Dit is waarom je jezelf in de spiegel vaak mooier vindt dan op foto's

De reden is eigenlijk héél simpel en logisch.

Je kent het vast wel: als je in de spiegel kijkt ben je hartstikke tevreden met wat je ziet, maar zodra er dan een foto wordt gemaakt…

Ehh ja. Hoe dat nu kan? Komt-ie. Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld. Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc). De theorie beweert dat we 'gunstiger' reageren op beelden die we gewend zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Die blik in de spiegel tijdens het tandenpoetsen, je eigen weerspiegeling tijdens het opmaken, de spiegels bij de toiletten en in de badkamer: het vaak zien van je gezicht in de spiegel heeft er volgens de theorie van Robert Zajonc voor gezorgd dat dát beeld je aanstaat.

Het ding met foto's: die zijn dus niet in spiegelbeeld. Foto's laten zien hoe we er écht uitzien. En omdat je dat beeld dus minder gewend bent, vind je dat vaak minder aantrekkelijk.

Mocht je de wereld ook graag jouw spiegelbeeld laten zien: de Snapchat-camera maakt foto's in spiegelbeeld. En dat is dan ook de reden dat je foto's in Snapchat vaak leuker vindt dan de foto's die je maakt met je gewone telefooncamera.