2017 was het jaar van wokeness. Excuses voor de Engelse terminologie, maar net als met de hashtag metoo werkt dit nu eenmaal beter in het Engels. Zo goed dat er geen Nederlandse versie van is gemaakt. Seksueel geweld, machtsmisbruik, racisme, emotionele arbeid, ongelijkheid, het werd dit jaar op alle fronten besproken en zachtjes aangepakt. Langzaam leren we ongemakkelijke ingeslopen structuren in de samenleving met elkaar te bespreken. En dat is mooi en belangrijk.

In dat licht werden de memes #wokecharlotte bedacht. Het format werkt als volgt; wanneer iemand van de Sex and the City-cast iets compleet riducuuls zegt aangaande iemands ras, geslacht of seksualiteit springt Woke Charlotte voor deze groep in de bres en duit waarom de 'gewone grappige' opmerking hartstikke kwetsend is.

instagramView full post on Instagram

#wokecharlotte

Transfobie, alledaags racisme, 'vrouwenhaat', Woke Charlotte weet precies de vinger op de zere plek te leggen. De memes maken pijnlijk duidelijk hoe onze 'vooruitstrevende manier van denken' soms helemaal niet zo vooruitstrevend is. Door Woke Charlotte voelt SATC hopeloos gedateerd aan. Het goede nieuws: we zijn van ver gekomen. Het slechte nieuws: we hebben nog even te gaan. Woke Chalotte weet 't.