Het klinkt als slapstick, maar we maken geen grapje: een selfie elbow is iets dat inmiddels ook door dokters wordt erkend.

Hoda Kotb, journalist en anchor bij NBC's Today, heeft er eentje. Ze houdt van selfies - één blik op haar instagramaccount, en je ziet ze overal - en ze heeft inmiddels ook de perfecte stand voor selfies gevonden. Camera hoog, kin laag, brede lach, en klik. Er is alleen één maar: na een tijdje kreeg ze een pijnlijke elleboog.

instagramView full post on Instagram

'Ik ging naar de orthopeed en hij vroeg me of ik tennis of pingpong speelde. Nee; ik vertelde hem dat ik vaak selfies nam.' Daarna adviseerde hij haar ijs op haar elleboog te doen en bepaalde oefeningen te gaan doen. 'Als je een selfie neemt, staat je arm vaak in een rare stand in de lucht, terwijl je klikt, klikt, klikt. Denk maar eens na: vaak neem je er vijf, tien, twintig, dertig misschien wel! Selfie elbow: iedereen kan 't krijgen!' zegt ze, lachend.

Volgens Jordan Metzl, dokter bij New York's Hospital for Special Surgery, is het probleem dat we onze elleboog te veel gebruiken tijdens het selfies nemen. Als je iets te vaak achter elkaar doet - typen, texten, selfies nemen -, heeft dat consequenties voor je lichaam. Net als bij een muisarm, tennisarm of RSI, ligt de oorzaak van het probleem in het te vaak achter elkaar doen van een beweging.

'De manier waarop we techniek gebruiken, zorgt wel vaker voor een lichamelijke aandoening,' zegt Metzl. 'Als je iets vaak achter elkaar doet, gaat het pijn doen. Toen we allemaal Blackberries hadden, zagen we veel mensen die een peesontsteking in hun duim kregen van het texten. Hetzelfde met selfies: je krijg een selfie elbow van het vele selfies nemen. Je spier raakt geïrriteerd en daardoor krijg je een reactie waarin er een onsteking plaatsvindt.'

Het behandelplan is simpel: Advil nemen tegen de ontsteking, koelen met ijs, en goede oefeningen doen. Metzl adviseert verder af te wisselen van arm tijdens het selfies nemen: neem de ene keer met links, de andere keer met rechts.

Er is onder dokters ondertussen veel zorg over de klachten bij jongere kinderen. Dr. Charles Kim van NYU Langone Medical Center: 'Ik zie vooral bij jongere kinderen veel blessures door technische apparaten. We zien veel peesontstekingen of RSI-achtige klachten, terwijl we tien tot vijftien jaar geleden vooral schaafwonden en kapotte knieën zagen van het buitenspelen.'

Ai. Het wordt vrij serieus, dus. Kim adviseert ons de selfie stick, of we nu willen of niet, omdat die de druk van onze elleboog haalt. Ook een oplossing: ouderwets aan iemand vragen of-ie een foto wil nemen.

https://media.serious.io/19fff8aeba5e02ac/serious.gif

Bron: ELLE