6 makkelijke manieren waarop je VANDAAG nog groener kunt zijn

Meatless Mondays, printen aan twee kanten en meer pijnloze quick fixes

Meest gelezen

Vandaag is het Earth Day! En dat betekent dat we stilstaan bij de aarde en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we 'm zo goed mogelijk bewaken. Omdat iedereen een beetje kan bijdragen geven wij je hier 6 makkelijke tips die al een énorm verschil kunnen maken.

1. Eet minstens één keer per week geen vlees

Je hebt vast wel eens gehoord van Meatless Mondays. De productie van vlees creëert meer broeikasgassen dan de productie van groenten en draagt dus enorm bij aan ons verbruik van fossiele brandstoffen. Het is geschat dat het 25 calorieën van energie uit fossiele brandstoffen kost om slechts één calorie van dierlijke eiwitten te produceren, wat niet echt een goede zaak is. Dus trap daarom elke week met af met een vleesloze maandag, wat een kleine moeite is, maar een gróót verschil maakt.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Print dubbelzijdig

Een no-brainer, maar zó veel mensen doen het niet: afdrukken aan beiden kanten van het papier. Er wordt door bedrijven schokkend veel papier verspild, wat uiteraard enorm op het milieu drukt. Halveer dus je papierverspilling door altijd dubbelzijdig af te drukken, óók thuis. Bespaar je ook nog wat geld.

3. Neem je eigen (koffie)beker/thermoskan mee

Haal je vaak take-away koffie of gebruik je op werk altijd papieren bekers? Neem dan eens je eigen beker/thermoskan mee en doe daar je koffie of thee in. Als je namelijk alleen al één wegwerpbeker per dag gebruikt, creëer je 11 kg(!) aan afval in één jaar. Niet zo onschuldig dus. Investeer in een gezellige beker en neem die mee naar je werk en/of barista. Bij Starbucks geven ze je daar zelfs korting voor. Win-win dus.

Meest gelezen

4. Laat het water écht niet lopen als je je tanden poetst

Veel mensen laten het water lopen terwijl ze hun tanden poetsen. Maar als je wil voldoen aan de twee minuten poetsen die je tandarts je aanraadt, verspil je dus twee keer per dag énorm veel water. 2 keer 19 liter(!) om precies te zijn. Geen goede zaak. Zet dus altijd die kraan uit en ga even een stukje door de kamer lopen of iets dergelijks om jezelf af te leiden.

5. Gebruik zo min mogelijk papier

Van je bankafschriften tot boarding passes tot loonstrookjes tot bioscoopkaartjes. Je kunt zóveel online doen, dat het bijna niet meer nodig is om papier te gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens een stuk handiger, want een boarding pass op je telefoon vergeet je toch een stuk minder snel.

6. Gebruik een vaatwasmachine

Wellicht heb je er al één, maar zo niet, dan is het de investering zéker waard. Ook als je alleen woont. Het lijkt misschien alsof je water verspilt als je een vaatwasmachine laat draaien die niet helemaal vol zit, maar een gemiddelde vaatwasser verspilt volgens onderzoeken één-zesde minder water dan wanneer je het met de hand doet. Wederom een win-win dus.

 

Bron: Cosmopolitan