Hoe vaak moet je je jeans, beha en lakens eigenlijk wassen?

Een hoe-te-wassen-lijst voor alle Assepoesters onder ons.

Meest gelezen

Nieuw seizoen, nieuwe modejacht. Je kast bevat echter evergreens die al jaren meegaan. Mits je ze goed wast, natuurlijk. Voor die producten maakten we deze hoe-te-wassen-lijst. Voor een lang en dragelijk leven.

Jeans

Volgens jeanskenner James Veenhoff kun je je jeans maar beter helemaal niet wassen. Er zijn ook jeanstypes die vinden dat de jeans juist mooi slijt als je het vaak wast, draagt, weer wast, en ga zo maar door.

Advertisement - Continue Reading Below

De waarheid ligt ergens in het midden. Was met mate, is het advies. De meeste wasmiddelen zullen op den duur de kleur van je jeans vervagen. Witwasmiddel al helemaal, dat bevat bleek. Streef ernaar na vier, vijf keer dragen je jeans te wassen. Was ze koud en scheid de jeans in de kast van je andere kledingstukken – in verband met het afgeven van de kleur.

Lakens

Volgens wasregels van mensen die het kunnen weten, moet je je beddengoed om de week wassen en in zweterige zomermaanden iedere week. Geen zin in? Bedenk dan dat dode huidcellen en huisstofmijt een onzichtbare laag op de lakens achterlaat. En daar lig jij dan in te snoozen. Bah. Bah. Bah.

Meest gelezen

Beha's

Schaam je niet als jij je beha niet na iedere keer dragen in de wasmachine sodemietert. Afhankelijk van de activiteiten die je erin uitvoert (ga je naar je spinningles, dan gooi je het ding uiteraard meteen in de was), was je de beha na drie keer dragen.

Was het liefst koud en gebruik een niet al te agressief wasmiddel. Plaats je beha in een waszakje en was hem alleen met andere delicate materialen. Dus niet met je jeans.

Gebreide truien

Een gebreide trui kan voor altijd meegaan, als er goed voor wordt gezorgd. En dat is lastig. Ook dit kledingstuk heeft er baat bij als het niet of bijna niet wordt gewassen.

Veel wasvoorschriften zullen je naar de stomerij sturen. Dat hoeft niet altijd. De meeste truien kunnen prima met de hand of in de wasmachine gewassen worden. Let wel: altijd en alleen met koud water. En zorg ervoor dat tijdens het wassen er niet teveel wrijving ontstaat. Hang de trui het liefst niet op maar leg hem (op een paar handdoeken) te drogen.

Handdoeken

Regel nummer één: dat je handdoek droog is, betekent nog niet dat-ie schoon is. Het lijkt heel milieubewust om je handdoek van gisteren nog een keer zijn werk te laten doen, maar erg fris is dat niet. Na drie keer gebruiken, gooi je hem in de was.

Tips: was een handdoek altijd als je hem nieuw hebt gekocht. Doe nooit meer dan drie handdoeken tegelijk in de wastrommel en was op 40 graden. Skip de wasverzachter. Deze kan ervoor zorgen dat je handdoek minder makkelijk vocht absorbeert.

Zo gaat je jeans langer mee >