Wij denken na het maken van een keuze weleens: 'had ik toen maar een andere keuze gemaakt' of juist 'gelukkig heb ik die beslissing genomen'. Keuzes maken is voor veel mensen lastig, maar gelukkig heeft Women's Health een aantal manieren waarop je het voor jezelf wat makkelijker kunt maken. We delen.

Meer is niet altijd beter

In de tijd waarin wij leven hebben we ontzettend veel keuzemogelijkheden. Dat lijkt fijn - hoe groter de keuze, hoe meer vrijheid, immers - maar in de praktijk is dat niet altijd waar. Amerikaans Psycholoog Barry Schwartz beweert in zijn boek, De paradox van keuzes, dat het grote nadeel van meer keuze hebben, is dat je meer beslissingen moet maken. En dat kost vaak tijd, moeite, onrust en teleurstelling, want omdat de keuze zo reuze is, heb je achteraf ook sneller het gevoel dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. In onderstaande TED talk legt hij uit hoe dat precies zit.

youtubeView full post on Youtube

Twijfelen mag

Nobelprijswinnend psycholoog Daniel Kahneman heeft ooit gezegd dat overmoed het eerste is dat hij zou laten verdwijnen als hij een toverstaf had. Mensen maken, afhankelijk van hun cultuur en persoonlijkheid, keuzes met meer vertrouwen dan goed voor ze is. 'De eerste regel van keuzes maken is om minder zeker te zijn,' zegt ook Walter Frick van Harvard Business Review dan ook. Zodra je je er bewust van bent dat het resultaat niet altijd is waar je op had gehoopt, kun je écht keuzes gaan maken. Er zullen namelijk altijd dingen op je pad komen die je niet had kunnen voorzien. Bovendien bestaat er eigenlijk geen verkeerde keuze: van elke ervaring is iets te leren.

Check de statistieken

Vóór het maken van een keuze is het handig om je af te vragen hoe gebruikelijk iets is of hoeveel mensen je voor gingen. Iemand die overweegt voor zichzelf te beginnen, is aan te raden uit te zoeken hoeveel procent van de nieuwe bedrijven faalt of juist succesvol is. Deze regel staat bekend als 'base rate' oftewel basis informatie. 'Het is verstandig om weg te blijven bij de "inside view", waarbij je veel te veel blijft hangen in de details van de beslissing. In plaats daarvan kun je het beter vanuit een "ouside view" bekijken, waarbij je bekijkt wat de statistieken van soortgelijke gevallen laten zien,' zegt Frick hierover.

Bron: Women's Health