Waarom je dit weekend Jessica Jones MOET bingen

Een van de betere series van het moment.

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

Hoe zijn de weersvoorspellingen in Nederland? Herfstig? Nat? Koud? Mooi. Want dit weekend heb je toch maar één taak en dat is in één lange binge het eerste seizoen van Jessica Jones kijken, de nieuwe serie van Netflix.

'Is Jessica Jones geen superheld?', hoor ik je zeggen. Yup, dat is ze. Een uit de stal van Marvel en uit het universum waar ook The Avengers toe behoren.

Als dat normaal iets is waarop je afknapt, geen zorgen, ik ben eigenlijk ook niet echt van de superhelden. Ik kijk liever naar Mark Ruffalo in de fijne indiefilm Begin Again dan naar Mark Ruffalo als The Hulk. Toch is Jessica Jones een van de betere series die ik de afgelopen tijd heb gezien. Ondanks of misschien dankzij haar superheldenstatus.

Advertisement - Continue Reading Below

Jessica Jones is namelijk donker, intelligent, vreselijk spannend en serieus grensverleggend.

En ik ben niet de enige die dat denkt.

'Jessica Jones' Is The Best Show On TV,' zegt Fortune. 'Jessica Jones isn't just Marvel's best TV show. It's better than every Marvel movie, too,' roept The Week. 'Marvel's Jessica Jones: the smartest superhero show for aeons,' meent The Guardian.

Nog steeds niet overtuigd? Wellicht helpen deze 5 (of eigenlijk 6) punten:

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

1. Jessica Jones is de minst superhelderige superheld ooit...
Ja, ze heeft superkrachten. Ze kan een man met twee keer haar lengte door een kamer slingeren alsof het niks is en op een gebouw van meerdere verdiepingen springen (let wel: ze vliegt niet). Maar waar de meeste vrouwelijke superhelden in strakke pakjes over het scherm dartelen, of op z'n minst een cape dragen zoals de eveneens nieuwe tv-held Supergirl, is Jessica's kostuum een baggy spijkerbroek, motorlaarzen en een leren jack.

Jessica Jones is eerder een privédetective met een voorliefde voor goedkope whiskey, een serieus geval van posttraumatische stress en (daardoor) weinig geduld met de wereld om haar heen dan een superheld die de wereld redt. Al probeert ze dat laatste uiteindelijk toch, min of meer.

2. Krysten Ritter is fantastisch...
Tot nu kende ik actrice Krysten Ritter vooral als die Yale-vriendin van Rory uit de Gilmore Girls. Altijd vrolijk. Een beetje gek. In Jessica Jones is Krysten Ritter allesbehalve vrolijk of 'een beetje gek'. Ze is HEEL ERG gek (gemaakt) en altijd verdomd chagrijnig. En dat staat de actrice heel goed. Wie wist dat Krysten Ritter zoveel duisternis in zich had...

3. De serie is vernieuwend...
Als comics van iets overlopen, dan is het wel van de zogenaamde 'male gaze'. Kijk alleen maar naar de absurde wespentailles en enorme cupmaten van de vrouwelijke superhelden. Jessica Jones mist deze, op mannen gerichte en (meestal) door mannen gecreëerde blik volledig.

Wat niet betekent dat de serie niet sexy is. (Kijk alleen even naar Luke Cage.) Maar Jessica is geen lustobject. Ze is onafhankelijk en sterk. Net als eigenlijk alle vrouwen in de serie. Misschien wel het meest kenmerkende van deze eigentijdse blik is dat een mannelijk karakter uit de stripboeken in de serie vrouw is, en meteen ook het eerste lesbische karakter in het hele Marvel filmuniversum ooit.

4. Jessica Jones is een duistere thriller...
Ja, de serie vindt plaats in een wereld waar mensen superkrachten hebben en The Avengers net een groot deel van Manhattans Hell's Kitchen hebben verwoest, maar daar merk je eigenlijk heel weinig van. Waar die andere Marvel-serie van Netflix, Daredevil, eerder dit jaar nog voelde als een best heel aardige verfilming van een stripboek, is Jessica Jones eerder een duister drama met wat bovennatuurlijke elementen.

Ja, er gebeuren dingen die niet kunnen, maar dat geldt ook voor de meeste handelingen in Grey's Anatomy. Dat neemt niet weg dat ik (nog steeds) regelmatig een brok in m'n keel krijg van Shonda Rhimes' ziekenhuisserie. En zo achtervolgen de meest heftige scènes uit Jessica Jones me nu al meerdere nachten.

5. David Tennant is de engste schurk ooit...
David Tennant ken je misschien uit Broadchurch en Doctor Who of anders als Barty Crouch Jr. in Harry Potter, maar als Jessica Jones' schurk Kilgrave is hij serieus angstaanjagend. De engste slechterik uit de hele Marvel geschiedenis wellicht. (En veel enger dan Barty Crouch Jr.! ;-)) Want Kilgrave kan gedachten controleren en daarmee iedereen alles laten doen. ALLES.

Wanneer deze man voor je deur staat en je vertelt dat hij binnen mag komen, laat je hem binnen. Wanneer deze man je opdraagt je hart uit te snijden, pak je een mes. En David Tennant speelt hem meesterlijk.

6. Tot slot. Het is de ideale serie om met je lief te kijken...
Aangezien we nog maanden moeten wachten op de nieuwe Game of Thrones en Homeland z'n beste tijd heeft gehad, is het lastig iets te vinden waar je samen naar kunt kijken. Jessica Jones is een serie waar je gegarandeerd allebei iets uit kunt halen.

Zeker als je lief van het soort is dat liever naar The Avengers dan naar een indiefilm gaat. Dan hoef je hem waarschijnlijk niet eens te overtuigen.

Plezier met bingen!