Lightproducten. Sommigen zweren erbij, anderen vinden het vreselijk. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies? Onze collega's van ELLE Eten gingen te rade bij gezondheidsexpert Sophia van Sorgen.

Hoe worden lightproducten eigenlijk gemaakt?

'Light is een term die we gebruiken voor producten die minstens een derde minder calorieën, vetten, suiker of alcohol bevatten in vergelijking met het standaard product. Een grote reden voor de meesten om het lightproduct te verkiezen boven de reguliere variant is om gewicht te verliezen. Kijk bijvoorbeeld naar vet. Veel mensen denken nog steeds dat vet slecht voor je is. Dat is het ook – als je teveel slechte vetten binnenkrijgt. Maar je lichaam heeft de goede vetten in producten juist nodig. Als je vet uit het originele product haalt, blijft er weinig over en al helemaal niets eetbaars. Zeker niet gezien de hoeveelheid kunstmatige toevoegingen die – in plaats van het vet – in het product terechtkomen om het nog een beetje lekker te maken. Dan eet je dus minder vet, maar wel meer calorieën. En dat geldt ook voor suiker dat bijvoorbeeld uit frisdranken wordt gehaald.'

Liever het origineel?

'Als voedingsdeskundige kies ik altijd voor onbewerkte, verse producten zonder toevoegingen. Dat is om meerdere redenen. Het is ten eerste beter voor je gezondheid, omdat je niet allerlei E-nummers en andere synthetische toevoegingen binnen krijgt. Maar mocht je doel afvallen zijn, dan is een dieetproduct niet de beste oplossing omdat je door lightproducten meer calorieën binnen krijgt dan door het originele product. Daarbij krijg je vaak alleen maar meer honger, omdat er geen energie en voedingstoffen meer in het bewerkte lightproduct zitten. In feite is een lightproduct dus lege voeding. Echte voeding, waar de goede vetten nog wel in zitten, heb je juist nodig om die extra kilo's kwijt te raken. Wat zijn goede vetten? Denk aan vette vis, zaden, noten, avocado's of olijfolie.'

Synthetische toevoegingen

'Synthetische stoffen (E-nummers) zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Komt de stof ook in de natuur voor, dan noemen we het een natuuridentieke stof. Het is vaak veel goedkoper om een stof in het laboratorium te maken dan uit planten te halen. Zijn alle E-nummers slecht? Nee, niet allemaal. Maar veel van de E-nummers hebben geen goede invloed op je gezondheid. Wil je graag weten welke E-nummers schadelijk zijn en welke niet? Daarvoor tip ik graag het handige boekje van Corinne Couget 'Wat zit er in uw eten?'.'

Lees hier meer van ELLE Eten >