Dit zijn de stomste nieuwe woorden van de afgelopen jaren

De grootste kriebelwoorden van de afgelopen jaren, in willekeurige volgorde.

Meer van ELLE.nl bestaat 10 jaar!
8 articles
Waar we 10 jaar geleden verliefd op waren
Kun je het je voorstellen, een leven zonder..
Stel je eens voor, een leven zonder...
The Hills
The Hills-reünie is vanavond op tv te zien

In de categorie 'nieuws waarvan ik enorm met m'n ogen ga rollen' het volgende. Er werd een lijst gepubliceerd met meer dan 100 woorden die vanaf nu in het Oxford English Dictionary worden toegevoegd, waaronder het woord YOLO. *instert eye roll here.* Ik erger me dóód aan het woord YOLO. En nu is het dus ook nog eens een officieel erkend ding. De wereld gaat ten onder. Niets is meer veilig.

Nu is er in Nederland ook altijd genoeg gedoe over nieuwe woorden die in onze taal opduiken, en waarvan sommige een plek weten te krijgen in de woordenboeken. Daar is zelfs een heuse prijs voor in het leven geroepen, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie houdt sinds een paar jaar een verkiezing om 'Het Stomste Woord van het Jaar' te bekronen.

Advertisement - Continue Reading Below

Hier bij ELLE mogen we ook graag een beetje mopperen op stomme woorden (krijg je bij mensen die een schrijvend beroep hebben) dus presenteren we u graag de 10 grootste kriebelwoorden van de afgelopen jaren, in willekeurige volgorde.

1. Kids.

Won in 2013 de prijs voor Stomste Woord.

2. Me.

Als bezittelijk voornaamwoord, 'me moeder'. Won de prijs in 2015. En terecht.

3. Een stukje.

Een stukje transparantie naar de mensen toe. Een stukje openheid naar het volk. Een stukje plezier tijdens de werkdag. Een stukje wordt graag gebruikt door managers en andere types die met veel wollige woorden iets heel simpels duidelijk willen maken en tegelijk willen benadrukken hoe welbespraakt ze zijn. Althans, dénken te zijn.

More From ELLE.nl bestaat 10 jaar!
8 articles
Waar we 10 jaar geleden verliefd op waren
Kun je het je voorstellen, een leven zonder..
Stel je eens voor, een leven zonder...
The Hills
The Hills-reünie is vanavond op tv te zien
Streetstyle
Shop 10 klassiekers die alle tijden doorstaan
ELLE.nl bestaat 10 jaar! 'n Ode aan september 2006

4. Mensenmens.

Wordt veel en vaak gezegd door vrouwen die hun empatisch vermogen willen benadrukken, die zeggen dan dat ze echt een mensenmens zijn. 'Ik vind het zo heerlijk om me te omringen met veel verschillende mensen, ik ben echt wat je zegt een mensenmens. Iedere ziel is zo bijzonder, geeft me echt een warm gevoeletje van binnen.' Grrrrr.

5. Verkleinwoorden.

Een lookje. Een outfitje. Een tasje. Een wijntje. Een hapje en een drankje. Een dansje. HOU HIER MEE OP.

6. Toilet.

Je zegt wc. Of plee. Maar nooit, nóóit, toilet. Gewoon niet doen.

7. Trendy/fashionista/fashion.

Al die woorden, met als ultieme zin: een trendy fashionista die fashion ademt. En dat is niet eens een verzinsel, maar iets dat je vaak genoeg leest. Het woord fashion moet direct verboden worden, het is gewoon 'mode'. Wanneer je iets typeert als trendy, weet ik al meteen dat zelfs de gemiddelde oma weet dat het extreem achterhaald is. En fashionista, daar kan ik maar beter niet teveel over uitweiden want dan krijg ik vlekken in mijn nek van woede.

8. Passie.

Oooh dit is ook zo'n ontzettend haatwoord. 'Ik heb een grote passie voor reizen.' En dan alleen maar op vakantie gaan naar Cannes en St. Tropez of Ibiza. Of mensen met een grote passie voor, komt-ie weer, fashion.

9. Dicht bij jezelf blijven.

Lees een willekeurig interview met een willekeurig succesvol iemand en je kunt er de donder op zeggen dat een 'tip' die gegeven wordt is om vooral lekker dicht bij jezelf te blijven. Dat vind ik altijd zulke vermoeiende en niets toevoegende teksten. Blijf jezelf. Ehm, ja WIE anders? En jaha, ik snap dat sommigen iemand gaan nadoen, en dat je dat niet moet doen. Maar de uitspraak wordt zó vaak gedaan dat het inmiddels een totaal nietszeggende holle frase is geworden.

10. Warme groeten.

Want kom op, dat klinkt toch eigenlijk vooral heel goor? Warme groeten. Alsof het groeten zijn waar eerst iemand anders op heeft gezeten en vast zijn voorverwarmd, net als stoeltjes in de trein en bus van iemand die net op staat. Oók al zo smerig.

Oké, oké 10 voor het 10-jarig bestaan, maar omdat we het niet kunnen laten een paar bonuswoorden:

11. Barbeknoeien. Als je me uitnodigt om te barbeknoeien blijf ik resoluut thuis. En verwijder ik je uit m'n telefoon.

12. Gefeliciflapstaart. Jarig zijn vind ik het allerleukste dat er is, maar je kunt me echt een kutdag bezorgen door me 'gefeliciflapstaart!!!' te sturen. En dan vaak ook met zo'n stom plaatje met een muis die uit een verjaardagstaart springt. Ofzo.

13. Lekker eten. Mensen strooien graag met dat ze zo ontzéttend van lekker eten houden. Of, een passie voor lekker eten hebben. Heb altijd zin om dan terug te zeggen, 'oh goh, ik hou juist alleen maar van heel vies eten. Grappig is dat.'