Wat kun je het beste doen met geld: sparen of spenden?

De beste geldadviezen op een rij.

Meest gelezen

De helft van je salaris netjes op je spaarrekening zetten of alles in één keer uitgeven…? Wanneer je dagelijks door een stad als Amsterdam loopt, blijft dat altijd de vraag. Onze ELLE-collega’s in Australië vroegen rond naar de beste tips over het al dan niet uitgeven van geld. Must be funny, in a rich man’s world…

We delen.

‘Mijn ouders hebben me geleerd om nooit geld uit te geven dat ik niet heb. Tot op de dag van vandaag ben ik nooit in de verleiding gekomen om een grote aankoop te doen met geleend geld – ik spaar wat ik moet sparen en ik betaal wat ik moet betalen.’ – Janna Johnson O’Toole, fitness- en beautydirector.

Advertisement - Continue Reading Below

‘Het is misschien anders dan normaal, maar mijn moeder heeft me altijd geleerd dat geld maar gewoon geld is. Hoeveel je er ook van hebt, het zal altijd voor problemen zorgen, dus wees niet te hard voor jezelf – bestel gewoon die pizza en verwen jezelf zo nu en dan. Zolang ik mijn maandelijkse uitgaven nog kan bekostigen, vind ik het prima.’ – Mahalia Chang, digital producer.

'"Zet de helft van je salaris aan de kant, nog dezelfde dag als dat je het ontvangt" – aldus mijn moeder.’ – Claudia Jukic, editorial- en fashionnews coordinator.

Meest gelezen

‘Iets wat me echt is bijgebleven, is het advies dat een oom van mijn vriend ons laatst gaf. We hadden het over schuld, onroerend goed en - de trend die tegenwoordig heerst in onze generatie - het tekenen voor gigantische hypotheken die eigenlijk niet te betalen zijn, gewoon om te kunnen zeggen: "Ik heb een eigen huis gekocht!" Hij zei dat we ons daar niet door moeten laten beïnvloeden en dat we lekker schuldvrij moeten blijven.’ – Laura Collins, features- en culture-editor.

‘Mijn vader zei altijd: "Watch the pennies and the dollars will take care of themselves." Gek genoeg werkt het! Elke keer als ik op het punt sta om een bak koffie/flesje water/tijdschrift te kopen, lijkt dat ineens niet meer zo belangrijk als de aanbetaling voor het huis waarvoor ik aan het sparen ben.’ – Brooke Bickmore, workflow director.

‘Toen ik een puber was, zei mijn moeder dat ze had gelezen dat een miljonair altijd tien procent van wat hij verdiende, opspaarde. Álle inkomsten: salarissen, bonussen, belastingteruggaven, zelfs contant geld van verjaardagen. Het is me niet altijd gelukt om precies in die verhoudingen te sparen (wat misschien ook verklaart waarom ik – nog – geen miljonair ben), maar vanaf dat moment heb ik altijd geprobeerd geld opzij te zetten, van meevallertjes tot mijn salaris van iedere week. Je mist het eigenlijk niet en het zal je verbazen hoe snel het geld zich opstapelt.’ – Amy Starr, beauty- en lifestyle associate.

‘"Koop die schoenen." Hier quote ik mezelf.’ – Justine Cullen, editor-in-chief.

‘Mijn moeder was altijd van de conservatieve uitgaven en kocht alleen dingen die ze echt, écht graag wilde hebben. Ze zegt altijd: "If you don’t love it, don’t buy it", en haar wijsheid heeft me vaak genoeg voor een enorme miskoop behoed.’ – Jennifer Kang, acting deputy chief sub-editor.

'Mijn vader zei altijd: "Neem géén creditcard. Als je iets écht wilt hebben, spaar er dan voor – dat maakt het alleen maar leuker als je het ook daadwerkelijk kan kopen."' – Eden Abagi, deputy art director.

'Het is eigenlijk geen advies, maar ik vind dat het geen zin heeft om al je geld op een spaarrekening te zetten of in een hypotheek te stoppen. Het is beter om nú te genieten en te leven in het moment.’ – Sarah Birnbauer, associate art director.

‘"Mo’ money, mo’ problems." The Norotious B.I.G.’ – Elle McClure, digital producer.

Bron: ELLE