Sterren spreken zich uit tegen het geweld in Charlottesville

De reacties van onder anderen Jennifer Lawrence en Barack Obama zeggen alles.

Meest gelezen

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de Charlottesville-demonstratie. Een round-up: in het Amerikaanse stadje pleegde een extreemrechtse betoger afgelopen weekend vreselijk geweld door met een auto in te rijden op een groep linkse demonstranten, waarbij één vrouw om het leven kwam en velen gewond raakten. De demonstranten protesteerden tegen een geplande bijeenkomst van de alt-right beweging in de stad, die op hun beurt protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van Robert E. Lee, een generaal in de Amerikaanse burgeroorlog die tegen het noorden vocht, dat de slavernij wilde afschaffen.

Advertisement - Continue Reading Below

Meerdere celebrities hebben zich al uitgesproken over de afschuwelijke gebeurtenissen, waaronder Jennifer Lawrence, die meedoet aan een internetzoektocht naar de extreemrechtse demonstranten:

Meest gelezen

Niemand wordt geboren met haat

Ook oud-president Barack Obama reageerde op het geweld, maar dan met een positieve, liefdevolle boodschap. Verspreid over drie tweets deelde hij een quote van de anti-apartheidsactivist en latere president van Zuid-Afrika Nelson Mandela: 'Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan haar tegenpool.'

Obama's bericht is inmiddels de populairste tweet ooit, met nu al meer dan drie miljoen likes en 1,2 miljard retweets. En de teller loopt door.

Advertisement - Continue Reading Below

Lady Gaga deelt een soortgelijke boodschap, namelijk een die hulp aan elkaar, liefde en vriendelijkheid promoot. Hear hear, want dat lijkt deze dagen niet vaak genoeg gezegd te kunnen worden.

Donkere tijden

Ook de altijd geëngageerde Susan Sarandon liet van zich horen, en wel in The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Net als Obama en Lady Gaga is ze ervan overtuigd dat haat geen aangeboren emotie is: 'You have to teach hate, they don't come out that way.' Ook vindt de zichtbaar aangedane Sarandon dat eigenlijk iedereen nu woedend zou moeten zijn: 'If you're not outraged, you have to pay attention.' Verder roept ze mensen op om met elkaar in gesprek te gaan en na te denken over het feit dat nog steeds niet iedereen in Amerika een fatsoenlijk loon verdiend, verzekerd is en goed onderwijs krijgt.

Kristen Bell gaat voor de gouwe ouwe 'na regen komt zonneschijn'. Volgens haar moeten tijdens eerst heel donker worden voordat de lucht, figuurlijk gezien, weer opklaart. Laten we het hopen.

Altijd inspirerend om terug te zien: de afscheidsspeech van Michelle Obama >