Ze lijken zo onschuldig, sommige dagelijkse gewoonten – zoals door je Instafeed scrollen in bed. Maar laat nou net dit soort dingen je huwelijk kunnen verstieren.

'Uit onderzoek blijkt dat een heleboel kleine dingetjes die mensen doen, op serieuze relatieproblemen kunnen duiden,' zegt Carrie Cole, een relatietherapeut en gecertificeerd trainer aan het Center for Relationship Wellness in Houston. Máár: geen slecht nieuws zonder goed nieuws. Zelfs wanneer je nu problemen hebt, ben je niet per se gedoemd om te scheiden. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat stellen beter in staat zijn om problemen op te lossen – en te stoppen met de slechte gewoonten die ze hebben ontwikkeld – dan dat ze dat tien jaar geleden konden.

Hieronder acht slechte gewoonten waarvan relatietherapeuten zeggen dat ze funest zijn voor je huwelijk:

1. Achter elkaars rug om lullen

Het klinkt misschien als het advies om highschool drama te voorkomen. Is 't niet! Op een gemene manier over je partner praten wanneer hij er niet bij is – en dan hebben we het niet over het belachelijk maken van z'n Star Wars-obsessie – is een rode vlag die, verrassend genoeg, vaak voorkomt, zegt Cole. En je vrienden kunnen daar de aanstichters van zijn...

'Vrouwen kunnen gemakkelijk in dit patroon terecht komen wanneer ze vrienden hebben die hetzelfde doen,' zegt ze. 'Wanneer een hechte groep vriendinnen constant negatief over hun eigen mannen praat, lijkt het al snel normaler om hetzelfde te doen en dingen te zeggen als: 'dacht je dat jouw man erg was? Moet je dit horen…' Maar in werkelijkheid haalt het een dieper liggend probleem naar de oppervlakte, zegt Cole. 'Het laat het gebrek aan respect voor hem en jullie connectie zien, zelfs wanneer hij er nooit achter zal komen'. Ben je hier eenmaal aan begonnen? Dan ontstaat er een patroon van negatieve vergelijkingen die alleen maar kan leiden tot meer kritiek en minachting. En voor je het weet zit je relatie in een neerwaartse spiraal.

2. Focussen op wat er mist

Was je ex hilarisch in tegenstelling tot je echtgenoot? Of zou je willen dat je vent een gentleman was, die vaker deuren voor je zou openhouden, zoals de echtgenoot van je vriendin? Stop daarmee! Het negatief vergelijken van je man met anderen is een subtiele doodsverklaring voor je huwelijk. 'Ook wanneer je al deze dingen alleen maar in je hoofd opslaat, kan het je relatie in de loop der tijd de das om doen,' zegt Cole. Probeer te onthouden dat het gras er aan de overkant altijd groener uitziet, omdat één persoon nooit over alles op je wensenlijstje beschikt. En trouwens: je vriendinnen zijn waarschijnlijk jaloers op iets wat de jouwe doet.Heeft hij een gewoonte ontwikkeld waarvan je nekharen overeind gaan staan? Dan is daar niets mis mee! Mits je hem niet tot in het oneindige gaat proberen te veranderen. Cole stemt voor een zachtaardige benadering en raadt aan vooral te focussen op wat er wél goed is. Dat zal voor zowel je huwelijk als je geestelijke gezondheid een stuk beter zijn.

3. Jezelf nooit in je partner verplaatsen

We zijn helemaal niet pro genderstereotypering (in tegendeel zelfs!) maar deskundigen zijn het er ruimschoots mee eens dat mannen meer moeite hebben met inlevingsvermogen – in hoeverre je in staat bent het perspectief van je significant other te begrijpen, zelfs wanneer je het er niet mee eens bent – dan vrouwen.

Experts denken dat mannen hier van nature meer mee struggelen. Vrouwen hebben vaak meer empathie, wat te maken heeft met het biologische- en neurologische verschil tussen de twee geslachten. Maar dat het voor mannen lastiger is, betekent natuurlijk niet dat het genegeerd moet worden. Het is zelfs zo 'dat huwelijken waarin mannen de invloed van hun vrouw niet willen accepteren een hogere kans hebben uit te monden in een scheiding,' zegt Diane Gehart, professor in huwelijk- en familietherapie aan de California State University in Northridge. Uit onderzoek van het Gottman Instituut is zelfs gebleken dat het huwelijk van mannen die dit niet doen 81% kans heeft om te mislukken. Ai... Maar ondanks dat mannen – als het hierop aankomt – niet echt goed uit de verf komen, gaan vrouwen ook niet vrijuit! Mannen willen zich namelijk ook begrepen en gerespecteerd voelen door hun partner. Allebei de partijen zullen hun best moeten doen zich in elkaar te verplaatsen wanneer het op een probleem aankomt.

4. Een ruzie uitvechten met (figuurlijk) gebalde vuisten

Het is geen goed teken wanneer je een gesprek hebt met je man en je ineens van emotioneel stabiel naar emotioneel (héél erg) onstabiel schiet. Hiermee duw je je partner van je af, legt Gehart uit. 'Omdat het de mogelijkheid om een normaal- en productief gesprek te voeren meteen wegneemt.' En laat het zo zijn dat vrouwen hiervan over het algemeen de boosdoeners zijn. 'Vrouwen benaderen problemen vaak agressiever dan mannen,' zegt ze. Uit een onderzoek blijkt dat mannen over het algemeen in staat zijn om snel tot bedaren te komen en een situatie zonder emoties kunnen analyseren. In tegenstelling tot vrouwen die handelen vanuit hun gevoel.

We weten dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is maar mocht je het gevoel hebben dat je gaat schreeuwen of je stem gaat verheffen iedere keer dat je geïrriteerd raakt door je man, probeer je dan terug te trekken. Anders is de kans groot dat je zijn afweermechanismen triggert, waardoor zijn vermogen om open en eerlijk met je te praten verdwijnt. Als hij daar überhaupt nog zin in heeft... Ook andersom geldt: als hij alleen maar jouw boosheid en irritatie hoort, wat heeft het dan voor zin om 'het gesprek' voort te zetten?

5. Niet weten wanneer je ruzie een pauze nodig heeft

Zodra onenigheid eenmaal opgang is gekomen, is het moeilijk om ervoor te zorgen dat-ie niet uit de hand loopt. Toch maakt het tussentijds pauzeren ervan dat je je problemen gemakkelijker kunt oplossen omdat je ze rustiger en met meer begrip kunt uitpraten, zegt Cole. Wanneer je dat niet doet is de kans groter dat je schreeuwt, huilt of je allebei afsluit en kil wordt – en dat kan letterlijk effect hebben op je lichaam. 'Wanneer mensen bevriezen tijdens een ruzie, is dat meestal omdat hun hartslag omhoog is geschoten naar meer dan 100 slagen per minuut, waardoor je lichaam een vechten- of vluchten reactie geeft,' legt ze uit. 'Als dat gebeurt, verlies je de toegang tot het deel van je brein – de frontale kwam – dat je communicatieve vaardigheden regelt. Soms kun je dus letterlijk niet praten, zelfs wanneer je dat probeert.' Pauze is dus niet een vrijbrief om er in het heetst van de strijd tussen uit te paaien om later op hetzelfde punt de ruzie weer op te pakken. Nope, pauze kan daadwerkelijk het verschil maken tussen een productief en oplossingsgericht praten én een gesprek waardoor je uiteindelijk alleen maar dieper in de put belandt.

6. Altijd je blije gezicht opzetten

Ook wanneer je er compleet zen probeert uit te zien, betrapt je lichaam je er negen van de tien keer op hoe je je echt voelt. Een paar subtiele probleempunten die experts herkennen zijn: een hoogzittende stem, verwijde pupillen en een bleke tint, die vaak gepaard gaan met de klassieke neppe glimlach en geforceerde stijve bewegingen. 'Dit zijn allemaal tekenen dat iemand overweldigd is door z'n eigen gevoel en in de vecht- of vluchtmodus terechtkomt. Hierdoor kun je simpelweg geen vertrouwd gesprek meer met je partner voeren,' zegt relatietherapeut en schrijfster van het boek Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love, Sue Johnson.

'Wanneer je regelmatig in dit patroon belandt, in plaats van je echte gevoelens toe te laten en aan je partner te vertellen hoe je je écht voelt over het feit dat hij, zonder het te overleggen, je schoonmoe heeft uitgenodigd om een week te komen logeren, dan creëer je een patroon waardoor je niet meer emotioneel eerlijk kunt zijn,' legt Johnson uit. Daarmee schakel je meteen de mogelijkheid voor je partner om je te begrijpen, ondersteunen en het met je op te lossen uit. Het opzetten van een neppe happy face zorgt letterlijk voor alleen maar meer ellende en afstand, waardoor je huwelijk zou kunnen ontsporen.

7. Nooit ruzie maken

Wanneer altijd de goede vrede wordt bewaard en je het nooit oneens bent met elkaar - hoé onrealistisch is dat? -, kan je huwelijk een langzame dood sterven. Want als je niet eens de moeite neemt om het te zeggen wanneer je het ergens niet mee eens bent, hoe kun je dan überhaupt moeite doen voor je relatie? Het laat zien dat je geen energie meer ergens in stopt en emotioneel misschien al aan het uitchecken bent, zegt Gehart. Dat betekent niet dat je ruzies moet opzoeken om te laten zien dat je om je relatie geeft, maar dat betekent wél dat je sluimerende misverstanden of ergernissen niet moet laten sluimeren, maar aanpakken. Uiteindelijk gaat dat je huwelijk namelijk de das om doen.

8. Te lang wachten met het dealen van je problemen

Het is heel natuurlijk om moeilijke gesprekken en onderwerpen voor je uit te schuiven, zegt deze studie. Maar als je te lang wacht, kan het een geval too little, too late worden. Cole: 'Tegen de tijd dat koppels hun eerste afspraak bij een therapeut maken - een studie laat zien dat dat gemiddeld zes jaar na het onstaan van problemen is -, is er vaak al een toxische dynamiek ontstaan tussen de twee, waardoor het moeilijker wordt om de schade te repareren.' Dat betekent niet dat alle hoop verloren is, maar onthoud wel: hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om dingen weer goed te krijgen.