We MOETEN het even hebben over dié schokkende Game of Thrones-scène van Carice van Houten/Melisandre gisteren

Holy moly, wát was dat?!

Meest gelezen

Gisteravond is het zesde seizoen van Game of Thrones dan ook in Nederland van start gegaan (één dag later dan in Amerika) en wow, wat was het weer spannend. Lees, uiteraard, niet verder als je de aflevering van gisteren nog niet hebt gezien.

Serieus: NIET.VERDER.LEZEN. Want: héél véél SPOILERS.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Oké. Zijn we er klaar voor? Komt het.

Om maar eens te beginnen met de vraag die ons al een jaar bezighoudt: is Jon Snow écht dood? Ja dus. Dat is-ie, tragisch genoeg. Maar! Zoals immer het geval is bij fantasieseries en -films; hij kan altijd nog terugkomen in een, eh, 'andere' vorm.

De grootste schok kwam gisteravond echter van niemand minder dan 'onze' Carice van Houten.

Toen fans de titel van de eerste aflevering van seizoen zes hoorden, The Red Woman, was al meteen duidelijk dat dit een verwijzing was naar Melisandre en haar felrode lokken en gewaad. Fans dachten echter dat dit een hint was dat zij Jon Snow weer tot leven zou wekken. Nee dus. Er zat een veel groter WTF-moment achter.

Meest gelezen

De aflevering eindigde namelijk met Carice aka Melisandre die naar bed ging, haar gewaad én ketting afwierp, even naakt voor de spiegel stond en toen plots veranderde in een soort oude, enge heks met een kromme rug. Wat blijkt? Ze is een stokoude priesteres en de ketting die ze altijd draagt zorgt ervoor dat ze eruit ziet als de prachtige, jonge tovernares die we allemaal kennen uit de show. Holy sh*t. Wát betekent dit allemaal?!

Carice van Houten en Jeremy Podeswa, die de aflevering van gisteren heeft geregisseerd, gingen zitten voor een interview met Entertainment Weekly en lichtten daarin een tipje van de sluier op. Dit zijn we daardoor allemaal te weten gekomen:

ZO kregen ze de extreme make-over van Carice voor elkaar:

Net als bij de 'shame walk' van Lena Headeys karakter Cersei in seizoen vijf, gebruikten ze ook voor Carice een body double protheses voor haar gezicht en haar. 

Waarom ze Melisandre's echte aard onthulden terwijl ze zich klaarmaakte om te gaan slapen:

Jeremy Podeswa wilde Melisandre laten zien tijdens haar meest kwetsbare moment:

'She's questioning her power and ability to prosthelytize. She's at her lowest point, looking at the mirror and her true self. It's a sign of her frailty.'

ZO oud is Melisandre dus echt:

Carice van Houten liet in verschillende interviews weten dat haar karakter meer dan 100 jaar oud is, waarschijnlijk zelfs 400 jaar.

Hoe houdt Melisandre haar sterke krachten onder controle?

'She has no idea how she does it'. Aldus Carice.

Hoe vaak hebben we dit enorme geheim van Melisandre gemist?

Gisteren werd haar echte aard pas voor het eerst onthuld, maar een stel fans hebben wel eens seizoenen geleden gewezen op de ketting van Melisandre. In seizoen 2 zagen we bijvoorbeeld hoe Melisandre en Cressen allebei hetzelfde, vergiftigde drankje dronken. Hij ging dood, zij niet. Kijkers hebben toen al aangegeven dat ze zagen dat Melisandre's ketting oplicht wanneer ze naar de gevallen Cressen kijkt. Wow.

Er is een naam voor de tovenarij van Melisandre:

Het heet 'glamouring' of 'glamour magic' in de Game of Thrones-boeken, zo laat Tech Insider weten.

Maar als Melisandre's ketting haar er jong laat uitzien, hoe verklaar je dan deze badscène?

 

Deze fan theory zegt dat het karakter dat naar Melisandre kijkt in die scène, Selyse Baratheon, zo'n trouwe gelover was van The Lord of Light dat ze Melisandre automatisch zag met haar jeugelijke uiterlijk. Een andere, ietwat meer teleurstellende theorie die rondgaat? Ze zijn het gewoon even vergeten in de serie.

Wat kunnen we verder van Carice van Houten/Melisandre verwachten in dit seizoen?

We gaan heel veel verschillende kanten zien van The Red Woman in seizoen zes. Carice van Houten gaf in een eerder interview al aan dat haar verhaallijn héél anders zou gaan zijn:

'We zien iemand van wie haar hele geloof in het systeem aan het afbrokkelen is.'

Melisandre zit dus nu in een verwarrende situatie, heel anders dan we van haar gewend zijn.

Enne, hoé zag Melisandre er ook alweer uit als oude vrouw?

Oké. Jullie hebben erom gevraagd: