Ieder jaar is het een verrassing: wie bakt dit jaar de beste oliebollen van het land? De jaarlijkse test van het AD is inmiddels weer gedaan en we hebben een winnaar: bakkerij Klootwijk uit Capelle aan den IJssel heeft de lekkerste oliebollen van het land.

Dat is extra leuk omdat de bakkerij - die door het land 26 filialen heeft - zeven jaar geleden nog een vernietigend oordeel kreeg van de krant. 'Klef, taai, vieze nasmaak van te veel citroen? Een bol zoals je hem niet wilt hebben.' Bakker Leon vertelt dat ze besloten niet bij de pakken neer te zitten, maar juist voor een plek in de hoogste regionen te gaan.

Honderden rozijnen werden er besteld en ieder jaar werden de bollen verfijnd en beter gemaakt, tot ze nu, in 2017, de allereerste plek in de lijst hebben bemachtigd. Het oordeel nu: een 10, met alleen maar complimenten voor de smaak, vulling en krokante korst.

De top drie wordt verder compleet gemaakt met meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse, die tweede werd, en bakker Ivo Vliegendehond uit Wolvega, die zijn bollen derde ziet worden.

Ophef

Dit jaar was er voor het eerst ophef over de test, nadat hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis vorige week in de uitzending zat van talkshow Jinek. Tegenover hem zaten Jordy Bakker en zus Bianca, eigenaren van een oliebollenkraam die vorig jaar een vernietigende 1 kregen in de test; en dat terwijl ze met hetzelfde recept van hun vader een aantal jaren eerder op de tweede plek eindigde.

Hier legde Hans Nijenhuis later uit hoe de test precies in elkaar zit, maar hij erkende de last die bakkers ondervinden van een slechte beoordeling in de test. Daarom werden er dit jaar niet 250 bakkers opgenomen in de test, maar slechts de 75 beste bakkers. Nijenhuis eerder deze week: 'Komende test beperken we ons tot de 75 beste adressen. Het wordt er misschien ietsje saaier van, maar leedvermaak is geen vermaak.'

Mooi zo. Gefeliciteerd, bakkerij Klootwijk!