Klimaatverandering is een zeer ernstige zaak, en dat wordt met dit nieuws nog maar een keer extra bevestigd. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat er over 40 jaar geen cacao meer op deze aardbodem te vinden is. En geen cacao betekent geen chocolade, geen Snickers, geen M&M's, geen Nutella en andere mierzoete guilty pleasures meer.

Cacaoplanten groeien normaal gesproken in regenwoudgebieden zo'n 10 tot 20 graden ten noorden of ten zuiden van de evenaar. De temperatuur, de neerslag en de vochtigheid blijft op deze plekken namelijk het hele jaar door constant. Het is dan ook niet gek dat meer dan de helft van de cacaoplanten uit Ivoorkust of Ghana komt. Door de klimaatverandering worden deze gebieden een stuk droger, waardoor de cacaoplant niet meer goed kan groeien. Wordt er niets gedaan aan de klimaatverandering, dan wordt het winningsgebied van cacao in 2050 verplaatst naar een hoger gelegen gebied. Dat betekent dat de productie dan in een bergachtig terrein met beschermde wilde dieren komt te liggen, die de planten zouden kunnen aantasten. Iets wat zeer onwenselijk is, volgens de milieuorganisatie National Oceanic and Atmospheric Administration.

Er is nog hoop

Multinational Mars (het bedrijf achter onze favoriete chocoladesnacks Snickers, Mars en M&M's) is zich maar al toe goed bewust van dit probleem. Het bedrijf werkt samen met onderzoekers van de Universiteit van Californië om een manier te vinden waarop cacaoplanten medisch gemodificeerd kunnen worden zodat ze kunnen overleven in een warmer en droger klimaat. De technologie – die ook wel CRIPSPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) wordt genoemd – zal ervoor zorgen dat de plant, ondanks de warmte en droogte, niet verwelkt of verrot. Deze ontwikkelingen kunnen voorkomen dat de productie van de cacaoplant verplaatst moet worden en dat de cacaoplant dus niet langer met uitsterven bedreigd wordt.

Waar zouden we toch zijn, zonder de wetenschap.

Bron: Business Insider