Natuurlijk bevinden we ons in een tijdperk waarin communicatietechnologie ons vooral dient. We kunnen makkelijk contact houden met alle mensen die we ooit hebben ontmoet via Facebook, WhatsAppen ons rot met iedereen en kunnen met familieleden over de hele wereld Skypen. Maar, en dit is een grote maar, zo veel communicatiemogelijkheden hebben kan ook zorgen voor stress. Niet alleen door de hoeveelheid, maar ook de manier waarop er gecommuniceerd wordt. Vooral in groepchats op WhatsApp kan dit tot frustratie, miscommunicatie en zelfs ruzies leiden. Hier de vijf grootste ergernissen en manieren om ermee om te gaan.

https://media.giphy.com/media/l2JInfTEjlHWazL7a/giphy.gif

1. Enthousiaste collega's

Het is heel handig een WhatsAppgroepje te hebben met collega's, maar de moeilijkheid is: waar ligt de grens tussen privé en werk? Ten eerste als het gaat om (werk)tijden, want zo'n groepje stopt nooit. Nee, ik wil niet midden in de nacht praten over beleidsplannen en Facebookposts.

Ook de onderwerpen die langskomen hebben soms weinig te maken met werk. Waarom denk je dat ik geïnteresseerd ben in foto's van je kinderen/katten/vakantie buurvrouw? De beste remedie: ga niet onaardig doen, het zijn toch je collega's, maar reageer gewoon alleen op werkinformatie en zet de groep 's avonds op stil.

https://media.giphy.com/media/5tLtEKu7sePSM/giphy.gif

2. Nooit stoppende familiegroepjes

Misschien wel het lastigste publiek. Dat komt ook omdat er in deze groepen vaak (schoon)ouders of opa's en oma's zitten die soms (ik zeg soms!) grapjes niet lijken te begrijpen. Sowieso gaat sarcasme aan de meeste mensen voorbij in chats, maar iets oudere mensen lijken alles wel heel snel letterlijk te nemen ('Hoezo 'je moeder?' Ik ben je moeder toch? Waarom is dat een scheldwoord opeens?').

Daarnaast vinden ze gifjes heel spannend. ('Het beweegt! Het beweegt!') Niet snel genoeg reageren vinden ouders ook vaak lastig, want 'als je bij hen bent heb je ook altijd je telefoon in je hand' (goed punt), dan kun je nu toch ook meteen reageren? Dus reageer altijd zo snel en lief mogelijk, vermijd sarcasme, stuur af en toe een foto om te laten zien dat het goed met je gaat en nog beter: bel even of ga gewoon bij ze langs.

https://media.giphy.com/media/BVStb13YiR5Qs/giphy.gif

3. Te grote vriendengroepen

Superleuk hoor, dat je met je complete voetbalteam/middelbareschoolklas/jaarclub in een appgroepje zit, maar het kan ook knap lastig zijn. Zo zijn er altijd mensen die sneller en vaker reageren dan anderen, waardoor er soms een-tweetjes (vooral bij voetbalteams is deze grap leuk) ontstaan die eigenlijk in privéchats thuishoren.

Ook praten sommigen de hele nacht door en heb je ook hier mensen die geen maat kunnen houden met het sturen van foto's of filmpjes van zichzelf. ('Kap daar eens mee, ik heb meer foto's van jou dan van mezelf.') Er is geen oplossing voor, behalve ook deze groep gewoon op stil zetten.

https://media.giphy.com/media/xTkcEyPPPmIJgPVa92/giphy.gif

4. Afspraken maken

Vroegah (oma vertelt) belde je elkaar op met agenda's in de hand en prikte je een datum voor een etentje dat dan niet meer werd verschoven. Het lijkt wel alsof afspraken maken sinds de opkomst van WhatsApp nog lastiger is geworden. Ik heb hier geen verklaring voor en misschien is er geen causaal verband, maar ik denk dat het komt omdat het door het veelvuldige contact via de app ook minder urgent lijkt elkaar in het 'echie' te zien.

Onzin natuurlijk, want niets gaat boven een lekkere, vleselijke knuffel. De oplossing is teruggaan naar gewoon echt een afspraak prikken, desnoods via de Google-agenda of datumprikker. Zucht, vroeger was het allemaal beter.

https://media.giphy.com/media/LLHkw7UnvY3Kw/giphy.gif

5. Je geliefde

Jawel, ook een lastige. WhatsAppen met je vriend of vriendin kan megaleuk en zelfs romantisch of spannend zijn, maar het kan ook ruzies veroorzaken. Vaak komt dit door te hoge verwachtingen, omdat jij dan denkt dat je vriend(in) ook die ene gif superdupergrappig gaat vinden en dat hij/zij dan gewoon niet reageert. Niks. Nada. Noppes. Wat een teleurstelling.

Ik ga nu iets heel stereotypebevestigend zeggen (sorry alvast) maar vaak zijn mannen toch net iets minder enthousiast op WhatsApp; althans, dat is mijn ervaring. Probeer het je niet aan te trekken. En in alle andere gevallen luidt het devies: gewoon kapotspammen met leuke filmpjes, dan reageert hij/zij vast uiteindelijk. Gnagnagna.

https://media.giphy.com/media/aqJsNW3fFyHgk/giphy.gif

Lees hier over de nieuwe functie van WhatsApp >