1. Je vraagt niet genoeg salaris tijdens je sollicitatiegesprek
Begrijpelijk, want je bent al lang blij dat je een baan aangeboden krijgt. En ze sturen je vast gelijk weer naar huis als je om meer vraagt, denk je. Het tegendeel kan waar zijn: door om meer te vragen, laat je zien dat je je mond wel open durft te trekken en dat je het waard bent. Nooit geschoten is altijd mis, dus onderhandelen maar.

2. Wachten tot je droombaan aan komt waaien
Tja, Beyoncé werd ook niet ontdekt toen ze in haar slaapkamer voor de spiegel stond te dansen en zingen. Je moet erop uit, langs bedrijven gaan, brieven schrijven, netwerken. Het is een fulltime baan op zich!

3. Je neemt niet genoeg risico's
De makers van de eerste mobiele telefoons werden vast ook voor gek verklaard toen ze hun ideeën bekend maakten (wie zat er nou te wachten om overal bereikbaar te zijn als je thuis ook een telefoon had?). En moet je nu zien. Wacht niet tot iemand je een opdracht geeft, maar ga zelf aan de slag met je ideeën. Meer eigen inbreng en proactief zijn maakt je unieker in wat je doet!

4. Te veel van jezelf laten zien
Natuurlijk wil je jezelf bewijzen tegenover je nieuwe baas. Maar aan het einde van elke werkdag vertellen wat je allemaal hebt gedaan, is misschien een beetje, ehm, veel. Hij of zij heeft het echt wel door als je hard werkt. Het is tenslotte zijn taak om een oogje op zijn personeel en de werkprocessen te houden.

5. Je gaat te snel akkoord met 'nee'
Soms moet je een paar keer om iets vragen voordat mensen doorhebben dat je een punt hebt. En soms moet je daarvoor je plannen een beetje bijstellen. Stel bijvoorbeeld het budget wat je nodig hebt bij, zodat het wel aantrekkelijk wordt om 'ja' te zeggen. Laat je in ieder geval niet gelijk tegenhouden.

6. Je blijft bij een baan hangen omdat het gemakkelijk is
Natuurlijk moet je niet gelijk ontslag nemen omdat je niet helemaal op de plek zit waar je zou willen zitten. Je leert veel over wat je wél wilt, als je doet wat je niét wilt. En je gaat er dan harder voor werken. Maar het kan ook nooit kwaad om vanuit een baan verder te kijken naar vacatures. Denk aan wat je echt zou willen en maak er werk van.

7. Je solliciteert niet of geeft je niet op voor promotie, omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent.
Denk niet voor anderen. Je weet nooit van te voren hoe dingen uitwerken. En wat is nou het ergste dat kan gebeuren? Een 'nee' of zelfs helemaal geen antwoord. Dat kun je vast wel aan.

8. Niet aangeven als je werkdruk te hoog is
Want dat zie je als falen, en falen is geen optie? Toch kun je beter op tijd aangeven dat je belachelijk veel overuren moet maken om het klusje te klaren, dan dat jouw baas straks in de problemen komt omdat je je werk niet op tijd af hebt.

9. Geen andere activiteiten doen omdat je een fulltime baan hebt. En misschien kom je door die kookcursus er wel achter dat je eigenlijk chef-kok had moeten worden. Win-win.
Want ja, Kayla Itsines werd ook niet beroemd door na een werkdag op de bank te ploffen met een glas wijn en een paar afleveringen van Friends. Blijf jezelf ontwikkelen en ontdek andere dingen. Het is een mooie aanvulling op je loobaan. En misschien kom je door die kookcursus er wel achter dat je eigenlijk chef-kok had moeten worden. Win-win.