Hear hear! Nederland wil Trump dwarsbomen door een abortusfonds te starten

Mogen we alvast even een applausje voor Minister Ploumen?

Meest gelezen

Gisteren was daar het walgelijke nieuws dat president Trump 600 miljoen dollar voor abortushulp in ontwikkelingslanden wil schrappen. Samen met een stel mannen (álleen mannen) in de Oval Office tekende de nieuwe president van Amerika een plan dat voor veel vrouwen verstrekkende gevolgen zal hebben. Toen George W. Bush tijdens zijn termijn immers de regel ook weer invoerde (Obama schafte 'm af), was er een enorme stijging van onveilige abortussen, die veel vrouwen zelfs het leven kostte.

Advertisement - Continue Reading Below

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking schrok zich ook een hoedje door de maatregel van Trump en komt nu meteen in actie . Ze wil een internationaal fonds voor veilige abortussen en voorbehoedsmiddelen opzetten. Ploumen:

'We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten. Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.'

Meest gelezen

Verstrekkende gevolgen

Een van de organisaties die door Trumps maatregel flink de wind uit de zeilen wordt gehaald is Marie Stopes International. De organisatie laat weten dat het geld dat ze verliezen de komende vier jaar 6,5 miljoen ongewenste zwangerschappen, 2,2 miljoen mogelijk onveilige abortussen en het overlijden van 21.700 jonge moeders tot gevolg kan hebben. Vreselijk.

Minister Ploumen gaat nu met veel landen, bedrijven en organisaties in gesprek om het fonds op te kunnen opzetten. Ploumen:

'We moeten deze financiële klap zoveel mogelijk compenseren, met een breed gedragen fonds, waar overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan kunnen doneren. Zodat vrouwen zelf de baas kunnen blijven over hun eigen lichaam.'

Hear hear!

Celebrities komen ook in actie

Ook in Amerika is er - uiteraard - veel boosheid over de maatregel van Trump en daarom komen celebrities nu in actie door geld te doneren aan Planned Parenthood, een organisatie in Amerika die ervoor zorgt ongewenste zwangerschappen te voorkomen, helpt bij abortussen en vrouwen die zwanger zijn begeleidt. Ook hiervoor wil Donald Trump de geldkraan dichtdraaien.

Zangeres Halsey heeft alvast daad bij 't woord gevoegd en doneerde al 100.000 dollar aan de organisatie. Ook andere celebrities, zoals Katy Perry, hebben al aangegeven Planned Parenthood te zullen steunen: