Er zijn weer naaktfoto's van celebrities gelekt

Deze keer van onder anderen Miley Cyrus en Stella Maxwell. Wat vinden we daar eigenlijk van?

Meest gelezen

Drie jaar nadat de iClouds van verschillende beroemdheden werden gehackt, zoemen geruchten dat er een grote tweede hack is gepleegd op het internet rond.

International Business Times schrijft dat privéfoto's van Tiger Woods, Olympisch skiër Lyndsey Vonn, Miley Cyrus, Victoria's Secret-model Stella Maxwell en Kristen Stewart zijn gelekt door een website die bekendstaat om het veelvuldig schenden van privacy.

Advertisement - Continue Reading Below

Bovengenoemde sterren voegen zich bij de lijst van andere beroemdheden van wie eerder de privacy ook werd geschonden. De foto's van Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst, Cara Delevingne en Selena Gomez werden in 2014 gelekt.

Spannend

Of we dat spannend vinden? Dat lijkt er wel op. Want als er ook maar één reden is dat hackers deze foto's online gooien, is omdat het gros van de internetters dit wil zien.

Meest gelezen

Rewind naar afgelopen februari, toen de seksfilmpjes van Patricia Paay door websites zoals GeenStijl.nl en Dumpert.nl kortstondig online werden gezet. Zeg eens eerlijk, in hoeveel whatsappgroepen heb jij vervolgens gezien wat je niet had hoeven zien? Exact. En toen de seksfoto's en -video's van de Nederlandse vlogster Laura Ponticorvo door diezelfde hackers verantwoordelijk voor de grote hack in 2014 online werden gezet, wat deed je toen? En nu je leest dat er foto's van model Stella Maxwell en Miley Cyrus zijn gelekt, hoe graag wil je dit dan googelen?

Zelfs met je beste wil wordt je nieuwsgierigheid dan aangewakkerd. En kijk je waarschijnlijk toch.

Eigen schuld dikke bult

Geen probleem, denk je? Nee, jij bent ook niet direct schuldig. De hackers zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het lekken van de beelden. Maar op het moment dat jij de foto's bekijkt en deelt (al is het met je vrienden) ga je een privacygrens over. De desbetreffende naakte persoon heeft er nooit voor gekozen dat jij dit beeld zag.

'Als je niet wilt dat er naaktfoto's van je verspreid worden, dan maak je ze toch gewoon niet? Je vriendje of vriendin weet toch wel hoe je er naakt uitziet?' Of: 'Die smeken om publiciteit, op Instagram zijn ze niet minder naakt.' Op Twitter regent het vergelijkbare commentaren wanneer er naaktfoto's worden gelekt van publieke figuren. Ook al zou hier een piepkleine kern van waarheid in zitten, dan is dit nog niet de discussie die we zouden moeten voeren.

Er is maar één juiste handeling als je wordt blootgesteld aan een naaktfoto van iemand waarvan je met zekerheid kan zeggen dat het niet voor jouw ogen is bedoeld: negeren. Wat niet van jou is, is niet van jou. Duidelijk. Mogen we het dan ook nog even hebben over het feit dat als beroemdheden dergelijke foto's maken, dat bij een hoop kijkers de neiging oproept zich ook nog eens het leplazarus te gaan slutshamen?