's Werelds beste vrouwelijke bartender laat in haar boek - 'Cocktails met Tess' - zien hoe je thuis in een handomdraai de allerlekkerste cocktails maakt. Om je vingers bij af te likken, dat boek.

Lief als ze is, mogen we hier een signature cocktail-recept van Tess Posthumus delen. En wat beter te delen op deze (wellicht katerige) zondagmorgen, dan een recept uit haar verzameling voor een Bloody Mary Breakfast? Komt-ie.

BLOODY SMOKEY
Signature van Tess
45 ml mezcal | 10 ml limoensap | 4 druppels tabasco | 4 dashes worcestershiresaus | 120 ml tomaten­groentesap

Methode: rolling*
Glas: longdrinkglas

Garnering rand van gerookt zeezout, takje verse koriander en uitgebakken ontbijtspek.

1. Maak de buitenrand van een longdrinkglas nat met een beetje limoensap en rim de rand met gerookt zeezout.
2. Vul het voorbereide glas met ijsblokjes.
3. Schenk de mezcal, het limoensap, de tabasco, worcestershiresaus en het tomaten­groentesap in een shaker tin.
4. Vul vervolgens de shaker tin met ijsblokjes en roll heen en weer.
5. Strain de cocktail in het voorbereide longdrinkglas.
6. Garneer met een takje verse koriander en een plakje spek.

Info: Als je het kunt vinden, gebruik dan groene in plaats van rode tabasco voor deze cocktail.

*Rolling
Door een drankje te rollen zorg je voor meer verwatering en aeration dan wanneer je het drankje zou stirren, maar je gebruikt minder grof ijsblokjesgeweld dan wanneer je het zou shaken.

1. Doe de ingrediënten in de kleine shaker tin.
2. Vul de shaker tin tot twee derde met ijsblokjes.
3. Zet een Julep strainer met de bolle kant naar boven gericht op het ijs en houd hem met je wijsvinger op zijn plaats.
4 Giet nu voorzichtig de vloeistof door de Julep strainer in de grote shaker tin.
5. Schenk het vervolgens weer rustig terug in de kleine tin.
6. Herhaal stap 4 en 5 totdat de shaker tins beide koud aanvoelen en zich vorst op de buitenkant heeft gevormd.
7. Strain de cocktail vervolgens uit in het glas.

Deze techniek kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een Bloody Mary. Het dikkere tomatensap in deze cocktail mengt namelijk niet goed genoeg met de andere ingrediënten wanneer je het zou stirren. Wanneer je een Bloody Mary shaket mengt alles wel goed, maar krijg je te veel schuim bovenop de cocktail en ook verwatert hij te veel waardoor je de dikkere textuur van het tomatensap verliest.

Is het nog steeds een beetje abracadabra? In 'Cocktails met Tess' wordt alles bijzonder duidelijk en gedetailleerd uitgelegd. Kopen dus, die nieuwe bijbel!

Proost!