoort niet iets te worden dat je moet behalen omdat je dat nou eenmaal moet. Onthoud ook: als je je tijdens je sollicitatiegesprek heel anders hebt voorgedaan, gaat het vroeg of laat mis op de werkvloer.

Succes!