6 dingen die je MOET weten over Netflix' duurste tv-serie ooit, The Crown

Een Netflix Originals-serie over een jonge Queen Elizabeth II en Prins Philip? En, ja graag!

Meest gelezen

Queen Elizabeth II is vandaag jarig (90!). Dat vierden we al met deze prachtige, nieuwe portretten én leuke weetjes over de Koningin op de site, maar voor wie nog veel meer wil weten over de jongere jaren van de monarch, lees dan vooral even verder.

Netflix komt op 4 november namelijk met de langverwachte serie The Crown, de duurste Originals-show die ze óóit hebben gemaakt. Dat belooft dus wat. Om je alvast warm te maken zetten we vijf dingen op een rij die je over dé hitshow van dit najaar moet weten. Er zit nog een zomer tussen maar hé, voorpret is de leukste pret.

Advertisement - Continue Reading Below

1. Queen Elizabeth II wordt gespeeld door de prachtige Claire Foy en knapperd Matt Smith kruipt in de huid van Prins Philip

Kortom: dat wordt geniessen. Niet alleen lijken de twee énorm veel op Elizabeth en Philip, we hebben tijdens het grote Netflix-event in Parijs twee weken geleden al wat beelden van The Crown mogen zien, en hállo, wat spat de chemie er vanaf.

Nog meer om je op te verheugen: de immer fantastische John Lithgow komt in actie als Sir Winston Churchill, Victoria Hamilton als de Queen Mother, Jared Harris als Koning George VI en Vanessa Kirby als Prinses Margaret. Is het al november?!

Meest gelezen

2. Er is al besloten dat The Crown zes seizoenen krijgt

De seizoenen beslaan de periode van de kroning van Queen Elizabeth II in 1947 tot aan nu. Maar verwacht niet dat je een hervertelling van de same old story krijgt. We duiken met The Crown écht in het privéleven van de Koningin, waarbij we zien hoe haar relatie met haar grote liefde Prins Philip veranderde door haar kroning, hoe ze omging met het liefdesleven van haar kinderen, wereldproblemen en de moeilijke zaken die speelden gedurende de afgelopen jaren. Spannend!

3. The Crown is dus Netflix' duurste serie ooit, en kostte naar verluidt rond de 150 miljoen euro(!) om te maken

De jurk die gedragen wordt door Claire Foy tijdens de bruiloftscènes is een stuk duurder dan de trouwjurk die The Queen zelf droeg op haar trouwdag. Ze hield zich toen immers aan stricte rantsoeneringregels, omdat het net na de Tweede Wereldoorlog was.

<span> </span>

4. De serie is gefilmd is Cambridge en Londen

De cast is onder andere gespot bij de Ely Cathedral (wat Westminster Abbey in The Crown moet voorstellen), de Southwark Cathedral en de Lyceum Theatre. De makers van de serie vertelden dat ze enorm veel moeite hebben gedaan om de settings er zo echt mogelijk uit te laten zien, en filmden dus bijna alleen maar op locatie.

5. Netflix' duurste serie ooit is gemaakt door een team van Oscar-winnaars

The Crown is geschreven door Peter Morgan en producer Andy Harries, het duo achter die andere beroemde biopic uit 2006 over de Britse royals, The Queen met Helen Mirren in de hoofdrol. Dat belooft dus wat.

6. Verwacht niet dat Claire Foy en Matt Smith een karikatuur van Elizabeth en Philip gaan maken

En gelukkig maar! De twee gaven in Parijs aan dat ze veel beelden van de twee hadden bekeken, maar er hun eigen draai aan geven en geen accent of iets dergelijks gaan opzetten. Ook zijn er qua make-up geen overdreven maatregelen genomen - Claire draagt zelfs bijna helemaal geen make-up - om de twee zo veel mogelijk op Elizabeth en Philip te laten lijken. Dat was trouwens ook helemaal niet nodig, want wanneer je de trailer van The Crown hieronder bekijkt, zijn de gelijkenissen meteen al spot on.

Gaat dat zien dus, vanaf 4 november.