Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar is het natuurlijk niet. De hele wereld heeft het al maanden over de presidentsverkiezingen in Amerika, niet in de minste plaats omdat ze zo historisch waren. Wordt het de eerste vrouwelijke president? Of de zakenman die geen blad voor de mond neemt? Het bleek een paar uur geleden die laatste te zijn.

Celebrities spraken hun ongeloof en woede uit, Amerikanen zochten massaal uit hoe ze naar Canada konden emigreren, onze collega's bij de Amerikaanse ELLE zetten de enge mogelijke gevolgen van Trump als president op een rij... Dit is iets waar we nog lang over gaan praten.

Maar wat betekent Donald Trump als president van de Verenigde Staten nou eigenlijk voor Nederlanders? Gaan we er veel van merken? Zijn de gevolgen vooral slecht, of zitten er ook positieve kanten aan? Ik belde met US-correspondent Hans Klis van NRC, die in New York City woont, en vannacht - uiteraard - alles op de voet volgde en de straat op ging.

xView full post on X

GLOBALISERING IS UIT

Natuurlijk blijft het nu nog allemaal bij speculeren, maar Klis laat me wel weten dat Trump voor een totaal ander buitenlands beleid zal gaan. Of, zoals een Trump-stemmer aan Klis vertelde op straat:

'Amerika was van de wereld geworden, een global nation, nu worden we gewoon weer Amerika.'

Kortom: globalisering is uit. Hans Klis:

'Donald Trump wil Amerika meer gaan isoleren. Hij heeft de afgelopen tijd niet echt aangegeven hoe hij dat precies wil gaan doen, maar hij is wel duidelijk over de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). Hij wil aan die grondvesten gaan schudden. Nu is het zo dat de NAVO-lidstaten elkaar moeten verdedigen als een van hen wordt aangevallen. Dat wil hij veranderen. Bovendien betaalt Amerika enorm veel aan de NAVO en Trump vindt dat andere landen meer moeten gaan bijdragen.'

Het kan dus zo zijn dat Nederland meer kosten aan de NAVO en defensie gaat hebben.

Nog een groot punt: Rusland. Waar Obama en Poetin elkaar de tent uitvechtten, wil Trump die relatie juist sterk gaan verbeteren. Hans Klis:

'Rusland heeft natuurlijk een bijzondere positie in verband met de strijd om te Krim. Als je een land bezet, moet je daarvoor gestraft worden. Als Trump dat door de vingers gaat zien, kan dat weleens heel lastig worden voor de rest van het Westen.'

Wat wel positief is: Donald Trump wil met Rusland de Syrië-kwestie gaan aanpakken. En wellicht komt daar meer schot in de zaak, als de band tussen de Amerikanen en Russen hersteld wordt. Toch spreekt Trump zichzelf hierin vaak tegen, want hoewel hij zegt dat-ie 'ISIS wil uitroeien en platbombarderen', laat-ie ook weten dat hij wil dat Amerika zich terugtrekt uit het Midden-Oosten en ze het daar zelf maar moeten gaan uitzoeken. Trump:

'We geven een fortuin uit aan het leger, waardoor we een gigantisch verlies lijden. Dat moet stoppen.'

Het belangrijkste voor Donald Trump en de meeste Trump-stemmers is echter het creëeren van banen, zo vertelt Hans Klis me:

'Door de enorme import vanuit onder andere China lijden fabrieken in Amerika, en Trump wil die handel weer naar eigen bodem halen. Wat voor Nederland en de wereldeconomie serieuze gevolgen kan gaan hebben, zoals hogere import- en exportprijzen en handelstarieven die omhoog schieten.'

DE IMMIGRATIE-KWESTIE

En dan is er natuurlijk nog het onderwerp immigratie. Het is duidelijk dat dit over de hele wereld een belangrijke kwestie is als het op stemmen aankomt - kijk naar de Brexit - en ook Trump zal met zijn omstreden en harde beleid veel Amerikanen hebben aangesproken. Maar wat betekent dit voor Nederlanders? Hans Klis laat me weten dat wellicht vooral Islamitische Europeanen hier een verandering in zullen gaan merken:

'Donald Trump wil een verbod op Islamitische immigranten en dat kan zelfs invloed hebben op moslims of mensen met een Arabische naam die naar Amerika op vakantie willen gaan. Het kan best dat je ESTA-verklaring (de reistoestemming die je moet invullen om naar de Verenigde Staten te reizen, red.) plots niet wordt goedgekeurd.'

WILDERS

De Brexit, Donald Trump, volgende stap: Geert Wilders? Ik vraag Hans Klis een beetje te speculeren over de aanstaande verkiezingen in maart in Nederland. Wilders is immers een fervent Trump-fan en zijn ideeën komen overeen met die van de nieuwe Amerikaanse president.

Daarnaast was de Brexit ook een teken dat mensen een meer rechtse kant op gaan. Hans Klis:

'We hebben de afgelopen tijd dingen gezien die we eerst niet voor mogelijk hielden. De Brexit, nu de winst van Trump. Alles kan. En nogmaals: globalisering is uit en mensen worden steeds nationalistischer.'

Dat kan dus ook gaan blijken bij de Nederlandse verkiezingen.

EVEN POSITIEF BLIJVEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel te worden, vooral als je de tweets van celebrities moet geloven, maar laten we eindigen met een positieve noot. Donald Trump gaat er misschien voor zorgen dat het Westen zich terugtrekt uit de (wellicht) hopeloze oorlog in het Midden-Oosten. Trump wil geen oorlog meer voeren in Irak of Afghanistan. En, ook goed om te weten, Trump gaat minder macht krijgen dan je denkt, net zoals bij Obama het geval was. De politieke machine in Amerika draait gewoon door, zoals-ie altijd heeft gedraaid.

Daarnaast kan Trump wellicht de nieuwe Ronald Reagan worden, de acteur die president werd, en waarvan iedereen dacht dat-ie een kernoorlog zou beginnen. Hij heeft het nog best goed gedaan.

Daarnaast laat de Amerikaanse strateeg Edward Luttwak weten dat als China blijft groeien, wij, het Westen, Rusland hard nodig hebben. En die band kan alleen onder Trump hersteld worden:

'De verzoeningspogingen van Trump met Poetin kunnen van cruciaal belang zijn als China blijft groeien, tenzij het land democratiseert en zijn aandacht richt op het welzijn van de eigen burgers. Alleen samen met Rusland kan een blok gezet worden tegen het machtige China. Trump is een van de weinigen die dat door heeft.'

Er is dus hoop, mensen.

11 redenen waarom Donald Trump van Hillary Clinton heeft gewonnen >