'Kom niet met je boerensjaaltje naar een glitterfeest'

En andere kleedtips voor de feestdagen.

Meest gelezen

We willen graag het één en ander verduidelijken betreffende wat te dragen naar een feestje. Want in Nederland betekent een dresscode niet altijd dat iedereen zich eraan houdt en is het grootste statement vaak een understatement. Vandaar. Deze tips.

DRESSCODE?

We stappen hiervoor even af van hoe de dingen echt horen. Want zoals in de intro van dit stukje staat aangegeven: niet iedereen houdt zich aan de dresscode. In Nederland geldt vooral: lees de dresscode wel maar maak je eigen verhaal. Staat er all that glitter op de uitnodiging? Kom dan niet rücksichtslos zoals ondergetekende in een glitteronderbroek met idem top naar het feestje, maar bedenk wie de gastheer of gastvrouw is. Houden zij zelf van ingetogen, pas je daar dan op aan. Is het omgekeerde het geval: doe dat dan ook. Dresscodes anders de geijkte Black Tie en White Tie zijn vrij te interpreteren maar vergeet niet wel een tikkel te refereren naar de uitnodiging. Dus, als er staat glitter, zou die onderbroek eventueel kunnen, mits dus de gastheer of gastvrouw, ga in ieder geval niet met je boerensjaaltje en je streepjestrui naar het event. Das logisch.

Advertisement - Continue Reading Below

GROOMING

Het is verder ook vrij simpel: doe je nagels, fix je haar. Voor make-up gelden er geen echte regels: flawless, au naturel, kies zelf maar. Ook gaan de volgende moderegels altijd op: investeer in jas, tas en schoenen. Eenmalig een heel duur jurkje kopen is alleen leuk als het allemaal geen pijn doet aan het einde van de maand. Of als de gelegenheid er echt om vraagt – zie: tot slot. Maar doe wel een beetje je best op je uiterlijke verzorging. Dat vindt iedereen prettig.

Meest gelezen

Tip: een – let wel:nep – bontjas is tijdens deze dagen altijd een goed idee. Vooral handig als het feestje buiten – buiten is de nieuwe keuken – ineens leuker blijkt. En dat is zo'n beetje altijd het geval.

TOT SLOT

kleed je naar wat je uit de avond wilt halen. Verwacht jij te kussen onder de mistletoe ergens deze maand maar heb je nog niemand om dit mee te doen? Dan zou die glitteronderbroek van pas kunnen komen – en ik spreek uit ervaring. Opvallen doe je nu eenmaal niet in een grote wollen trui. Tenminste, over het algemeen valt men niet op in zo'n trui. Er zijn altijd uitzonderingen.

Weet je het echt niet? Doe dan het volgende: Vraag je af wat je moeder tegen je zesjarige zelf zou zeggen. Regent het? Trek een regenbestendige jas aan. Is het koud, kleed je dan warm aan. En dit is echt echt geen inkopper. Want in een land waar normaal al gek doen is, is praktisch kleden een groot goed.