Emmanuel Macron: 8 dingen die je moet weten over de nieuwe Franse president

Hij won gisteren met grote voorsprong van Marine Le Pen.

Meest gelezen

Emmanuel Macron is de nieuwe president van Frankrijk. De voormalige minister van Economie startte zijn race naar het Élysée – het paleis in Parijs dat de officiële residentie van de Franse president is – vorig jaar door zijn eigen politieke partij op te richten: En Marche!

Vier maanden later kondigde hij kandidatuur voor het Franse presidentschap aan. Hij kwam door de eerste ronde van de verkiezingen met een kleine voorsprong op zijn tegenstander, Marine Le Pen. Maar gisteren wist hij duidelijk het Franse volk voor zich te winnen en haalde hij 66 procent van de stemmen binnen.

Advertisement - Continue Reading Below

Hier zijn acht dingen die je moet weten over de nieuwe president van Frankrijk.

1. Op 39-jarige leeftijd is Emmanuel Macron de jongste president ooit van Frankrijk. Hij is ook de eerste president in bijna honderd jaar die niet tot een van de traditionele partijen behoort.

2. Volgens Business Insider is hij het enige lid van zijn familie dat geen carrière in de media najaagt. Nadat hij zijn studies aan een van de meeste prestigieuze scholen in Frankrijk afrondde, werd Macron een zakenbankier bij Rothschild & Cie. Die baan ruilde hij in 2012 in voor de positie als minister van Economie voor het kabinet van François Hollande.

Meest gelezen

3. Zijn vrouw, Brigitte Trogneux, was zijn leerkracht toen hij 15 jaar was. Het koppel had jarenlang een relatie en trouwde in 2007, Emmanuel was toen 29 en Brigitte 54. Tien jaar later is de voormalige onderwijzeres een prominente aanhanger in Macrons verkiezingscampagne en ze vierden dan ook samen op het podium zijn overwinning na de eerste verkiezingsronde.

4. Hij richtte En Marche! op in zijn geboortestad Amiens in april 2016. Volgens de website van de partij, heeft Macron de zomer van vorig jaar gewijd aan het rekruteren van leden en heeft de partij nu meer dan 200.000 aanhangers.

5. En Marche! is een centrumpartij die Macron beschrijft als 'noch rechts, noch links'. Tijdens een bijeenkomst vorig jaar in Parijs, vertelde hij aan het publiek dat het een opgave ging worden om het systeem te doorbreken dat er dertig jaar lang niet in geslaagd is om de problemen van het land op te lossen. 'Ik wil een meerderheid creëren van verandering en transformatie die samengesteld is uit nieuw talent.'

6. In tegenstelling tot de oppositie is Macron pro-Europees. In een interview met BBC zei hij wel dat het 'verraad' zou zijn om de Europese Unie verder te laten functioneren zoals het nu gaat. Zo wil hij onder meer de burger laten beslissen op welk terrein de EU actievoert en wat de prioriteiten van de Unie moeten zijn.

7. De familie van zijn vrouw bestaat uit chocolatiers. Volgens L'Express verdienen zij miljoenen aan hun bekende macarons.

8. Zijn voormalige klasgenoten voorspelden zijn politieke succes. 'Iedereen die hem op jongere leeftijd tegenkwam, wist dat hij een buitengewoon persoon was – dat hij anders was,' vertelt Antoine Marguet aan BBC.

Bron: Harpers Bazaar UK