Erwin Olaf @ Hermitage

Fotograaf Erwin Olaf showt van 11 juni t/m 12 september in de Hermitage in Amsterdam wel héél bijzonder werk.

Voor de tentoonstelling DUSK & DAWN liet Erwin zich inspireren door de beelden van Frances Benjamin Johnston. Een fotografe die in 1899-1900 zwarte Amerikaanse leerlingen van het Hampton Instituut in Virginia op de gevoelige plaat zette.

 

TEGENSTELLINGEN
In DUSK & DAWN portretteert Erwin Olaf de tegenstellingen onder blanke en donkere mensen.

 

Fotografeerde Johnston in 1900 de arme zwarte Amerikanen, anno 2010 fotografeert Erwin Olaf in DUSK juist een upper middel class gezin met een donkere huidskleur aan het begin van de twintigste eeuw. De hele serie staat namelijk symbool voor de reis van slavernij onder donkere mensen naar een bevrijde wereld.

Advertisement - Continue Reading Below

 

In het tegenovergestelde DAWN portretteert Olaf een blanke Russische vrouw en haar zoon in diezelfde tijd in een volkomen witte achtergrond. Precies het tegenovergestelde van DUSK dus.


Hoe Erwin op deze tegenstelling kwam? De Nederlandse fotograaf verbleef in Moskou in een vijfsterrenhotel en in de riante ontbijtzaal kwamen een blanke vrouw en haar zoon binnen. Beiden waren blond, droegen witte kleding en gingen zitten aan een tafel met een wit laken en witte stoelen. Het idee was geboren.

 

Benieuwd geworden? Kijk voor meer info op: www.hermitage.nl

 

Ook zien: Expo 70’s Photography >