Opinie: Waarom mannenpanels des duivels zijn

Het is een format dat al duizend keer is herhaald in bladen en online, maar wat blijkbaar nog niet aan kracht heeft ingeboet: een mannenpanel dat dingen zegt over vrouwendingen, en de laatste tijd zie ik het overal weer opduiken in de vorm van video's.

Meest gelezen

Een groepje goed uitziende praatgrage mannen wordt netjes naast elkaar gezet, ze krijgen één of meerdere stellingen of vraagstukken voor hun kiezen en het geheel wordt lekker snel gemonteerd met als resultaat een best grappig filmpje waarin de heren inzichten geven in de mannenwereld. De vragen variëren van 'wat vinden jullie leuke kleren bij vrouwen' tot 'wat zijn afknappers in bed', waarbij ze elkaar de loef proberen af te steken het meest gevatte antwoord te vinden.

Nu ik het weer zo vaak voorbij zie komen begin ik me af te vragen of het eigenlijk wel écht zo leuk is

Advertisement - Continue Reading Below

Dit format is een gigantisch succes, getuige de views die ze op YouTube vergaren. En, eerlijk is eerlijk, het is op het eerste gezicht ook best heel vermakelijk. Maar nu ik het weer zo vaak voorbij zie komen begin ik me af te vragen of het eigenlijk wel écht zo leuk is. Over de carrièrevrouw versus huisvrouw bijvoorbeeld is de consensus dat ze het allemaal dikke prima vinden als de vrouw meer verdient dan zij, 'dan ben ik trots op haar, goed gedaan, omdat ik weet dat het moeilijker is als vrouw'. Ze vinden het 'wel sexy' en 'totaal niet jammer dat de rolverdeling verandert'. Oke oke.

Meest gelezen

Dan de vraag wat ze vinden van cosmetische chirurgie. 'Wij vinden nepborsten echt verschrikkelijk.' Of : 'Als ik moet kiezen tussen opgepompte neptieten of slappe tieten, kies ik voor slappe tieten.' En de klassieker 'Wat zijn afknappers in bed?'. 'Als ze erbij ligt als een zeester' wordt natuurlijk meteen genoemd, maar ook dat je, als je het doggy style aan het doen bent, een holle rug moet hebben in plaats van een bolle. 'Ja, als een badkuip. Geen tent dus.' Een ander vat het samen met: 'Ik leg haar toch wel neer in een positie die ik gewoon lekker vind.' Duidelijk.

Ik vraag me af wat ik als vrouw, voor wie dit bedoeld is, met deze informatie moet. Moet ik de volgende keer tijdens een potje zweten tussen de lakens dus de hele tijd nadenken over hoe ik m'n rug hou? Want 'bol is op geen enkele manier sexy' leer ik uit deze video's. Maar, het is ook belangrijk om 'gewoon lekker te genieten en niet teveel na te denken.' Dat lijkt me ingewikkeld. Ook mag je er niet als een zeester bij liggen, maar moet je eveneens niet teveel geluid maken en 'gewoon niet zo overdreven doen'. En als ik mijn kleine borsten zat ben, ga ik dan nooit meer aan de man komen omdat ik ze heb laten vergroten? Wat is er dan gebeurd met het jarenlange stigma dat alle mannen van 'dikke tieten' houden?

Ik vind het vooral heel irritant dat deze mannen hier maar een beetje mogen opsommen hoe zij de vrouwtjes het liefst zien

Ik vind het dus verwarrend. Maar dat niet alleen, ik vind het vooral heel irritant dat deze mannen hier maar een beetje mogen opsommen hoe zij de vrouwtjes het liefst zien, wat ze moeten doen en wat ze moeten dragen. Waarom zou dat me interesseren? Mag ik dat soort dingen niet gewoon even lekker zelf bepalen? 'Jeetje Lies stel je niet zo aan, is toch gewoon leuk lachen enzo,' zou je kunnen denken nu. Dat is ook zo, alleen het ís niet alleen maar lachen, het is een vrij letterlijke vertaling van een dieper liggend probleem. Want wat me nog wel het meest stoort van alles, is dat er nergens een vrouwenpanel te vinden is dat over mannen praat. Nergens.

En waarom? Omdat mannen het geen reet interesseert wat vrouwen van dergelijke kwesties vinden, dat bepalen ze namelijk zelf wel. Blijkbaar hebben vrouwen de onuitstaanbare neiging om hun gedrag steeds te laten goedkeuren door mannen, nemen vervolgens aan wat mannen van dat gedrag vinden – en andersom is niets van die tendens te vinden. Ik vind dat er heel veel mis is aan dat idee.

Dus, mannenpanels, lekker doen wat je doet hoor, maar vinden jullie het heel erg als ik het allemaal enorm aan m'n laars lap? En mochten er mensen meelezen die die video's maken, als jullie een vrouwenpanel willen vormen meld ik me bij deze aan. Dat zal ze leren.