Nu we gelukkig niet meer 'me tas' of 'eerder als' zeggen (hopen we, hè), kunnen we door naar het volgende niveau. We delen: zes taalfouten waar we ons verschrikkelijk aan ergeren. Fluister ze vooral door.

1. 'Wanneer je...'

Sinds de meme is ontstaan en we de zin 'When you...' dagelijks op accounts als @fuckjerry of @girlwithnojob voorbij zien komen, gaat er iets fout met het woord 'wanneer'.

instagramView full post on Instagram

Wil je zo'n grappige tekst naar het Nederlands vertalen, denk dan even goed na of je wel 'wanneer' gebruikt; negen van de tien keer hoor je namelijk 'als' te gebruiken.

Moeten we wel eerlijk toegeven: inmiddels mag je officieel beide woorden gebruiken. Maar doe dat maar gewoon niet: 'wanneer' leest in deze vertaling van het Engels naar het Nederlands vaak nogal horkerig, als een klungelige vertaling.

2. Teveel/te veel

Het is heel simpel: als je er ook 'te weinig' van kunt maken, schrijf je 'te veel' met een spatie. Te veel boeken, te veel ballen, te veel planten. Je gebruikt 'teveel' alleen zelfstandig: het teveel aan boeken, het teveel aan ballen, het teveel aan planten.

'Te veel/teveel' wordt héél vaak fout gedaan, zelfs door kranten of het nieuws; maak deze fout dus vooral niet. Je scoort er gemakkelijk punten mee bij de taalfanaten in deze wereld.

3. Meest (irritante taalfout)

Nog een taalfout die wordt gevoed door het Engels: sinds een aantal jaren zeggen we 'meest mooie', 'meest slimme', 'meest knappe'. Fout! In het Engels is het inderdaad 'most beautiful', 'most popular', 'most handsome', maar in het Nederlands is het gewoon 'mooiste', 'slimste', 'knapste'.

Er zijn uitzonderingen, uiteraard. 'Meest stupide' blijft 'meest stupide', want 'stupiedste' kan niet. 'Meest praktische' is ook goed, want 'praktischste' klinkt raar, niet?

Om het niet al te ingewikkeld te maken, adviseren we je eerst te kijken of je 'meest' weg kunt laten; vaak hoor je vanzelf wel dat dat in de meeste gevallen gewoon kan. Hoe korter het woord, hoe groter de kans dat je 'meest' helemaal niet nodig hebt.

4. Letterlijk

'Ik ging letterlijk dood van binnen.' Nee: je gaat niet letterlijk dood. Hoeven we verder niet uit te leggen, toch? Pas een beetje op met het gebruik van 'letterlijk', want het staat bij veelvuldig gebruik toch echt een beetje dom.

5. Mits/tenzij

Een deel van de mensen heeft een blinde vlek voor 'mits' en 'tenzij', en dat geeft helemaal niet; we're here to remind you. Je mag het huis bewonen, mits je op tijd je huur betaalt, is een goede zin: 'mits' duidt hier een voorwaarde aan. Je mag het huis bewonen, tenzij je niet op tijd de huur kunt betalen, is ook een goede zin: 'tenzij' duidt hier een uitzondering aan. En ziedaar: het verschil tussen 'mits' en 'tenzij'.

6. De apostrof bij jaartallen

Het is niet jaren '50, lieve mensen: het is gewoon jaren 50. Of jaren vijftig; ligt er maar net aan wat je mooier vindt staan. Maar die apostrof mag weg, want die hangt er voor joker bij. Echt.

Kun je weer even vooruit. Graag gedaan, hè.