Zou Steven Avery's bloed hét bewijs kunnen zijn van z'n onschuld?

Zijn advocaat is er nu van overtuigd.

Meest gelezen

Weer een spannende ontwikkeling in de zaak van Steven Avery! Zijn nieuwe advocaat, Kathleen Zellner, vertelt in een nieuw interview met Newsweek dat ze denkt dat ze Stevens veroordeling van tafel kan krijgen. Wow.

Steve Avery werd inmiddels alweer negen jaar geleden veroodeeld tot levenslang in de gevangenis voor de moord op Teresa Halbach. Maar sinds Netflix' docuserie Making a Murderer over de Amerikaan twijfelen wereldwijd miljoenen mensen eraan of-ie wel schuldig is. En het lijkt er nu op dat Kathleen Zellner daar ook hét bewijs voor heeft.

Advertisement - Continue Reading Below

Wie Making a Murderer heeft gezien weet dat er iets heel vreemds aan de hand was met het bloedbuisje van Steve Avery, dat was opgeslagen in de archieven van de politie. En daar richt Zellner zich nu op. Ze vertelt aan Newsweek dat ze niet eens gaat voor een tweede rechtszaak, maar dat ze zoveel mogelijk bewijs wil verzamelen om 'm zo snel mogelijk vrij te krijgen:

'They used forensic science to convict him and I'd be using it to convict them of planting the evidence.'

Meest gelezen

De Manitowoc County Sheriff's Office heeft al meermaals beweert dat er niets is gebeurd met het bewijs, maar een recente openbaring rondom Steve Avery's bloed zet alles nu weer op losse schroeven. Zijn bloed werd gevonden in de auto van Teresa, maar de eerdere advocaten van Steve claimden al dat het daar was gedeponeerd door iemand anders, omdat de politiemensen toegang hadden tot zijn bloed. Steve was immers al eerder onterecht veroordeeld voor een verkrachting. 

De onderzoekers ontkenden dit toen uiteraard en er werd aan de FBI gevraagd of ze een test konden uitvinden waarmee je de stof EDTA kon opsporen. Dat wordt gebruikt om bloed dat wordt verzameld op een plaats delict te behouden. De FBI ging daarmee akkoord en uit hun test kwam naar voren dat er geen EDTA in zat, wat Avery's zaak uiteraard niet echt hielp.

De advocaten van Steven Avery kaartten echter toen al aan dat zo'n test totaal niet betrouwbaar is, en nu komen ook vier forensische experts naar voren die hetzelfde zeggen. De experts laten weten dat 'de test niet nauwkeurig genoeg was om te gebruiken als bewijs, omdat slechts drie van de zes bloedvlekken in de auto werd getest op EDTA:

'There is a saying among scientists that absence of evidence isn't necessarily evidence of absence, and that appears to be the case here. If the quantity of EDTA present in the stains was near the threshold of detection, it might have been detected in some of the stains but not others.'

En kijk eens naar de foto hieronder (het beeld dat je ook al in de docu zag langskomen). Je ziet bij het zegel duidelijk dat het doosje met het bloedbuisje van Steven Avery erin open is gemaakt. Wat eigenlijk nóóit gebeurt:

 

De Britse detective Chris Gee gelooft ook dat er flink is gemorreld met het bloed door de politie. Hij legt uit dat wanneer er dozen met bewijsmateraal worden geopend, ze weer dichtgemaakt moeten worden met een nieuw en ander label, wat hier duidelijk niet gebeurd is. Chris Gee:

'The EDTA bottle that we saw in the Steven Avery case didn't seem to have an exhibit label with it. The exhibit label will have all the details about who seized it, what time, where it was seized. If someone opened the polystyrene package, they should be recording it. This exhibit didn't seem to have that.'

Wow. We hopen dat de advocaat van Steven Avery snel genoeg bewijs bij elkaar heeft om de échte daders te ontmaskeren.

Al gehoord? Making a Murderer krijgt een tweede seizoen! >