hELLEpdesk: hoe mail je iets vriendelijk zonder heel veel uitroeptekens en smileys te gebruiken?

Dit zijn de dingen die je beter wel en beter niet kunt doen.

Meest gelezen

Beste Malu,
Soms moet ik iemand mailen, en dan merk ik dat ik het heel moeilijk vind om niet achter elke zin een uitroepteken of smiley te gebruiken. Al heel snel lijk ik zo onaardig of te zakelijk over te komen. Hoe los je dit op in een professionele omgeving, waarin smileys eigenlijk niet echt gepast zijn? - M. de C.

Beste M. de C.,
Ik snap je. Ik denk dat iedereen je snapt, maar het te debiel vindt om toe te geven dat ze hier ook weleens mee worstelen. Bedankt dus, dat je dit onderwerp aanhaalt. De truc is om je zinnen warm genoeg te laten zijn van zichzelf, zodat ze geen uitroeptekens en smileys meer nodig hebben, zonder te vervallen in enge termen als 'warme groetjes'. Gebruik nooit 'warme groetjes'. Niet elke zin hoeft natuurlijk een complimentendisco te zijn; je moet gewoon één bovengemiddeld vriendelijke zin in je mail verwerken, en dan kun je in de rest van je mail zonder smileys toe. 'Heel erg bedankt voor [in te vullen], dat is/was heel [in te vullen]', is bijvoorbeeld goed. Of begin met: 'Fijn je gister even gesproken te hebben, ...'. Vind het sowieso altijd fijn iemand even gesproken te hebben. Soms zit het zakelijke ook in de lengte van je mail - hoe korter, hoe groter de kans dat je bot overkomt. Schrijf in dat geval gewoon zo veel mogelijk extra zinnen erbij.

Advertisement - Continue Reading Below

Dan de afsluiter. 'Groet', 'Fijne dag' en 'Wellicht tot ziens' zijn precies de afsluiters die altijd, irritant genoeg, net te zakelijk overkomen. Maar je hoeft dus helemaal niet iets in de richting van doei te zeggen. Ik sluit altijd af met 'Ben benieuwd,' 'Heb er zin in,' of 'Hoor het graag,'.

Oh, en reageert iemand met een bak aan smileys en een overdaad aan uitroeptekens, by all means follow the example. Je hebt hier te maken met iemand die geen f*ck geeft om etiquette (of een iemand die ~ jong van geest ~ genoeg is om de lol van smileys in te zien), dus al jouw moeite om smileys en uitroeptekens binnen de perken te houden, wordt meteen totaal overbodig. Leef je uit, uitroepteken erop los, smiley je wild - ugh, zo bevrijdend. Deden we 't allemaal maar.'

Pssst... ook een vraag? Wekelijks beantwoordt Malu de Bont al je vragen op ELLE.nl, via malu.de.bont@hearst.nl kun je er eentje doorgeven.

Vraag 't de hELLEpdesk: hoe voorkom ik dat een uitgaansavond een k*tavond wordt? >

Vraagt 't de hELLEpdesk: zeg je 'bedoeling' of 'bedoening'? >