In de categorie 'Wist u dat': wat is eigenlijk de oorsprong van het fenomeen ugly Christmas sweater? Die trend waardoor we allemaal gewillig op komen draven in draken van truien in de categorie 'Mart Smeets', 'Mark Darcy' en 'stay-away-from-fire-want-zo-synthetisch-dat-ie-smelt'?

Laten we maar meteen ter zaken komen: Canada is de schuldige.

Volgens de drie mannen die de Ugly Christmas Sweater Party Book schreven kwam de trend voor lelijke kersttruien in 2001 op gang en werd-ie gestart in Vancouver.

Terwijl in de jaren tachtig mensen nog in bittere ernst kersttruien droegen, kwam in 2001 het sarcasme erin doordat er vanaf toen aldaar lelijkekersttruienfeestjes (leuke voor scrabble) werden georganiseerd. Sindsdien is de zoektocht naar de allerbeste, lelijke, met lampjes behangen, polyester kersttrui overgewaaid naar andere delen van de wereld, waar webshops als gretige haaien op in springen.

Make it stop, zeggen wij. Doe ons maar een eerlijk gebreide, duurzame en vooral mooie warme feesttrui. Zijn we wel weer aan toe, nietwaar?

Kussen onder de mistletoe

Veel leuker is daarom om te weten: waar komt het idee vandaan dat iemand kussen onder een mistletoe geluk brengt? Welnu: de mistletoe, oftewel maretak, wordt, volgens History.com, al sinds de oudheid geassocieerd met vruchtbaarheid en vitaliteit, omdat het plantje zelfs in de strengste winters overleefde. Nobody knows echter waarom dit vervolgens vooral aan Kerst gelinkt werd.

Wat we wel weten is dat de traditie vooral populair was onder Britse bedienden in de 18e eeuw, en het vervolgens werd overgenomen door de rijke lieden die zij dienden. En dat het een gewoonte werd dat mannen een kus mochten geven aan een vrouw als zij zich onder een maretak bevond, maar dat als ze zijn kus weigerde dit de man ongeluk zou brengen. Risky business.

ELLE TV

preview for ELLE TV