Oh hallo, seksistische reacties op Serena Williams' zwangerschap

Waarom vraagt niemand zich af of Roger Federer, ook 35 en vader, nog kan winnen?

Meer van Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...

'Kun je als 36-jarige moeder nog wel grand slams winnen?' vraagt de Volkskrant zich op Facebook af bij het nieuws dat Serena Williams, de nummer twee tennisster van de wereld, zwanger is. Een kop die, terecht, een aantal felle reacties op Facebook oproept. Want a: zwangerschap is geen ziekte. En b: je professionele leven is niet voorbij na het baren van een kind.

Nu is dat laatste iets wat de Volkskrant zelf gelukkig ook concludeert. In het nieuwsstukje weten ze namelijk een aantal tennissende moeders op te noemen die het na de geboorte van hun kinderen zowaar is gelukt om wedstrijden te winnen. Al kan de schrijver, een man, het niet nalaten nog even de kanttekening te plaatsten dat deze vrouwen wel een stukje jonger waren dan Williams, die momenteel 35 is.

Advertisement - Continue Reading Below

Zou de krant ooit eenzelfde kop voor een man gebruiken? 'Kun je als 36-jarige vader nog wel grand slams winnen?' Een kleine zoektocht in het archief doet vermoeden van niet.

In december kopte de krant boven een artikel over Roger Federer: 'Zolang ik gezond ben, kan ik tegenstanders pijn doen'. Een kop die in de verste verte niet twijfelt aan het vermogen van de tennisser om grand slams te winnen. Dat terwijl Federer ook 35 is, vader is van niet een maar TWEE paar tweelingen, en toen net zes maanden rust had genomen na een knieblessure.

More From Blog Anke Meijer
20 articles
Ook Frank Underwood kan een engerd zijn
Opinie: 'Sorry Meryl Streep, ik geloof je niet'
Daar is dat 'enge' woordje gender weer...
Waarom Amber Tamblyn onze nieuwe held is
Waarom gossip zo veel beter is voor je

Nu is de Volkskrant uiteraard niet de enige die zich zorgen maakte over Williams' toekomstige carrière. Er waren wereldwijd genoeg media die al gingen speculeren over haar leven 'na tennis'. 'Are Serena's playing days over?' vroeg Tennis magazine zich af. 'Game Over for Serena Williams?' kopte de Daily Mail. En The Telegraph vroeg zich af of Williams, een topsportster die haar hele professionele leven heeft gewijd aan het bereiken van de top, straks nog wel zin zou hebben om zich terug naar de top te moeten vechten.

Speculaties die Williams zelf via een woordvoerder meteen de kop in heeft gedrukt. In 2018 staat ze gewoon weer op de baan. 'Serena said that I should make sure if anyone asks that that is clear,' zei haar woordvoerder tegen The New York Times.

Als iemand niet verbaasd is over de seksistische headlines, dan is het Williams zelf. In een open brief over de vele obstakels die vrouwelijk atletes moeten overkomen, schreef ze in november hoe bizar het is dat zij altijd 'een van 's werelds beste vrouwelijke atleten' is terwijl haar mannelijke collega's nooit ''s werelds beste mannelijke atleet' zijn :

As we know, women have to break down many barriers on the road to success. One of those barriers is the way we are constantly reminded we are not men, as if it is a flaw. People call me one of the "world's greatest female athletes". Do they say LeBron is one of the world's best male athletes? Is Tiger? Federer? Why not? They are certainly not female. We should never let this go unchallenged. We should always be judged by our achievements, not by our gender.

Dat Williams niet de enige topsportster is die te maken krijgt met vooringenomen, stereotyperende berichtgeving, mag geen verrassing zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Vlak na de Olympische Spelen van vorig jaar, verzamelde Buzzfeed een aantal headlines over het evenement die pijnlijk duidelijk maken hoe totaal verschillend er over sportende mannen en vrouwen wordt geschreven.

Neem deze gouden medaillewinnaar die tijdens het volkslied een gek gezicht trok. Hilarisch, aldus de media:

Maar toen een turnster haar hand niet op haar hart legde tijdens de ceremonie, was het hommeles:

Nog pijnlijker was de krant die besloot dat een zilveren medaille van zwemmer Michael Phelps groter nieuws was dan het recordbrekende goud van zwemmer Katie Ledecky:

Of de Chicago Tribune die een bronzen medaillewinnaar 'de vrouw van' noemde:

Serena Williams was twee maanden zwanger toen ze de Australian Open won. Als zij volgend jaar na haar zwangerschapsverlof weer op de baan stapt, zullen de media het een wonder noemen. Voor Williams zelf zal het gewoon werk zijn. Op naar een volgende grand slam. Want zo doen topatleten dat.

Zo maakte Serena haar zwangerschap bekend >