hELLEpdesk: hoe leer je koken leuk vinden als je er geen zak aan vindt?

'Ik wil het op zich wel leuk vinden, maar het lukt me niet. Waarom vinden mensen die van koken houden, koken leuk?'

Meest gelezen

Beste Malu,

Ik haat koken. Ik wil het op zich wel leuk vinden, maar het lukt me niet. Waarom vinden mensen die van koken houden, koken leuk? – T. Doesn'tcook (26).

T. Doesn'tcook,

Ah. Waarschijnlijk blokkeer je in de supermarkt als je iets moet gaan bedenken wat lekker(der) is dan wokgroenten met kleffe noodles. Dat maakt niks uit, want er zijn er heel veel zoals jij.

Ik vind koken heel leuk, dus je bent aan het goede adres. Sterker nog, ik vind het zelfs leuk om alleen voor mezelf te koken. Je hebt wel een paar ingrediënten nodig (ha) die het verschil gaan maken, en ik ga je precies uitleggen welke dingen dat voor mij zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

1. Niemand moet in de buurt zijn

Kijk, koken is in feite natuurlijk gewoon eten klaarmaken. Maar de reden waarom veel mensen koken leuk vinden, is omdat het ook een soort mediteren is. Je moet je namelijk focussen op hakken, snijden, bakken, je hebt tijd in de gaten te houden – voilà, nul ruimte om te malen over dagelijkse problemen. Ding is wel dat niemand in de buurt moet zijn. Ik vind medebewoners of vrienden of zelfs lovers die om me heen dralen tijdens het koken alleen maar afleiden, want dan verdwijnt het meditatieve effect. Kook vooral als je echt alleen bent.

Meest gelezen

2. Zet goede muziek op

Dit is super cruciaal. Muziek maakt ALLES beter en koken al helemaal. Ik heb een Spotify-playlist met de beste keukennummers en ik adviseer je er ook een aan te maken, maar alvast een paar op een rij die heel goed werken tijdens het snijden:

Peter and Kerry - Wicked Game

Coldplay - Magic

Rihanna - Stay

Zet gerust een dramatisch nummer HEEL hard op (de deurbel moet je, als-ie eventueel zou gaan, niet meer horen) en zing heel hard mee. Je weet pas hoe goed dit is als je het doet, dus doe het. Essentieel is ook dat je de hele tekst mee kunt zingen, want wat er dan gebeurt is, om met Coldplay te spreken, magic: je kent én de hele tekst, én je bent super in control je eigen eten aan het maken, waardoor je je tijdens het koken ontzettend geslaagd voelt in alle opzichten. Let maar op.

3. Doe niks onnodig ingewikkelds

Flamberen, blancheren, pocheren; je kunt er fantastisch eten mee maken, maar ga niet boven je hand werken. Als je niet van koken houdt, is de kans dat je een van de drie kunt nihil. Hou het simpel, want je moet je geen zorgen hoeven maken tijdens het koken of het wel of niet gaat lukken. Bij dezen een recept dat je altijd kunt maken, en dat je leven - als je 'm uit je hoofd leert - een stuk gemakkelijker gaat maken.

Couscous

> Nodig (voor 1 tot 2 personen)

- Een pak couscous

- Cherrytomaten

- Feta

- Avocado

- Munt

- Tzatziki

> Bereiding

- Doe wat couscous in een kom, gewoon een beetje op de gok van wat jij denkt dat je nodig hebt voor één persoon. Kook ondertussen in je waterkoker water, en giet dat over de couscous heen, totdat de couscous een paar millimeter onder water staat.

- Snij alle andere dingen in stukjes.

- Doe, als de couscous droog is, alles bij elkaar.

- Doe er wat tzatziki op en versnipper de munt er een beetje overheen.

En nog even een bonusrecept (zoete aardappelschotel met spinazie) dat universeel lekker is. Doe er wel nog pijnboompitten overheen.

Oh, en nog een laatste, belangrijke regel: trek nooit een kookschort aan omdat je toevallig in een keuken staat. Je bent geen kleuter meer, dus morsen dus je heus niet zo snel, en het is veel leuker om je tijdens het koken mooi te voelen dan heel huishoudelijk.

Happy cooking, fella.

Pssst... ook een vraag? Malu de Bont beantwoordt al je vragen op ELLE.nl, via malu.de.bont@hearst.nl kun je er eentje doorgeven.