Dat Japanners en Chinezen hele andere tafelmanieren hebben dan Nederlanders was al wel algemeen bekend. Maar daarnaast hebben ook heel wat andere landen tafelmanieren waarvan je even raar opkijkt. Onze collega's van ELLE Eten hebben de raarste voor je op een rijtje gezet; zodat je nooit meer blundert tijdens een dinertje in het buitenland.

China

Rijst met stokjes

Als je rijst met stokjes eet, is het niet de bedoeling dat je ze rechtop in de rijst zet; op die manier worden namelijk de ouderen vereerd. Doe je dit op het moment dat je in een restaurant zit, dan vervloek je de eigenaar van het restaurant. Niet echt wat je wil.

Noedels

Daarnaast is het bij het eten van noedels niet de bedoeling dat je ze in stukken snijdt. Lange noedels staan namelijk voor een langer leven. Als je ze toch snijdt, staat dit voor het verkorten van je leven, ook niet iets wat je wilt. En laat ook wat van die noedels liggen als je klaar bent: je bord leeg eten is namelijk niet zo netjes in China. Food waste much, ehh...?

Japan

Waar je het bij ons niet in je hoofd moet halen, wordt het in Japan juist aangemoedigd: slurpen. In Japan zeggen ze dat slurpen de smaak verbetert en dat je hiermee laat weten dat je het eten lekker vindt. Zorg daarnaast voor niet al te grote handbewegingen aan tafel als je stokjes vast hebt; stokjes zijn alleen bedoeld om mee te eten. Verschuif er verder geen bakjes mee, geef er ook geen eten mee door en ook wijzen is zeker geen goed plan met je stokjes.

Rusland

In het land van de wodka hebben ze ook wel een paar aparte eetregels. Wie de laatste slok uit een fles neemt, moet de fles op de grond zetten. Volgens de Russen brengt een lege fles op tafel ongeluk. Het afslaan van een glas wodka kun je ook beter niet doen. Als je een glas wodka aangeboden krijgt, staat dit voor vriendschap en vertrouwen. Dit wil je natuurlijk liever niet weigeren.

Chili en Brazilië

In deze twee landen is het zeer onbeleefd om met je handen te eten. Dit geldt ook voor pizza en brood. Gebruik dus je mes en vork of eet uit een servetje. Ook het weigeren van voedsel is niet echt een goed idee hier.

Korea

In dit land moet je even nagaan wie precies de oudste aan tafel is. Hoeveel honger je ook hebt: houd je in. Je mag pas beginnen met eten als de oudste de eerste hap in zijn mond heeft zitten.

Italië

Pizza

Het land van de pizza en pasta's. Nederlanders weten niet altijd hoe ze moeten omgaan met deze keuken. We vertellen je vast: een pizza met ananas bestellen (de 'pizza hawaï') is not done in Italië.

Pasta

Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je spaghetti in mootjes hakt of dat je spaghetti met mes en vork of met mes en lepel eet. Een echte Italiaan eet alleen met zijn vork en draait de spaghetti hierop door rondjes te draaien op de zijkant van zijn bord. Knap staaltje vakwerk wel, maar oefening baart kunst.

Koffie

Een cappuccino bestellen na 12 uur 's middags is ook niet hoe het heurt.

Islamitische landen

Links of rechts?

In veel Islamitische landen is het gebruikelijk om met je handen te eten. Zorg er wel voor dat je alleen met je rechterhand eet, want je linkerhand gebruik je voor het toiletbezoek. Eten met links wordt dus niet echt netjes gevonden.

Ken je plek

Zoek je plek aan tafel nauwkeurig uit, want je mag alleen van de schalen eten die bij jou in de buurt staan. Vragen of iemand een schaal doorgeeft of opstaan om iets van een schaal te pakken die niet bij jou in de buurt staat, wordt als onbeleefd gezien.

Niet lekker?

Blijf te allen tijde kalm als je iets in je mond stopt wat je niet te lekker vindt. Je mag nooit laten blijken dat je iets niet lekker vindt. Neus dicht, hap, slik, weg.

Meer handige food tips vind je op de website van ELLE Eten.

Van: Women's Health NL