Het is weer Sinterklaastijd, oftewel de periode tussen begin november en begin december dat de warmbloedige goedheiligman in ons koude kikkerland bivakkeert. Deze vier weken zijn al sinds mensenheugenis mijn lievelingstijd van het jaar, want veel snoep, veel cadeaus, veel gezelligheid. Toch brengt Sinterklaastijd ook wat ergernissen met zich mee, zelfs – of misschien juist door – de hoge verwachtingen.

https://media.giphy.com/media/mwD0VOVS7tQli/giphy.gif

1. Pepernotentijd

Sinterklaastijd en pepernotentijd liepen ooit simultaan: zodra de Sint arriveerde lagen de zoete minikoekjes ook weer in de winkel. Das war einmal. Tegenwoordig zie ik in de zomer al de eerste pepernoten in obscure zaakjes (lees: Kruidvat) opduiken. Niet oké. Mijn regel: pepernoten eet je pas vanaf 1 november, en daarmee basta. (O, en marsepeinen varkens eet ik helemaal niet, want ik vind zo'n knalroze suikerbeest in plakjes met een worstkleurige dwarsdoorsnede op de toonbank bij de bakker stiekem best luguber.)

2. Pepernotensmaken

Aansluitend op mijn eerste punt: niet alleen verkopen steeds meer winkels pepernoten, zoals drogisterijen maar ook speciale pepernotenwinkels, ook de smaken worden steeds obscuurder. Vroegâh waren er gewone 'naakte' pepernoten, daarna kwamen de bedeklaagjes zoals chocolade in allerlei kleuren en smaken. Daar viel nog heel goed mee te leven, wat zeg ik: de donkere chocoladebollen zijn sinds jaar en dag mijn favo. Maar die smaken worden steeds exotischer en niet op een goede manier. Yoghurt-aardbei, truffel, caramel, cappuccino, framboos: houdt het dan nooit op?! What's next, spicy pepper- en pindakaaskruidnoten? Wauw, wat een goed idee: dips!

https://media.giphy.com/media/l3vR40Afip8yDKRgc/giphy.gif

3. Feestjes en partijen

Nou ben ik echt de grootste fan van Sinterklaasavonden. Echt. Al in september prik ik data met groepjes vrienden om te dobbelen en organiseer ik lootjes trekken met familie, al dan niet online. Natuurlijk wil je wel de blits maken met de grappigste en origineelste dobbelspelpakjes voor vrienden, en voor je familie wil je persoonlijke cadeaus vinden. Wat dan de ergernis is? Nou, als je vijf keer achter elkaar Sinterklaas viert, moet je dus ook vijf keer cadeautjes kopen. En waar laat je die? Juist, mijn huis ziet eruit als het ontplofte magazijn van de Bijenkorf. Irritant.

4. Sinterklaas zat te denken...

Een direct gevolg van punt 3: als je veel cadeautjes koopt, moet je ook veel gedichten maken. Nou ga ik er graag prat op innovatief te zijn met woorden, maar na zeventien gedichten zie ik het vaak niet meer zitten. Wat rijmt er, behalve zak, nog meer op nagellak? En op schenken? Dus dan pak ik maar weer het (online) rijmwoordenboekje erbij. He, zo schreef André Hazes zijn liedteksten ook en dat was pure poëzie!

https://media.giphy.com/media/Qxylzjp2xpR9S/giphy.gif

5. Pieten

Durf ik dit punt wel op te schrijven als er geen ruimte is om erover uit te weiden? Goed, laat ik dan niet te inhoudelijk op de zwartepietendiscussie ingaan (maak ze goud en zilver, dat is alles wat ik zeg), maar om het hele gedoe eromheen. Meestal begint de discussie al ergens halverwege juli als ook de pepernoten bij de Kruidvat liggen, wat voor mij al een deel van de voorpret verziekt. Natuurlijk, de discussie is megabelangrijk maar voer hem gewoon pas lekker als de maan al voor zeven uur door de bomen schijnt (oftewel: pas in november).

En zorg alsjeblieft dat kinderen er niet te veel van meekrijgen, die kinderzieltjes moeten zo lang mogelijk voor de gek worden met sprookjes over schimmelpaarden en pieten die door schoorstenen komen, zelfs in huizen zonder schoorstenen. Tast de schoonheid van kinderbedrog niet aan, is alles wat ik zeg.

Geen grap: er bestaan nu kaasletters voor Sinterklaas >