Je sollicitatiebrief viel op, je voorbereidingen waren goed én je gesprekken verliepen vlekkeloos. Die droombaan is voor jou. De perfecte stap in je carrière. Je kunt niet wachten om ja te zeggen, maar doe dat toch nog maar wel. Dit is namelijk het moment om je voor te bereiden op de salarisonderhandelingen. Sallie Krawcheck, CEO bij Ellevest, legt uit hoe je je droomsalaris krijgt.

Weg met die enorme loonkloof

'Laat je niet aannemen met een supergrote loonkloof, het gat tussen jouw salaris en het veel hogere salaris van een man in dezelfde functie. Serieus, jij kunt dit: door je persoonlijke loonkloof te dichten, help je ook andere vrouwen vooruit.

De wereld veranderen is geweldig, maar wat is de simpelste reden dat je dit moet doen? Je verdient het om te krijgen wat je waard bent. Meer redenen nodig? Wij vrouwen leven langer dan mannen, onze salarissen stoppen eerder met stijgen. Het totale inkomen van de salariskloof alleen, geteld over je hele leven, kan al oplopen van honderden of duizenden euro's tot meer dan een miljoen, afhankelijk van jezelf en de industrie waarin je werkt. Genoeg motivatie om dit probleem te gaan tackelen? Mooi!

Er zijn genoeg websites die je goede informatie kunnen geven over het gemiddelde salaris binnen de industrie waarin jij werkt. Ga dus op onderzoek uit wat een realistisch salaris is. Als je hebt uitgezocht hoeveel je waard bent met research én nummers is het tijd voor actie.'

Vraag ernaar

'Deze stap is simpel: wat voor voorstel ze je ook doen, vraag meer. Geen gemaar. Dit is volkomen normaal gedrag in het proces van een nieuwe baan of functie aannemen. Sterker nog, 84% van de werkgevers zegt dat ze verwachten dat de werknemer hoger inzet — dus de meeste werkgevers houden daarom al een deel van het salaris in bij het eerste voorstel. Toen ik de onderhandelingen deed, hebben we nooit meteen ons beste voorstel gedaan. Maar 30% van de vrouwen gaat in onderhandeling. Dus weet dat er best wat meer geld is en vraag ernaar.

Het ergste wat kan gebeuren is dat ze nee zeggen ondanks dat ze je duidelijk heel graag willen, want ze hebben het voorstel gedaan. Maar, ik snap dat het een intimiderende taak is. Een tip die heel wat vrouwen al heeft geholpen: zeg het eerst hardop. Tegen jezelf. In de spiegel. Zeg het nog een keer en nog een keer. Alleen dit al zal je helpen op het moment dat je deze woorden voor zijn echie moet uitspreken. Het is niet nodig om er een heel verhaal omheen te formuleren, onderzoek wijst uit dat mensen al die vriendelijke praatjes niet horen, maar wachten op de 'maar'. Dus zeg geen 'maar'. Spreek juist in feiten. "Bedankt voor het voorstel. Gebaseerd op mijn onderzoek en ervaring, verwachtte ik dat het salaris van de functie ___ zou zijn."

Stop dan met praten.

Laat het getal even in de lucht hangen en praat vooral geen stiltes vol — dat doen wij vrouwen meer dan mannen. Wacht op een reactie. En wees trots op die cijfers die je net noemde.'

Ga door tot je die ja krijgt

'Hoe goed je je research ook gedaan hebt over het salaris dat je vraagt, feit blijft dat niet ieder bedrijf je tegemoet zal komen. Er zijn soms geen flexibele budgetten en andere invloeden achter de schermen kunnen ervoor zorgen dat ze die stap niet kunnen zetten.

Het goede nieuws: er zijn meerdere zaken waarover je kunt onderhandelen. Dus zorg ervoor dat je een lijst maakt van dingen die je ook belangrijk vindt — en die later in geld kunnen veranderen. Denk aan cursussen, bepaalde opdrachten in het buitenland, flexibiliteit om vanuit huis te werken, mogelijkheden om een opleiding te volgen, gedeeltelijke betaling van die opleiding, een talencursus, bepaalde conferenties waar je graag naartoe wil, een mooiere titel. Ga zo maar door. Ga door tot je een ja hebt. Dat voelt toch goed? JA.´

Gefeliciteerd! Nu moet je iets heel slims doen

'Je hebt een fantastische nieuwe baan waar je op voorbereid bent, enthousiast over bent en je hebt het meeste uit de onderhandelingen gehaald, je bent voor jezelf opgekomen en hebt je nieuwe collega´s laten zien dat je slim bent en zelfvertrouwen hebt. Nog een ding dat je moet doen om echt goed te zijn: geef die salarisverhoging niet uit aan dingen die je niet nodig hebt.

Je hebt me gehoord: geef het niet uit. Maar investeer het. Over dit onderwerp kan ik niet ophouden met praten, maar ik geloof er stellig in dat dit het beste carrièreadvies is dat vrouwen op dit moment niet krijgen. Hey, je kreeg het ook voor je nieuwe salaris voor elkaar om je rekeningen te betalen toch? Door je salarisverhoging voor je te laten werken — in plaats van er leuke dingen mee te gaan doen — stel je je geld in de positie om meer waard te worden. En daarmee investeer je ook in de Toekomstige Jij, of het nu is voor het kopen van een huis of het beginnen van je eigen bedrijf of om eerder met pensioen te gaan en de wereld over te reizen. Daarmee werk je ook meteen aan het probleem van de gender investeerkloof. Ja, die kloof is er ook. Het gebrek aan beleggen door vrouwen kan je ook honderden of duizenden tot zelfs miljoenen euro's schelen over een heel leven gerekend. Het komt allemaal bij elkaar: weet wat je waard bent, vraag ernaar, krijg het en investeer. Dat is financiële feminisme. En financiële vrijheid.'

Voordat je je geld gaat beleggen: onthoud wel dat beleggen altijd risico's met zich meeneemt, dus verdiep je er vooraf goed in [red.].

Nu op naar die topjob!

Van: ELLE US