'Waarom ik val over de ophef rondom Kim Kardashians naaktfoto'

En het heeft niks te maken met de foto's zelf.

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

Er zit me aardig wat dwars over de hele heisa rondom de (nieuwste) naaktfoto van Kim Kardashian. Alles behalve de foto zelf eigenlijk. Want toen ik die eerder deze week voorbij zag komen op Facebook, haalde ik mijn schouders op, dacht ik enkel 'uiteraard' en scrolde ik door. Kardashian plaatst graag foto's van zichzelf en haar nakende lichaam online en van mij mag ze. Het is haar lichaam. Haar social media. Haar zaak.

Advertisement - Continue Reading Below

Het was wat de realityster uren later op Twitter gooide, waar mijn nekhaartjes rechtop van gingen staan. De tweets die door heel veel media geclassificeerd werden als 'krachtig', 'hard terugslaan' tegen de 'haters' en 'slut shamers'. Kardashian was haast een feministische held, en dat op internationale vrouwendag.

Maar ik vond haar tweets juist kinderachtig én vrouwonvriendelijk. 

Voor wie het heeft gemist, even een kleine samenvatting. Na Kim Kardashians naakte selfie van maandag, reageerde actrice, comédienne, zangeres en legende Bette Middler met de volgende tweet:

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

 

Ik vind 'm grappig. Actrice Chloe Grace Moretz ook. Zij retweette Middlers grap en voegde er zelf nog een wat serieuzere opmerking gericht aan Kim Kardashian aan toe: "I truly hope you realize how important setting goals are for young women, teaching them we have so much more to offer than just our bodies."

Volgens sommigen vallen Chloe en Bette's tweets onder slut shaming. Want een vrouw moet met haar eigen lichaam kunnen doen en laten wat ze wil en het is daarom net zo belangrijk om jonge meisjes te laten zien dat je je eigen lichaam naakt op internet mag zetten (als je dat wilt) zonder dat je je hiervoor hoeft te schamen. 

Goed punt. Maar ik denk dat het zwaar overdreven is in dit geval. Bette maakte gewoon een - laten we eerlijk zijn - best gevat grapje en Chloe was vooral redelijk naïef door te denken dat iemand als Kim Kardashian zich iets aantrekt van haar voorbeeldfunctie. In welk opzicht dan ook.  

Nee, waar ik vooral over viel, was Kardashians reactie op die tweets. De eerste tweet was een verontschuldiging dat ze pas laat reageerde omdat ze 'druk was een cheque van 80 miljoen te innen'. Waarna ze vervolgens Bette aanviel op haar leeftijd en Chloe, een 19-jarige met 57 acteer credits op haar cv, besloot te kleineren. Niet heel chique en zeker niet 'krachtig':

 

 

Het zijn tweets die wat mij betreft vooral iets zeggen over Kardashians enorme onzekerheid. Het is duidelijk dat ze geen zelfspot heeft en al net zo slecht grappen of kritiek kan incasseren als haar man. Maar kom op, Chloe Grace Moretz is 19 jaar oud. 19! Als je haar kritiek onterecht vindt, leg haar dan uit waarom. Zeg dan dat je juist een voorbeeld probeert te zijn, als dat al zo is. Maar probeer haar niet weg te zetten als een of andere nobody - ugh, die een kleinerende 'boo' aan het einde - alleen maar omdat ze iets zegt waar jij het niet mee eens bent. En dat je vooraf nog even moet delen hoeveel geld je hebt verdiend, maakt je niet beter dan anderen.

Een dag later kwam Kardashian alsnog met een wat uitgebreidere verklaring over haar redenen voor het plaatsen van naaktfoto's. Ook dit bericht werd door heel veel media onthaald als een krachtig stukje tekst waarmee ze voor zichzelf en haar rechten als vrouw opkwam.

Dat ze in het betreffende stukje haar man bedankt, die op zijn laatste album toch ook echt aan het zogenaamde slut shaming doet en zelfs zijn eigen vrouw bitch noemt, is uiteraard heerlijk dubbel. En dat ze claimt enkel haar eigen lichaam en seksualiteit te vieren met haar naaktfoto's, gaat er bij mij ook niet in. Ieder beetje natuurlijkheid aan dat lichaam en gezicht wordt al jaren zo angstvallig weggewerkt met operaties, make-up en Photoshop, dat het weinig met trots te maken heeft. Daarbij was de foto waar het allemaal om te doen is, van vóór haar laatste zwangerschap. Ook dat schreeuwt niet echt: kijk mij blij zijn met mijn lichaam!

Sorry Kim Kardashian, ik denk dat je enkel naaktfoto's plaatst omdat je weet dat je hiermee aandacht genereert. En aandacht genereren is nou eenmaal je enige, echte talent. Een groot talent, anders cash je niet op een gemiddelde maandagavond even een cheque van 80 miljoen. Maar maak het alsjeblieft niet mooier dan het is.