Trumps nieuwe anti-abortusregel heeft invloed op vrouwen over de hele wereld

Abortus is altijd een lastige kwestie geweest in Amerika, maar nu beïnvloedt de keuze van Trump ook het leven van vrouwen op andere plekken in de wereld.

Meest gelezen

Abortus is altijd een onderwerp voor hevige discussies geweest in Amerika. Hoewel vrouwen in 1973 het recht kregen om abortus te laten plegen, zijn er veel Republikeinse leiders geweest die geprobeerd hebben hier een stokje voor te steken. Maar de keuze die Donald Trump nu heeft gemaakt, beïnvloedt het leven van vrouwen over de hele wereld.

De feiten op een rij

Even een kort geschiedenislesje: 44 jaar geleden bepaalde Amerika's hoogste rechtbank tijdens de rechtszaak Roe vs. Wade dat vrouwen het grondwettelijke recht hebben om abortus te laten plegen. Een zwangerschap vroegtijdig beëindigen valt onder het recht op privacy, was de conclusie. Maar dit betekent niet dat het opeens makkelijk was voor vrouwen om abortus te laten plegen. Nadat de wet is ingegaan, hebben Republikeinse leiders op allerlei manieren geprobeerd om abortusklinieken het werk onmogelijk te maken.

Advertisement - Continue Reading Below

Trump en abortus: dit is wat hij wil

Eén dag na de 44e verjaardag van Roe vs. Wade (en in de eerste week van zijn presidentschap) heeft Trump de Global Gag Rule opnieuw ingevoerd. Onderdeel van Roe vs. Wade was dat dit werd afgeschaft. De Global Gag Rule zorgt ervoor dat alle internationale hulporganisaties die vrouwen begeleiden bij gezondheidszorg in het buitenland geen geld meer ontvangen. Deze regel werd door Reagan ingevoerd, door Bill Clinton afgeschaft en door George W. Bush weer ingevoerd, vervolgens door Obama weer afgeschaft en nu dus door Trump weer ingevoerd (volg je 'm nog?). Hulporganisaties krijgen vanaf nu alleen geld als ze geen abortus uitvoeren in het buitenland en de ingreep ook niet promoten.

Meest gelezen

Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Het wordt de hulporganisaties dus moeilijk gemaakt (ofwel verboden) om vrouwen te helpen op het gebied van abortus. De hulporganisaties helpen voornamelijk vrouwen in ontwikkelingslanden. Hier waren dan na het herinvoeren van de regel door Bush ook de meeste dramatische gevolgen te zien. De organisaties konden bijvoorbeeld geen voorbehoedsmiddelen meer leveren en moesten soms hun steun helemaal staken omdat ze geen financiële middelen meer hadden. Maar het zorgde ook voor veel onveilige abortussen en dit kostte veel vrouwen hun leven.

Ironisch

Trump en abortus: hier ondertekent hij de wet.

Ironisch genoeg ondertekende Donald Trump deze wet met alleen maar mannen om zich heen, terwijl het het leven van miljoenen vrouwen wereldwijd beïnvloedt. Hoewel Trump (nu nog) geen compleet abortusverbod wil invoeren, wil hij volgens perschef Sean Spicer 'opkomen voor alle Amerikanen, ook voor de ongeborenen.'

Bron: Cosmopolitan NL