Álles wat je moet weten over de oranje tompouce

De oranje tompouce, wie kent hem niet. Twee laagjes krakerig bladerdeeg met daartussen luchtige banketvulling en erbovenop een glazuurlaagje. Niet fatsoenlijk te eten, wel heel lekker. En populair, blijkt uit de cijfers. Hier wat leuke (basis)feitjes, waar je het vandaag onder het genot van een drankje – én tompouce uiteraard – nog eens over kunt hebben:

Meest gelezen

1. Het aantal kcal in dit gebakje is niet voor de poes.Dit driehapstaartje bevat meer dan 300 kcal per stuk. En dat voor zo'n luchtig gebakje. Maar hé, de Koning is maar één keer per jaar jarig.

2. De tompouce komt uit Mokum.De tompouce [de roze uiteraard] werd naar verluidt voor 't eerst, door een Mokummer banketbakker – zijn naam is niet bekend – in Amsterdam gemaakt. Het idee is mogelijk gepikt van het soortgelijke Franse taartje millefeuille (dat al in 1651 werd gemaakt).

Advertisement - Continue Reading Below

3. De naam tompouce is afgeleid van een dwerg.Hierover wordt nogal gespeculeerd. Zo zou het gebak zijn vernoemd naar een Friese circusdwerg met de naam Admiraal Tom Pouce, die op zijn beurt zijn naam had afgeleid van de beroemde Amerikaanse circusdwerg General Tom Thumb. Pin ons er niet op vast, mogelijk hebben we hier te maken met een flinke fabel – wij zien de link tussen een dwerg en een gebakje ook niet 1, 2, 3.

Meest gelezen

4. De afmeting van een oranje tompouce is (bijna altijd) precies vier bij tien centimeter.

5. Nogal wat landen noemen de tompouce een Napoleon. De tompouce bestaat ook over de grens, daar heet de lekkernij alsvolgt: > In Frankrijk heet het millefeuille; > In Vlaanderen noemen ze het een boekske of glacéke; > In Italië heet het mille foglie; > In de VS noemen ze het napoleon of a nap; > In Zweden noemen ze het een napoleonbakelse; > De Noren noemen het een napoléonskake;> Ook voor de Russen is het een hаполеон (Napoleon, that is).

6. De tompouce mag ook tompoes heten. Of toch niet?Over de schrijfwijze van tompouce is nogal wat onduidelijkheid. Volgens Het Genootschap Onze Taal is zowel tompouce als tompoes prima. Maar wanneer je zoekt in het groene boekje van Onze Taal is de tompoes een rechthoekig gebakje en de tompouce een kleine damesparaplu. Ach, wij volgen de Hema: tompouce it is.

7. Het meervoud van tompouce is… tompouces (!)Hebben we dit dan altijd verkeerd gezegd? Het meervoud van tompouce schijnt niet tompoucen maar tompouces te zijn. Blousen, blouses, tompoucen, tompouces. Eigenlijk logisch – maar klinkt toch raar.

8. Met Koningsdag eten Nederlanders súper veel tompouces.Banketbakkers noemen het een superverkoopdag. De verkoop van tompoucens stijgt zo hard, dat de omzet van bakkers vaak verdubbelt ten opzichte van welke dag dan ook.

9. Keren, demonteren; het eten van een tompouce is en blijft een klus.Het snijden van een tompouce is een no go, als je je kleding vlekvrij en je tompouce in 't gareel wil houden. Het beste leg je de tompouce op z'n zijkant óf eet je eerst de onderkant met vulling en later het dakje.

10. De oranje tompouce is al sinds 27 april 1967 Koningsgebak.Toen de Koning, toen nog Prins, Willem-Alexander werd geboren, vierde het koningshuis dit met beschuit met blauwe muisjes én… oranje tompouces.