DIT zijn 5 dingen die je ongemerkt fout doet tijdens het solliciteren

Maar vanaf nu nóóit meer.

Meest gelezen

Je bent uitgenodigd voor een gesprek, hebt je voorbereiding gedaan, en weet wat de voor de hand liggende do's en dont's zijn: kom niet te laat, kleed je niet te hysterisch, maak oogcontact en 'yadayadayada'...

Er zijn ook wat minder voor de hand liggende, maar minstens zo belangrijke dingen waar je op moet letten, die we nog weleens vergeten. Op een rij.

1. BFF-praat
Niet doen: na het sollicitatiegesprek nog iets naar je (misschien toekomstige) baas sturen in dezelfde taal als je tegen je vrienden gebruikt. Hoe gezellig en jong en down to earth hij of zij ook was. Hou het professioneel – in ieder geval totdat je bent aangenomen. Karen Wood, consultant bij Sydney's Financial Services Recruiter, TOM Executive:

Advertisement - Continue Reading Below

'Onthou tegen wie je het hebt en hou het professioneel. Ook ná het sollicitatiegesprek. Een 'X' of een kus-emoji achter een zin zorgen ervoor dat je aan credibility inlevert. Later, als je eenmaal aangenomen bent, heb je nog tijd genoeg om te bonden en dat kracht bij te zetten door vriendschappelijke appjes en berichtjes.

2. Koffie meenemen naar het gesprek
Ten eerste krijg je er een koffieadem van, ten tweede riskeer je een awkward gegoochel met je handen als je de ander de hand wil schudden en ten derde; grote kans dat je je vieze kopje koffie na het sollicitatiegesprek op het bureau laat staan van.

Meest gelezen

3. Behandel iedereen zoals je zelf behandeld zou willen worden
Al heb je je sollicitatiegesprek volledig verknald: doe vriendelijk tegen de receptioniste. Het is niet ongebruikelijk dat ook – juist – zij worden gevraagd wat ze van je vonden, en als zij geen goed gevoel over je hebben; kleine kans dat je wordt teruggebeld. Wood:

'Werkgevers willen graag werknemers die net zo makkelijk omgaan met de CEO als met de receptie. Het gaat allemaal om goede manieren hebben en beleefd zijn.'

4. Blijf weg van schoenen die je blaren geven
Goed, hakken kunnen een hartstikke goede keuze zijn en er zijn ook vast veel werkgevers die oog hebben voor goede schoenen, maar laat de hakken waar je blaren van krijgt in ieder geval thuis. En trek je hakken vantevoren aan: niks is funester dan een toekomstige werkgever die jou net wat eerder komt ophalen voor het gesprek en ziet hoe jij van je comfi schoenen net in je hakken stapt. Wood:

'In minder dan dertig seconden, vormen we een eerste beeld van iemand. Zo'n 55% daarvan wordt bepaald door wat we zien.'

5. Te agressief op geldvragen reageren
Je bent een sterke, zelfverzekerde vrouw dit zich ook in een crisis niet de kaas van het brood laat eten en da's goed, en ja: geld is belangrijk, hoe leuk de functie ook is. Maar wees een beetje voorzichtig met het onderwerp geld als je nog niet eens bent aangenomen. Je hebt al 't recht om het bedrag te noemen dat jij denkt dat je waard bent, maar wacht tot de werkgever begint over het salaris en begin niet zelf over het onderwerp, om te voorkomen dat je overkomt als iemand die het vooral o het geld te doen is, in plaats van de functie. Wood:

'Werkgevers willen graag zien waarom je specifiek deze functie wilt, wat jij kunt toevoegen en op welke punten het bedrijf en jij een goede match zijn.' 

Als dat klopt, zijn ze vanzelf bereid je meer te gaan betalen.

Pssst: 6 redenen waarom je de nieuwe Netflix-serie Flaked wil zien >

Bron: Cosmopolitan.com