Lees Meghan Markles rake essay over het menstruatiestigma

De actrice zegt opnieuw waar het op staat.

Meest gelezen

Meghan Markle weet als geen ander te zeggen waar het op staat. Precies daarom schrijft de 35-jarige actrice voor onze Britse collega's van ELLE UK exclusieve essays over haar biraciale identiteit en de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het bekend zijn.

Het is dan ook niet echt een verrassing dat ze naar aanleiding van Internationale Vrouwendag de tijd nam om een online artikel te schrijven over Indiase meisjes die gestigmatiseerd worden omdat ze menstrueren.

Advertisement - Continue Reading Below

Als ambassadrice van World Vision bezocht de Suits-ster eerder dit jaar de Indiase stad Delhi om daar te leren over de problemen waar jonge meisjes in de lokale sloppenwijken mee te kampen hebben. In een artikel in Time vertelde Markle over haar ervaring in India en de hygiëne, de scholing, de gezondheidszorg en de ontwikkeling van de vrouwen in het land:

'Tijdens mijn verblijf in Delhi vertrouwden veel meisjes me toe dat ze liever niet naar school gaan tijdens hun menstruatie. Ze moeten versleten doeken gebruiken in plaats van maandverbanden, ze kunnen niet deelnemen aan sportactiviteiten omdat er geen toiletten beschikbaar zijn. Daarom beslissen ze vaak om gewoon niet meer naar school te gaan.'

Meest gelezen

Markle berichtte dat 23 procent van de meisjes in India stopt met school vanwege hun menstruatie. Daar voegde ze nog aan toe dat ieder meisje dat school mist omwille van haar menstruatie, in totaal 145 dagen achterstand oploopt op haar mannelijke leeftijdsgenoten.

'Voor een vrouw in India begint de overlevingsstrijd al bij haar geboorte, omdat ze niet geaborteerd werd. Daarna wordt ze het slachtoffer van ondervoeding, misschien zelfs mishandeling, en dan moet ze overleven met een tekort aan sanitaire voorzieningen.

Niet alleen in India, maar ook in andere bevolkingsgroepen over heel de wereld, wordt de toekomst van jonge meisjes op het spel gezet omdat we te verlegen zijn om te praten over het meest natuurlijke aspect van vrouw-zijn,' schreef ze.

'Daarom zeg ik: laten we het gesprek aangaan, de meisjes voorzien van de juiste menstruatiebenodigdheden, organisaties steunen die hun vanaf het begin zullen onderwijzen, en zelf moeten we niet langer preuts zijn, maar práten over ongestelheid,' voegt de actrice nog toe.

Markle sluit haar artikel af met een verzoek aan zowel mannen als vrouwen om de vrouwen in onderontwikkelde gebieden toegang te geven tot onderwijs. 'Als we meisjes motiveren om naar school te gaan, dan kunnen zij zich ontwikkelen tot vrouwen die een belangrijke rol gaan spelen in hun gemeenschap én wereldwijd. Als dat onze wens is voor hun, dat moeten we beloven dat wij die gaan laten uitkomen.'

De vriendin van prins Harry postte na de verschijning van het artikel nog een foto op Instagram van een gedicht van de Amerikaanse schrijfster Nayyirah Waheed met als onderschrift: 'To always knowing your worth.'

Chapeau. Haar hele essay lees je zelf hier.

35 bad-ass quotes van inspirerende vrouwen >

Bron: Elle