Internationale Vrouwendag, wij vinden het al jaren een topinitiatief. Een dag waarop je extra aangespoord wordt te vieren dat je vrouw bent, om de rechten extra te waarderen waar generaties feministen voor ons zo hard voor gestreden hebben, maar ook om je boos te maken over het feit dat vrouw zijn op bepaalde plekken ter wereld nog steeds helemaal niet zo leuk is. In landen waar vrouwen nog steeds minder rechten dan mannen hebben – ja, zelfs (seksueel) mogen worden misbruikt zonder dat de dader daarvoor kan worden gestraft. Maar ook in eigen land zijn we nog lang niet waar we moeten zijn. Nog steeds zien we te weinig vrouwen in topfuncties en nog steeds is er grote ongelijkheid in salarissen tussen mannen en vrouwen.

Conclusie? Eén dag per jaar is niet voldoende. En dus bedachten wij 365 manieren waarop je het hele jaar door, iedere dag, een beetje Internationale Vrouwendag kunt vieren. Hieronder lees je per dag een nieuwe lees-, kijk- of doe-tip, interessant weetje, manier om in actie te komen, historische insight of gewoon hele kleine lieve tip om te vieren dat we vrouwen zijn.


8 maart: Vandaag start je uiteraard door dit artikel te lezen. Check! In Amsterdam kun je de Women's March lopen, maar er zijn nog veel meer dingen te doen of bezoeken. Van inspirerende exposities tot panelgesprekken. Hier vind je een overzicht.

9 maart: Bekijk vandaag de docu van Lise Korpershoek, Mijn seks is stuk als je dat nog niet gedaan had. ELLE's Malu schreef er, naar aanleiding van de manier waarop Lize's werk in De Wereld Draait Door besproken werd, dit opiniestuk over.

10 maart: Het is dit jaar 101 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Pak vandaag een moment om te beseffen hoe bizar het eigenlijk is dat het nog maar zo kort geleden vrouwen voor het eerst hun stem mochten laten horen. En hoe goed het is dat er vrouwen waren die ervoor streden om te zorgen dat jij dat nu ook kunt doen.

11 maart: Naar de kapper vandaag? Vraag ook hem of haar naar het prijsverschil tussen mannen en vrouwen. Ben je zo een half uur in gesprek, let maar op. ELLE's Malu wijdde er een editie van Straatpraat aan.

White, Black, Sitting, Black-and-white, Text, Font, Photography, Monochrome photography, Monochrome, Stock photography, pinterest
Getty Images

12 maart: Vandaag komt de film Woman uit. Een intiem en inspirerend portret van tweeduizend(!) vrouwen uit vijftig verschillende landen. Bekijk hier de trailer:

youtubeView full post on Youtube

13 maart: Het boek Zij zei is uitgekomen, van de Amerikaanse onderzoeksjournalisten Jodi Kantor en Meghan Twohey, die hét artikel schreven dat de val van Harvey Weinstein inluidde. Malu de Bont kreeg onlangs de kans om Meghan Twohey te interviewen voor ELLE. Hier lees je dat terug.

14 maart: Baas in eigen buik! Op 14 maart in 1970 deelde Dolle Mina haar beginselprogramma over abortus uit tijdens een vergadering van gynaecologen in Utrecht. Het was toen dat die bekende kreet gelanceerd werd.

15 maart: Leg vandaag ten minste één debiel vrouwelijk vormgegeven product in de supermarkt in het vriesvak. Stil protest op z'n best. Tip: het gangpad met verzorgingsproducten.

16 maart: Het boek Wij zijn Angela is deze maand verschenen, waarin tien Nederlandse journalisten en schrijvers (onder wie ELLE's oud-hoofdredacteur Cecile Narinx) hun fascinatie verklaren met de grootste vrouwelijke wereldleider van dit moment.

17 maart: Het boek Nouveau Fuck van Stella Bergsma verschijnt begin maart. Nouveau Fuck is schijt hebben met stijl, en moedigt vrouwen aan gevaarlijk te worden (en te stoppen met behagen). In de nieuwe ELLE lees je een groot interview met Bergsma. Koop 'm hier.

18 maart: Dat je vandaag naar je werk 'mag'? Dat heb je deels te danken aan Corry Tendeloo. In Nederland in de jaren vijftig diende deze politica een motie in tegen het ontslag van getrouwde vrouwen in overheidsfuncties. Het was toen nog de norm dat vrouwelijke ambtenaren de dag na hun bruiloft werden ontslagen, omdat zij vanaf dan gedoemd waren huisvrouw en moeder te worden.

19 maart: Hou je bek en bef me, zingt Merol. Dit is eigenlijk een heel hoopgevend en feministisch nummer, betoogt Loes Reijmer in haar column in de Volkskrant. Zing het vandaag eens lekker hard mee.

20 maart: De We Should All Be Feminists TEDx-talk van Chimamanda Ngozi Adichie uit 2013 gaat over hoe het is om vandaag de dag feminist te zijn. De video werd miljoenen keren gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in het nummer Flawless en haar pleidooi in boekvorm is een bestseller. Kan haast niet, maar mócht je haar fantastische verhaal gemist hebben: klik direct op play.

White, Font, Black-and-white, T-shirt, Poster, Cat, Art, pinterest
Getty Images

21 maart: Salaris binnen? Deel eens een klein deel met vrouwen en meisjes die geen eerlijk loon ontvangen of überhaupt toegang krijgen tot een opleiding of baan. Via een donatie aan Plan International Nederland bijvoorbeeld.

22 maart: Duik vandaag in de videoserie Grote Denkers van De Balie. Daarin wordt door bekende en minder bekende feministen (auteurs, muzikanten, poëten, journalisten, politici) een ode gebracht aan overleden vrouwelijke filosofen uit de wereldgeschiedenis en licht geschenen op hun visies en levenslessen die tot op de dag van vandaag razendrelevant zijn.

23 maart: Lees hier alle edities van ELLE's rubriek De Rekening terug, waarin vrouwen hun salaris, uitgaven en spaarsaldo delen. Omdat meer openheid in geldzaken - zeker onder vrouwen - belangrijk is.

24 maart: Tijd om briefs, een boxer of andere lingerie van THINX te kopen. Niet alleen omdat het 't eerste lingeriemerk is dat rekening houdt met menstruatie, zeker óók omdat de campagnebeelden prachtig zijn – juist omdat je stoppels en striae ziet. Steunen, dat merk, met klinkende euro's.

25 maart: Vandaag wordt één van de grootste feministes uit de geschiedenis, die gelukkig nog steeds onder ons is, 85. We hebben het over journalist en activist Gloria Steinem. Eet er een taartje op en feliciteer haar via Twitter.

26 maart: In 1911 werd vanaf deze dag de grootste vrouwelijke staking tot nu toe georganiseerd in de Verenigde Staten. De dag ervoor was de Triangle Shirtwaist-fabriek in New York in vlammen opgegaan wat het leven kostte aan meer dan 100 medewerkers, met name vrouwen, waaronder veel tieners. De stakers kregen uiteindelijk nieuwe wetgeving met betrekking tot de veiligheid van arbeiders voor elkaar.

27 maart: Mega inspirerend: dit interview van Forbes met Julia Hartz, een van de weinige vrouwelijke CEO’s in Silicon Valley. Even kijken vandaag.

28 maart: Kijk vandaag naar dit filmpje, gemaakt door journalist/feminist Milou Deelen en oprichter van het feministisch kunstcollectief The TittyMag Cathelijne Blok, in samenwerking met Hedy d'Ancona, waarin in anderhalve minuut duidelijk wordt waarom een Internationale Vrouwendag nog zo-hard-nodig is.

29 maart: Zit je in een trein vandaag? Op een fiets? In een auto? Zoek dan even in je podcast-app op je telefoon Dolly Alderton en Pandory Sykes’ fantastische podcast The High-Low op. Beiden lezen belachelijk veel, waardoor ze over haast ieder onderwerp dat ze aansnijden interessante gesprekken kunnen voeren. En ze laten je ook nog lachen. Let maar op.

30 maart: 30 Maart is een historische dag in de geschiedenis van Nederlands feminisme. Op die dag in 1981 vond Dé Vrouwenstaking plaats, een landelijke actie van vrouwen met als belangrijkste speerpunt de legalisering van abortus. Op de Dam in Amsterdam werd actie gevoerd, maar ook op andere plekken in het land. Op 1 mei 1981 werd de nieuwe wetgeving aangenomen die abortus in Nederland legaliseerde, maar het beslisrecht over abortus kwam pas bij de vrouw te liggen met de Wet Afbreking Zwangerschap, die in 1984 van kracht werd.

Wall, Black-and-white, Monochrome, Snapshot, Visual arts, Monochrome photography, Art, Photography, Street art, Illustration, pinterest
Getty Images

31 maart: ‘In een F-16 stappen is een beetje als een maatpak aantrekken. Je zit vastgeklikt aan de straaljager, alsof je vleugels aantrekt – de machine wordt een verlengstuk van je armen.’ Dat zei Manja Blok in deze editie van Mentorles. Blok was de allereerste operationele F-16-piloot ter wereld. Hoe ze bij de luchtmacht terechtkwam? Via een bonnetje in de televisiegids. Hier lees je haar fantastische verhaal.

Face, Eyebrow, Beauty, Black-and-white, Monochrome, Forehead, Photography, Monochrome photography, Eye, Lip, pinterest
Getty Images

APRIL

1 april: Of dit onderzoek wetenschappelijke heronderzoeken overleeft, durven we niet te beweren, maar geinig is het wel. Kennelijk zijn mannen het vaker eens met feministische standpunten als ze daarvoor Ryan Gosling-memes hebben gezien, specifiek die van dit blog. Misschien vanavond ook weer eens The Notebook aanzetten.

2 april: Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen schreven een pamflet, maakten een podcast en zetten ons aan het denken over hoe we ook in Nederland anno 2019 soms nog vastgeroest zitten in vrouwonvriendelijke denkbeelden. Luister daarom vandaag naar hun podcast Damn Honey (en volg @damnhoneyhetboek op Instagram) en laat je nooit meer vertellen 'dat je wat vrolijker moet kijken', of 'jezelf niet zo in de slachtofferrol moet plaatsen' (en nee, we zijn ook niet ongesteld, of wel, maar wat dan nog).

4 april: Vandaag, maar dan in 1970, werd in jeugdherberg Alteveer in Arnhem het allereerste Dolle Mina-congres gehouden. De aanwezigen formuleerden er de broodnodige doelstellingen die deze inmiddels legendarische vrouwenbeweging wilde bereiken door middel van actievoeren.

5 april: Lees vandaag de mooie verhalen op Alien Mag, het platform over girlpower en zelfacceptatie, opgericht door Aminanta Minte. Ze viert het leven in al zijn verscheidenheid, en laat vrouwen met diverse achtergronden aan het woord. Een en al inspiratie.

6 april: Ze is helaas niet meer onder ons, maar naar Aretha, hier in de originele video van RESPECT, wil je vandaag (en eigenlijk iedere dag) even kijken en luisteren. Voor de heerlijke deunen, voor de rake teksten en voor de feminist die Aretha was.

7 april: En maak dan gelijk hier even je wekker-tune van. Aretha in de ochtend kan nooit kwaad.

8 april: Mocht je dit filmpje van Cynthia Nixon voor Girls Magazine nog niet gezien hebben, opzetten vandaag. Zo spot-on.

9 april: Gezegend met een moeder die er nog is? Bel – of app, wat geeft 't – haar even om te zeggen dat het te gek is dat ze altijd je luiers heeft verschoond toen je een peuter was.

10 april: Anticonceptie is een zaak voor iedereen. Daar moeten vrouwen niet (alleen) voor opdraaien. Bureau Clara Wichmann en de organisatie DeGoedeZaak stapten eerder dit jaar samen naar de rechter om de pil weer terug te krijgen in het basispakket voor. Lees er hier meer over.

11 april: Foto van de dag: Kathrine Switzer was de eerste vrouw die de marathon van Boston liep, in 1967. Toen organisator Jock Semple erachter kwam dat er een vrouw meeliep probeerde hij haar te tackelen.

12 april: Toe aan een nieuwe vrouwelijke held? Yuri Kochiyama gaat je helpen. Lees Diane Fujino's Heartbeat of Struggle: The Revolutionary Life of Yuri Kochiyama om te lezen over de vrouwen die in het prille begin van de strijd tegen rassenscheiding gedwongen werden te verhuizen naar interneringskampen.

13 april: Ga vandaag met een mannelijke vriend een gesprek aan over de hokjes waar hij in wordt gepropt. Welke zijn dat? Sta je daar bij stil? Geen gendergelijkheid zonder mannen, ten slotte.

14 april: Mooi: drie schrijvers vertellen over het verlies van een moeder op jonge leeftijd, naar aanleiding van Ameline Ansu's boek Van harte gecondoleerd.

15 april: Op 15 april, maar dan in 1972, startte Dolle Mina een huifkartocht door Nederland, als actie tegen de wetsvoorstellen over abortus. Onderweg werd voorlichting gegeven over abortus en werden er handtekeningen verzameld om sterker te staan in hun strijd.

16 april: Deze even opzetten, vandaag. Omdat-ie nog zo relevant is.

17 april: Toplijstje om even doorheen te scrollen: 12 Things About Being a Woman that Women Won't Tell You.

18 april: Michelle Obama's speech over Trumps denigrerende gedrag richting vrouwen is inmiddels meer dan 3,6 miljoen keer bekeken. Gooi de views omhoog door vandaag op play te drukken.

Hair, Facial expression, Smile, Beauty, Hairstyle, Eyebrow, Lip, Black-and-white, Eye, Monochrome, pinterest
Getty Images

19 april: Vraag vandaag loonsverhoging aan bij je baas. Ja: ook als je al weet dat je 'm waarschijnlijk niet krijgt. Bereid je goed voor: waarom verdien je een loonsverhoging? Alleen al het formuleren van dat antwoord gaat je iets brengen. In het ergste geval is het een goede oefening geweest voor het moment waarop je wél loonsverhoging moet/kan krijgen.

20 april: Vandaag in 1970 vormde eau-de-cologne-fabriek Boldoot in Amsterdam het doelwit van een actie. Studenten protesteerden er met leuzen als 'Wat stinkt hier zo?', doelend op de ongelijke lonen die in de fabriek werden gehanteerd.

21 april: Heb je een financiële meevaller vandaag? Overweeg eens een steen bij te dragen aan organisaties die opkomen voor vrouwenrechten wereldwijd. Mama Cash bijvoorbeeld.

22 april: Op 22 april in 1970 drong Dolle Mina in Den Haag de herensociëteit De Witte binnen, onder de briljante leuze 'Zonder lid geen lid'.

23 april: Back to the future. Schrijf een brief aan jezelf vanuit de toekomst. Het helpt je na te denken over wat je wil bereiken. Wie ben je dan, hoe kijk je naar je huidige zelf, zit je op het goede pad, wat zou je willen veranderen, of ben je juist heel goed bezig? Schrijf hem vanuit een jaar in de toekomst, of vanuit 2020, of zelfs vanuit een paar maanden later. Print hem uit en lees je brief pas wanneer die datum echt is aangebroken. Of stuur hem bijvoorbeeld via futureme.org.

24 april: In het kader van Zero Tolerance Day (op 6 februari dit jaar) keken Kim Feenstra en Moïse Trustfull de hartverscheurende beelden van een meisjesbesnijdenis. 1 op de 4 Nederlanders weet niet eens wat een meisjesbesnijdenis is, blijkt uit onderzoek van Plan International. Bekijk de campagnevideo hier.

25 april: Op deze datum maar dan in 1970 demonstreerden 50 Dolle Mina's in de hal van de nieuwe RAI in Amsterdam, tijdens de Huishoudbeurs. Onder het motto 'Hoedt u voor de vergiftigers van het huishouden' deelden ze er papieren mondbeschermers uit.

26 april: Uitgeverij Chaos is 's lands eerste intersectioneel feministische uitgeverij. De drie oprichters, Sayonara Stutgard, Thalia Ostendorf en Yael van der Wouden, willen ruimte maken voor literaire stemmen die vaak niet gehoord worden. Hou hun Insta in de gaten voor boekpresentaties en lanceringen.

27 april: Hoewel ze voornamelijk bekendstaat om haar huwelijk met Martin Luther King Jr. en haar werk voor civil rights, was Coretta Scott King een groot deel van haar leven nauw betrokken bij de strijd voor vrouwenrechten. Ze hielp met de oprichting van NOW (National Organization for Women) in 1966 en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van die organisatie. Vandaag zou haar verjaardag zijn geweest maar helaas overleed ze in 2006.

Event, Black-and-white, pinterest
Getty Images

28 april: We have news for you today: De nieuwe Einstein is een vrouw!

29 april: Deze datum staat in de geschiedenisboeken als de dag waarop (in 1970) de Dolle Mina de gereformeerde synode in Lunteren binnenviel waar een rapport over echtscheiding behandeld werd. Ook wel bekend als de Jezus-Mina-actie.

30 april: En ook deze datum is een bijzondere wat Dolle Mina's betreft. Eveneens in 1970 demonstreerden ze in Valkenburg bij de huishoudbeurs 'Alles voor Eva', waarbij een pamflet met de leus 'Ook een vergulde kooi blijft een kooi' werd verspreid. En dan was er ook nog de zogenaamde 'Penis-actie' op de Dam in Amsterdam van de Dolle Mina-werkgroep genaamd Dubbele Seksuele Moraal. Als tegenhanger van het vrouwelijk naakt in de omringende nachtclubs werd een penis van papier maché onthuld, die tegelijkertijd diende als damestoilet.

MEI

1 mei: Op 1 mei 1973 ging oa het zogenaamde 'Werkende Wijvenplan' van de Dolle Mina's van start. Een jaar later op dezelfde datum werd het boekje Rebelse Meiden Blijven Strijden door dezelfde Dolle Mina's uitgegeven.

2 mei: Begin dit jaar werd er weer slechts één vrouw aan de Rock and Roll Hall of Fame toegevoegd en daar wilde ELLE's Anke Meijer het even over hebben. Lees het hier terug.

3 mei: Today is #notjudging day. Beloof vandaag plechtig niet te oordelen. Niet over je vrienden, en niet over mensen die je niet kent. Inclusief die vriendin die altijd klaagt, of de strakke broek voor je in de rij bij de supermarkt. Niet oordelen betekent ook niet roddelen of je zelf naar beneden praten. Is lastiger dan je denkt wellicht.

4 mei: Zeggen die feministen uit de geschiedenis je niet zo veel? Volg eens een jonkie als Amandla Stenberg.

5 mei: Op deze datum in 1970 riep de Dolle Mina-werkgroep 'Ongehuwde moeders' de dag uit tot nationale kraakdag en kraakten vervolgens een pand uit protest tegen de discriminerende woningtoewijzing voor ongehuwde moeders.

6 mei: Brak van 5 mei, en toevallig ook vandaag vrij? Verenig je lievelingsvrouwen voor een gezamenlijk, groot, goed brak ontbijt. Ook een vorm van vieren, niet?

7 mei: Pull eens een Hillary en ga voor een power-pak.

White, Black, Monochrome, Black-and-white, Standing, Monochrome photography, Snapshot, Photography, Architecture, Film noir, pinterest
Getty Images

8 mei: Bedenk vandaag iets nieuws om te leren; of het nu klein of groot is. Doe het, vervolgens.

9 mei: Volg even Instagramaccount @historyphotographed om je feed van wat historische context te voorzien.

10 mei: Vandaag is moederdag! En nee, dat mag je niet overslaan. Vier alle moeders (ook de kinderloze), en zéker je eigen. Mooi: deze dag in 1970 werd door de Dolle Mina's uitgeroepen tot ongehuwde moederdag, met de leus 'Ongehuwde moeders zijn ook moeders'. Aan vrouwen in tehuizen voor ongehuwde moeders werden bloemen aangeboden om hun woorden kracht (en liefde) bij te zetten.

11 mei: En ook op deze dag in 1970 werd een bijzondere actie op touw gezet: 'Sla Munt uit je Schooltijd', om meisjes van 14 en 15 die overwogen te gaan werken, te stimuleren om door te leren. Op vier huishoudscholen in Amsterdam werden discussies gevoerd met leraren en leerlingen.

12 mei: Soms spreekt een pak luider dan woorden, zo weten sommige politica's. De politica en het pak, in vogelvlucht.

13 mei: Vandaag is Lena Dunham jarig, één van de belangrijkste aanvoerders van een jonge groep feministen wereldwijd. Feliciteer haar even, wel zo leuk.

14 mei: Tijd om @seventiees te volgen, om te zien hoe de wereld van vrouwen er in de jaren zeventig uitzag. Als bonus kom je ook nog eens fantastische kleren tegen.

15 mei: Vandaag, maar dan in 1920, bracht de eerste Nederlandse vrouw haar stem uit, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, nadat het jaar ervoor eindelijk actief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. Naar Maria Elisabeth Spauwen-Schrijnemakers ging de eer, zij was echtgenote van burgemeester Hubert Spauwen van de gemeente Gronsveld (Limburg).

Photograph, Monochrome, pinterest
Getty Images

16 mei: Wow you look hot! Ongesteld? Regen? Geen zin? Dress up like you're the queen of the ball. Je favoriete jurk, je kortste minirok, je glitter knalpak. Unleash your inner Alessandro Michele, turn up the volume en dans op de tafels. #celebrate.

17 mei: Heb je je al eens verdiept in het werk van fotograaf des Vaderlands Robin de Puy? Haar portretten zijn prachtig en de serie de ze maakt van haar Ome Jan ontroerend en heel persoonlijk. Mooi persoon om te volgen. (Oh, en check dit boek ook even.)

18 mei: Op deze datum in 1976 diende een Duits echtpaar een aanklacht in bij de politie tegen de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede, omdat de vrouw na de abortus alsnog een miskraam kreeg van een tweede foetus. Minister Van Agt gaf daarop het teken om de tot dan toe gedoogde abortus aan te pakken en hij gaf de opdracht de kliniek te sluiten. Maar daarop mobiliseerde zich direct een enorme groep vrouwelijke actievoerders die de kliniek bezette. Met succes. De kliniek bestaat nog steeds.

19 mei: Om vandaag op play te drukken: de briljante film Erin Brockovich, gebaseerd op het verhaal van de activiste Erin Brockovich; een alleenstaande moeder die komt te werken bij een advocatenkantoor. Ze komt een Californisch bedrijf op het spoor dat giftige stoffen in afvalwater loost, en zo de omringende bevolking ernstig ziek maakt. Als enige gelooft ze in het aanspannen van een rechtszaak tegen de gigant en ze wint, uiteindelijk; meer dan 300 miljoen dollar moet het bedrijf uiteindelijk aan gedupeerden betalen. Geen tijd voor de hele film? Deze scène is goud.

20 mei: De serie is inmiddels afgelopen, maar op de website van de NPO kun je alle afleveringen nog terugkijken van Geslacht!, het programma waarin de super gevatte (tevens als hermafrodiet geboren) Ryanne van Dorst onderzoekt of Nederland klaar is voor een 'derde sekse'. Prachtprogramma.

21 mei: Heb je natuurlijk al tig keer gezien, maar te vaak zien is in dit geval onmogelijk. Kijk vanavond nog eens de film 9 to 5, het beste voorbeeld van hoe vrouwen dus NIET moeten worden behandeld op de werkvloer.

22 mei: Zin om naar een fantastische vrouw te kijken? Stem af op RBG, de documentaire over Ruth Bader-Ginsburg, de 85-jarige rechter in de Supreme Court van Amerika. Ja, datzelfde Supreme Court waarvoor Brett Kavanaugh werd benoemd. Ruth Bader-Ginsburg – ook wel RBG – wordt gezien als een van de scherpste, slimste en rechtvaardigste rechters die het Supreme Court heeft. Kijk die docu, want RBG doet ertoe. Enorm.

23 mei: Brei vandaag je eigen pussy hat en post 'm met een big smile op Twitter @DonaldTrump.

24 mei: Geef een feest ter ere van de broek, of beter: ter ere van het feit dat vrouwen tegenwoordig probleemloos broeken kunnen dragen. Klinkt suf, maar denk aan de mogelijkheden! Iedereen moet in zijn favoriete broek komen en achter elk nummer dat die avond wordt gedraaid, moet je achter de song titel denken: in my pants.

25 mei: Waar we van onder de indruk waren: dit verhaal van Mila in De Rekening, die al van jongs af aan haar eigen boontjes heeft gedopt, op haar 23e zo slim was om van haar hypotheek twee huizen te kopen in plaats van een (zodat ze er een kon verhuren), en eigenlijk helemaal een bad ass verhaal heeft. Lezen.

26 mei: Knoop vandaag deze rake uitspraak van Diana Vreeland goed in je oren. 'You don't have to be pretty. You don't owe prettiness to anyone. Not to your boyfriend/spouse/partner, not to your co-workers, especially not to random men on the street. You don't owe it to your mother, you don't owe it to your children, you don't owe it to civilization in general. Prettiness is not a rent you pay for occupying a space marked "female".' Zo waar.

Sculptor, Arm, Human, Sculpture, Black-and-white, Hand, Muscle, Chest, Gesture, Trunk, pinterest
Getty Images

27 mei: Als je één artikel leest vandaag, laat het dit exemplaar van Francisca Wals voor het NRC zijn, over seksisme. Rake tekst.

28 mei: Op 28 mei 2014 stierf schrijver en dichter Maya Angelou, een groot voorbeeld voor veel (moderne) feministen. Zorg dat je vandaag haar audioboek A song flung up to heaven waar ze in 2003 een Grammy voor ontving in huis hebt en kunt luisteren.

29 mei: Kijk vandaag non-stop naar de feministische revolutie genaamd Stephen Universe. Het is een tekenfilm, gemaakt door een vrouw, en het is briljant.

30 mei: Mogen we vandaag tippen? De boekentip 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis? Girl power van landgenoten.

31 mei: Start een verzameling kunst voor in huis met naakte vrouwen, van allerlei soorten en maten.

Drawing, Sketch, Shoulder, Figure drawing, Black-and-white, Joint, Photography, Illustration, Art, Artwork, pinterest
Getty Images

JUNI

1 juni: Leestip van de dag! How to grow up van Michelle Tea ('Wild, wickedly funny, and refreshingly relevant', aldus ELLE US), bombardeer deze schrijfster tot je nieuwste heldin en geef het boek na lezing door.

2 juni: Wind je op over de combinatie 'sterke vrouwen', tenzij in de context van vrachtwagentrekken en telefoonboeken scheuren. Alsof het een uitzondering/bijzonder is dat een vrouw sterk is. Vrouwen. Punt.

3 juni: Want to learn from the best? Lees het boek van opperfeminist Gloria Steinem, My Life on the Road. Emma Watson (daar is ze weer) approves.

4 juni: Thelma & Louise nog nooit gezien? Doen, vandaag. Grappig, en genieten van Susan Sarandon en Geena Davis.

5 juni: Vandaag op zetten met het volume op max: Nina Simone's Four Women is een krachtige feministische song die vragen stelt over de identiteit van een zwarte vrouw in een post-geëmancipeerd Amerika. Evenals nummers als To Be Young, Gifted and Black en Ain't Got No, I Got Life trouwens.

6 juni: Heb je je wel eens afgevraagd wie de eerste vrouwelijke tattoo artist was? Ze heet Maud Stevens Wagner en ze is too cool for school. Check deze foto maar eens.

7 juni: Tijd voor een shout out naar Eddie Vedder, die in 1992 al deze op-ed schreef over het recht op abortus, en opmerkte:

Decide on the issues and vote — male or female — for this is not just a women’s issue. It’s human rights. If it were a man’s body and it was his destiny we were deciding there would be no issue. Not in today’s male dominated society.

8 juni: Onthou dat Maya Angelou trots zou zijn geweest dat je vandaag het leven weer bij de ballen grijpt. 'I love to see a young girl go out and grab the world by the lapels. Life's a bitch. You've got to go out and kick ass.' – Maya Angelou, dus.

9 juni: Vandaag is Natalie Portman jarig! Kijk als kleine ode aan haar bijzondere acteertalent (en haar rake uitspraken over de genderongelijkheid in de filmwereld) vandaag naar de prachtige film Léon: The Professional, waarin een 11-jarige Portman iedereen verblufte met haar ontwapenende vertolking van Mathilda.

10 juni: Amelia Earhart is één van onze favoriete helden. Ze was (in 1935) de eerste vrouwelijke vliegenier die solo de Grote Oceaan overvloog, maar vooral ook de eerste vrouw die (in 1932) als pilote de Atlantische overstak. Ook solo. Helaas raakte ze op 2 juli 1937 vermist tijdens een tocht samen met navigator Fred Noonan, het zou de langste vlucht ter wereld zijn geworden. De twee zijn nooit teruggevonden. Op 5 januari 1939 werd Earhart officieel doodverklaard. Een tijdje terug maakte de Amerikaanse Harper's Bazaar nog een mooie modeserie met Rihanna, volledig geïnspireerd op de legendarische vliegenier.

Photograph, Art, Sculptor, Black-and-white, Photography, Sculpture, Fictional character, pinterest
Getty Images

11 juni: Vandaag is de geboortedag van de Britse feministe Dame Millicent Garrett Fawcett, vooral bekend vanwege haar inzet voor het vrouwenkiesrecht en de mogelijkheid voor vrouwen om hoger onderwijs te volgen.

12 juni: Negen jaar geleden knipte Agyness Deyn voor Jean Paul Gaultier haar lokken af, in de campagne voor Madame. Nog steeds fijn om naar te kijken.

13 juni: Wist-je-dat-je: het record snelst-de-hele-wereld-over-reizen staat op naam van een vrouw – Cassie de Pecol. Ze is nog maar 29. Wel slecht voor je carbon footprint trouwens, al dat vliegen.

14 juni: Op 14 juni 1956 werd de Wet Handelingsonbekwaamheid afgeschaft. Je kunt het je nu haast niet meer voorstellen, maar zoals we eerder in deze lijst al aangaven werden vóór die afschaffing vrouwen die trouwden ontslagen door hun werkgever om te gaan 'moederen'. Na de afschaffing mochten getrouwde vrouwen weer werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van hun eega reizen, zelfstandig spullen kopen en bijvoorbeeld een verzekering afsluiten.

15 juni: Vraag vandaag eens aan een man in je omgeving of en wat hij doet om feminisme te supporten. Of vraag 'm wat-ie vindt van deze quote van wijlen Kurt Cobain: 'Rape is one of the most terrible crimes on earth and it happens every few minutes. The problem with groups who deal with rape is that they try to educate women about how to defend themselves. What really needs to be done is teaching men not to rape. Go to the source and start there.'

16 juni: Op 16 juni maar dan in 1963 werd de Russische Valentina Vladimirovna Tereshkova geselecteerd uit een groep van meer dan vierhonderd kandidaten om de Vostok 6 te besturen. Ze werd daarmee de allereerste vrouw die in de ruimte vloog. De held.

Auto part, Hand, Photography, pinterest
Getty Images

17 juni: Songtekst of the day: 'Freedom, O freedom, thats what we fight for. And yes, my dear sisters, we must learn to fight.' True that, Yoko Ono! Beluister het nummer Sisters, Oh, Sisters hier.

18 juni: Remember de video over gender fluidity die Orange Is The New Black-actrice Ruby Rose op 18 juni in 2015 uitbracht? Wij als de dag van gisteren. Maar dat weerhoudt ons er niet van 'm je vandaag, op 18 juni, nog een keer voor te schotelen.

19 juni: Kippenvel. Dit is zo'n beetje de officiële march-song die werd gezongen door veel protesterende vrouwen in de geschiedenis. Dame Ethel Smyth composeerde het in 1910 voor de Women's Social and Political Union, één van de grootste suffragists-organisaties van Groot-Brittannië.

20 juni: Vertel dit weetje vandaag aan minstens vijf mensen: de uitvinder van WiFi was een vrouw. Ha! Ze heet Hedy Lamarr en het was in de jaren veertig.

21 juni: Vandaag is de langste dag van het jaar. Neem 'm vrij en breng hem door met de favoriete vrouwen uit je leven. En blijf buiten tot de allerlaatste zonnestraal weg is.

22 juni: Lees je eens wijs over Leonor Fini, kunstenares en meest gefotografeerde vrouw van de 20e eeuw.

23 juni: Foto van de dag: de bekende feministe Komako Kimura protesteert op Fifth Avenue in New York voor het stemrecht voor vrouwen (1917).

24 juni: Een podcasttip voor vandaag: Refinery29’s ‘Unstyled’, waarin vrouwen vertellen over hun werk, leven, en de lessen die ze leerden. Goede afleveringen om mee te beginnen: die met Man Repeller’s Leandra Medine en die met Hanya Yanagihara, de schrijver van Een klein leven.

25 juni: Eén van onze favoriete schrijfsters (en voormalig ELLE Mama-columnist) is Sarah Sluimer. Een feminist in hart en nieren. Volg haar. En rap een beetje.

26 juni: Award-winnend en een favoriet van Emma Watson: het boek How to be a Woman & How to be a Girl van Caitlin Moran over de moderne vrouw. Beste to do van vandaag, deze aankoop op Bol.com.

27 juni: Fantastisch initiatief! Voor het boek Pics or It Didn't Happen: Images Banned From Instagram verzamelden de makers, door middel van een oproep, foto's die Instagram als 'niet oké' bestempelde en verwijderde van de app. Drie keer raden wat er voornamelijk op te zien is. Correct: de female body.

28 juni: Volg J.K. Rowling op Twitter, als je dat nog niet deed. De Harry Potter-auteur is misschien wel de meest gevatte feminist op social media. Wij zijn groot fan. Check dit maar eens.

29 juni: Lijstje van de dag: 17 badass historical LGBT women who gave absolutely no fucks.

30 juni: Heftig, maar een absolute must-see als je dat nog niet gedaan hebt is de klassieker The Color Purple uit 1985, met de geweldige Whoopi Goldberg als Celie Johnson. Kijk hem vandaag nog (een keer)!

Event, pinterest
Getty Images

JULI

1 juli: Spreek vandaag met jezelf af voortaan met verstand proberen te kopen. Dat betekent: winkelketens mijden die zulke lage prijzen hanteren, dat je er zeker van kan zijn dat daar te veel vrouwen voor te weinig geld aan hebben gewerkt.

2 juli: Mogen we even een moment nemen voor Marlene Dietrich, die als een van de eerste actrices op beeld met een vrouw kuste?

3 juli: 'Though we have the courage to raise our daughters more like our sons, we've rarely have the courage to raise our sons just like our daughters.' Yup, laat die quote van Gloria Steinem maar even tot je doordringen vandaag.

4 juli: Doe als Amelia Earhart, de vrouw die probeerde te vliegen, en bedenk vandaag iets krankzinnigs onhaalbaars. Voer het daarna uit.

5 juli: Ophalen en bijspijkeren. Dit zijn vrouwen die de wereld veranderden. Van Cleopatra tot Thatcher, in één overzicht.

6 juli: Leestip voor vandaag: de Mentorles met Marian Spier, die uitlegt hoe ze tegen commercie aankijkt en welke twee boeken haar subtiel hebben veranderd.

7 juli: De temperatuur stijgt, de hoeveelheid kleren die we aantrekken slinkt. Goede dag om Sunny Bergmans documentaire Sletvrees te kijken.

8 juli: Vandaag is het twintig jaar geleden dat de Spice Girls hun eerste hit pakten met Wannabe. Om hard op te zetten vandaag.

9 juli: Organiseer een not/so/healthy brunch voor al je favoriete wijffies. Bij jou thuis. Of ga langs met je picknickmand. Of nog beter, bij iedereen eet je 1 gang om samen te eindigen met een über girlpower film. Blijf hangen voor diner.

10 juli: Tijd voor een digidetox en zelfonderzoek! Hoe zit je er in vandaag? Opgestaan met veel mening? Of juist lekker zen? Let your inner goddess shine met een yoga/meditatiesessie. Of een paar kick ass nieuwe schoenen.

11 juli: Om vandaag te lezen: zo gaan vrouwelijke opiniemakers om met online haat.

12 juli: 12 juli is door de Verenigde Naties benoemd tot de Dag van Malala. Inderdaad: mensenrechtenactiviste en een van de mooiste voorbeelden van een jonge feminist, Malala Yousafzai. De dag, tevens haar verjaardag, staat in het teken van aandacht vragen voor het feit dat miljoenen meisjes (en ook jongens) wereldwijd geen recht op onderwijs krijgen. Bekijk vandaag de indrukwekkende toespraak die Malala in 2013 voor de VN gaf nog eens terug.

Hair, Black, People, Hairstyle, Black-and-white, Monochrome photography, Monochrome, Fashion, Photography, Headgear, pinterest
Getty Images

13 juli: Tof om vandaag te doen: een lijstje maken van de belangrijkste vrouwen om je heen en wat je van ze hebt geleerd. Vat het samen in één woord.

14 juli: En dan is vandaag een goede dag om die vrouwen dat te laten weten.

15 juli: Voor degenen onder ons die pessimistisch dreigen te worden, is Grace Lee Boggs' boek een goede. In The Next American Revolution: Sustainable Activism for the 21st Century zul je ontdekken dat ze tijdens haar activistische leven altijd haar optimisme behield, omdat ze gelooft in de kracht van de mens.

16 juli: Mocht je op zoek zijn naar een bekend dagboek dat bol staat van aanstekelijke nieuwsgierigheid, lees dan Susan Sontags Reborn. Bijna manisch hield ze lijstjes bij van plekken die ze wilde zien, boeken die ze wilde lezen, concerten die ze wilde horen.

17 juli: Interessant weetje: in 1855 trouwde Lucy Stone, een beroemde vrouwenrechtenactivist, met 'haar' Henry Blackwell maar er toen al voor koos om haar meisjesnaam te houden.

18 juli: Kijkvoer van de dag: beroemde foto's van feministen in actie wereldwijd, toen en nu.

19 juli: 19 juli was helemaal terug in 1848 een belangrijke datum, namelijk de datum waarop 300 mensen de eerste conventie in de States bezochten die werd gehouden om de rechten van vrouwen ter discussie te stellen. Er werd door 68 vrouwen en 32 mannen een 'Declaration of Sentiments' getekend inclusief een eerste formele eis ooit in de US voor kiesrecht voor vrouwen.

20 juli: Heb je nog oma's? Ga langs voor een kop koffie en vergelijk welke rechten en kansen zij als jonge vrouw had en welke jij nu hebt. Grote kans dat je dankbaar weer naar huis gaat.

21 juli: Vandaag is een perfecte dag om een nieuwe hobby te starten. Ga op boksen of leer te kleien. Serieus, je bezit meer talenten dan je denkt.

22 juli: Foto van de dag: brandweervrouwen bij Pearl Harbor.

23 juli: Vergeet niet te lachen (ook al leven we in het Trump-tijdperk). Het liefst om grappen die Trump aangaan. Win-win.

24 juli: Madeleijn van den Nieuwenhuizen, aka @zeikschrift, maakt furore als mediawatcher. Met haar Instagramaccount legt ze haarfijn bloot hoe Nederlandse media nog behoorlijk zitten vastgeroest in hokjesdenken, en hoe unwoke dat is. Van racisme tot heteronormatief taalgebruik, van bodyshaming tot een te beperkte visie op schoonheid - Madeleijn legt feilloos de vinger op de zere plek. Volg haar vandaag nog.

25 juli: Lekker die zomer. Maar je druk maken over 'een bikinibody'? Daar passen we voor. Journalist Emma Curvers legt hier haarfijn uit wat een bikinibody nou eigenlijk wel is. Een lichaam + een bikini. Klaar.

26 juli: De film Mona Lisa Smile is niet zomaar een goeie film met Julia Roberts, maar ook één met een sterke girl power-boodschap. Die van een lerares in de jaren vijftig die haar studenten stimuleert om meer te doen met hun opleiding, het voor the greater good te gebruiken en niet alleen het vinden van een leuke man als doel te hebben. Opnieuw kijken!

Photograph, White, Black-and-white, Facial expression, Monochrome photography, Smile, Monochrome, Beauty, Photography, Eye, pinterest
Getty Images

27 juli: Start vandaag met het in kaart brengen van je stamboom. Je zou zomaar (over-over-)overgrootmoeders kunnen hebben waar hele bijzondere verhalen over bestaan.

28 juli: Bekijk vandaag Feminists: What were they thinking? op Netflix. Een docu waarin vrouwen die streden in wat nu de '2e feministische golf' (in de jaren '60, '70 en '80) genoemd wordt aan het woord komen, waaronder Lily Tomlin.

29 juli: Op 29 juli maar dan in 1974 demonstreerden de Dolle Mina's, verkleed als zaadcellen, voor de residentie van de Pauselijke Internuntius in Den Haag, tegen het verbod op voorbehoedsmiddelen in de pauselijke encycliek Humanae Vitae.

30 juli: Sta eens stil bij deze 15 beste transgender-rollen in Hollywood-films. En maak je goed kwaad over het feit dat dit er nog veel te weinig zijn.

AUGUSTUS

1 augustus: De verjaardag van Yves Saint Laurent, die z'n leven lang odes aan vrouwen bracht met zijn kleren. Zie hier een intiem interview met zijn man, Pierre Bergé.

2 augustus: Verklaar vandaag de emoji met spierbal tot je favoriete emoji. En gebruik 'm lekker random overal bij. Ook als het niet klopt. Powerrrr.

3 augustus: Voor het geval je denkt 'Ik gebruik toch liever niet het woord feminist', laat dan deze quote van Kate Nesh vandaag even tot je doordringen. 'Feminism is not a dirty word. It does not mean you hate men. It does not mean you hate girls that have nice legs and a tan. And it does not mean you are a bitch or a dyke. It means that you believe in equality'.

4 augustus: Zet je in als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis en breng daar tijd door met inspirerende vrouwen op leeftijd die ongetwijfeld mooie, ontroerende of verrassende verhalen over hun verleden met je willen delen. Wedden dat dit je inspiratie geeft over hoe je zelf je leven wil invullen?

5 augustus: In If These Walls Could Talk uit 1996 zie je drie vrouwen uit drie verschillende generaties en milieus struggelen met hetzelfde probleem: een ongewenste zwangerschap. Interessant om te zien hoeveel er veranderd is. En hoeveel – helaas – ook nog niet.

6 augustus: Goede dag om een film van Jean Luc-Godard op te zetten. Pierrot le Fou, bijvoorbeeld, waarin Anna Karina een fantastische Marianne Renoir speelt, waar je geheid een beetje verliefd op wordt. Nog beter als je een beamer weet te regelen zodat je de film tegen een muur in een tuin kunt screenen.

7 augustus: Zeg het met borduursels. Serieus! Dit boek, genaamd 'Bless this Mother-effing Home: Sweet Stitches for Snarky Bitches' is fantastisch. Katie Kutthroat, van de Etsy-shop Needles And Pins stelde het samen. Saillant detail: sommige van haar borduursels waren te zien in de serie Girls.

8 augustus: Een prima dag voor een terugblik op deze fantastische Dries Van Noten-show, waarin topmodellen van allerlei leeftijden samen de catwalk rule-den. Schoonheid kent immers geen leeftijd.

9 augustus: Kijktip: de documentaire 'Lorena', over de vrouw die haar mans penis afsneed. Journalist Anke Meijer legt hier uit waarom dit verplicht kijkvoer is.

10 augustus: Plan de komende tijd om de maand tenminste 1 dag vrij waarop je dan weer helemaal niets plant. Puur om even te bezinnen en op nieuwe ideeën te komen.

11 augustus: Goede dag om Gilbert Kings Devil in the Grove te lezen, dat je eraan gaat herinneren hoe belangrijk het is om degenen met de meeste macht te blijven checken en bevragen.

12 augustus: Volg de website Resist!. Je vindt hier sterke politieke cartoons die betrekking hebben op vrouwenrechten.

Black-and-white, Monochrome, Snapshot, Monochrome photography, Street, Photography, Pedestrian, Style, Crowd, pinterest
Getty Images

13 augustus: Vandaag, maar dan in 1910, overleed de toen 90-jarige Florence Nightingale, de inmiddels iconische Britse verpleegkundige die wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde, en die streed voor meer respect van mannen voor verpleegsters.

14 augustus: Mooi en inspirerend openhartig verhaal van een vrouw naar andere vrouwen: ELLE US hoofdredacteur Nina Garcia vertelt over haar keuze voor een dubbele borstamputatie.

15 augustus: To do vandaag: doneren aan een goed doel als Women on Waves. Deze organisatie biedt o.a. hulp aan vrouwen die in landen wonen waar abortus niet is toegestaan.

16 augustus: Hoor je zelden een man praten over feminisme? Luister vandaag eens naar deze speech van Michael Kimmel.

17 augustus: 'We hebben te weinig kleren aan, en daarom worden we verkracht. We hebben te veel kleren aan, en daarom mogen we niet zwemmen. We zijn te dik, te oud, te behaard, te dun, te gerimpeld, te lelijk. We zijn een slet als we seksueel actief zijn, frigide als we dat niet zijn. We kunnen maar beter geen slet zijn, behalve om achter een raam te zitten en ons lijf als koopwaar uit te stallen. Onze rok is te kort om fatsoenlijk te zijn, te lang om verlicht en bevrijd te zijn. Ons haar is te kort (lesbo) of te bedekt (doe die kopvod af). We moeten maar zorgen dat we niet zwanger worden, maar als we het wel worden, weten anderen beter dan wij wat we moeten doen.' Dit stuk is héél raak geschreven. Vooral lezen.

18 augustus: Docu-kijktip als je meer over de geschiedenis van feminisme in Nederland wil weten: Mina en de mannen (40 jaar Dolle Mina).

19 augustus: Vandaag zou Coco Chanel jarig zijn geweest. Bedenk je welke tas je van haar zou kopen om dit te vieren en keep that dream alive. Heus, ooit komt-ie er.

20 augustus: Bedenk je wat jóuw plan kan zijn om een steen bij te dragen in de strijd tegen ongelijke salarissen tussen mannen en vrouwen. In 1975 werd in Nederland volgens de wet bepaald dat er geen verschil in loon mocht zijn voor dezelfde functie, maar anno 2020 wordt deze wet nog steeds lang niet overal nageleefd. We zijn dus 44(!) jaar verder, maar eigenlijk nog geen stap dichterbij gelijkheid op dit vlak.

21 augustus: Draag vandaag iets met glitters. Gewoon, omdat het kan.

22 augustus: Mocht het je allemaal te langzaam gaan, dan is Taylor Branch's America in the King Years een goede trilogie die je eraan herinnert dat de strijd voor gelijke rechten vaak een lange en rommelige is.

23 augustus: Een wist-u-dat om te delen: wist u dat het in Nigeria nog steeds geoorloofd is als man om je vrouw met geweld te corrigeren wanneer ze iets fout doet? Onder het mom van een pedagogische tik? Ongelooflijk maar waar.

24 augustus: The Guardian noemde Jena Friedman onlangs de 'outrageous talkshow host women have been waiting for'. Bekijk vandaag haar show Soft Focus.

25 augustus: Foto van de dag: a woman hitting a Nazi with her hand bag.

26 augustus: Op 26 augustus in 1970 werd in Amsterdam een grote solidariteitsactie gehouden met de Amerikaanse vrouwen die op deze dag een staking organiseerden.

27 augustus: Het is weer zondag! Madonna door de speakers en uit volle borst meezingen vandaag. In pyjama. Met wijn.

Photograph, White, Black-and-white, Monochrome, Monochrome photography, Interaction, Romance, Kiss, Blond, Photography, pinterest
Getty Images

28 augustus: Foto van de dag: deze illustratie van een model in kimono van Paul Poiret. Poiret was in de jaren tien als een van de eersten totaal niet geïnteresseerd in het korset. Zijn vrouw en muze, Denise Poiret, maakte zijn losvallende, soepele jurken met simpel silhouet bon ton.

29 augustus: Laat je vandaag inspireren door feministen die vooral op modevlak verschil maakten, zoals Marlene Dietrich. Hoe mooi zijn deze vintage foto's van haar in adrogyne outfits.

30 augustus: Om te weten op welke schouders we vandaag staan, kun je vandaag Lynne Olsons Freedom's Daughters lezen – het boek geeft als geen ander een beeld van welke enorme stappen er in het verleden al zijn gemaakt.

31 augustus: Vandaag is een mooie dag om je in te lezen over geld; tenslotte een belangrijk middel om onafhankelijk te kunnen leven. Onze Marjolein Stormezand schrijft in de reeks Get Money over alles van een huis kopen tot de vraag of je als geboren dubbeltje ooit meer kan worden.

SEPTEMBER

1 september: Citeer deze quote van Rebecca West eens op Facebook: 'I myself have never been able to find out precisely what feminism is. I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a doormat.'

2 september: Heb je al een nieuwe school/werk-agenda aangeschaft? Zet op willekeurige data wat to do's weg uit deze lijst en voer ze uit wanneer het zover is.

3 september: Uit het leven gegrepen: de illustraties van Loryn Brantz. Zó herkenbaar voor iedere vrouw. Moet je eigenlijk even dagelijks in je timeline voorbij zien komen.

4 september: Op deze datum in 1974 hielden de Dolle Mina's een betoging op het Binnenhof in Den Haag en brachten een bezoek aan premier Den Uyl.

5 september: Om te volgen vanaf vandaag: 15 fierce feministische podcasters, geselecteerd door Bustle.com.

6 september: Foto van de dag: een bekende, maar nog steeds enorm inspirerende. Eén van de grootste mensenrechtenactivisten en feministen Rosa Parks, in de bus.

7 september: Willen we even een man naar voren schuiven, want gendergelijkheid gaat over vrouwen én mannen. Tim den Besten breekt elk hokje met verrassend veel humor af en is zodoende ook goed doorbreker van taboes. Volgen op Twitter.

8 september: Er is eigenlijk naar verhouding maar bar weinig bekend over vrouwelijke verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Waarom?! In dit artikel voor Trouw gaat Marjan Schwegman hier dieper op in. Moet je echt even lezen vandaag.

9 september: Boektip: hét boek over Nederlandse heldin Aletta Jacobs.

Photograph, Black-and-white, Monochrome photography, Photography, Gesture, Hand, Portrait, Neck, Style, Art, pinterest
Getty Images

10 september: Kijktip van de dag: (over powervrouwen gesproken) deze TED talk van Facebook COO Sheryl Sandberg.

11 september: Dior-ontwerpster Maria Grazia Chiuri maakt al een tijdje furore met haar 'We should all be feminists' T-shirt. En op straat duikt ook het ene na het andere protestshirt op. Van welke moet je afweten en wat willen ze eigenlijk zeggen? Lezen, dit artikel uit The Guardian over mode en feminisme anno 2017.

12 september: Als recente gebeurtenissen iets duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat de taak van het feminisme er nog niet opzit. Tijd om de schouders eronder te zetten en de term (maar weer eens) van zijn negatieve bijklank te ontdoen. Lees hier het pleidooi van ELLE's Iris Vandemoortele.

13 september: Twee jaar terug, rond deze tijd verloor Serena Williams de finale van de US Open, maar won voor de vrouwenzaak. Even teruglezen.

14 september: Deel vandaag ook eens écht hartjes uit op Instagram bij vrouwen die je stiekem volgt omdat je ze zo mooi, wijs, inspirerend of interessant vindt. En als je echt gek wil doen: een lief comment.

15 september: Hoogste tijd voor een totaal ander kapsel. Gewoon omdat het kan.

16 september: Deel vandaag deze wist-u-dat eens met je omgeving, want: schokkend. Pas in 1991 werd in Nederland de verkrachting van je echtgenote strafbaar gezien. Voor die tijd kon een man ook tegen de wil van zijn vrouw in legaal seks met haar hebben. De wet werd overigens ook van kracht in het omgekeerde geval: wanneer een vrouw haar man zou verkrachten.

17 september: Doen vandaag: twee dingen bedenken die je als vijftienjarige niet voor mogelijk had gehouden, maar vandaag de dag toch voor elkaar hebt gebokst.

18 september: Een historische dag! Op 18 september in 1919 tekende Koningin Wilhelmina een wet die vrouwen het volledige kiesrecht gaf.

19 september: Vier vandaag dat vrouwen kunnen multitasken en #getshitdone.

20 september: Toplijstje: de best feminist songs for a fierce playlist.

21 september: Zet vandaag vooral deze even op. Om je te herinneren aan hoe (slecht) het ook kan. Was leuk toen, maar alsjeblieft nooit meer een hit zoals deze. 'Imagination, life is your creation' - really?

22 september: Op 22 september 2014 gaf Emma Watson als Women Goodwill-ambassadeur een briljante speech als onderdeel van haar HeForShe Campaign over gendergelijkheid en vooral ook over de verloedering van het woord feminisme. Bekijk de speech hier nog eens terug. Kost je slechts 13 minuten.

Photograph, Black-and-white, Monochrome photography, Photography, Monochrome, Gesture, Style, Film noir, Model, Photo shoot, pinterest
Getty Images

23 september: Om vrolijk van te worden vandaag: zeven jaar geleden raakte een groep passagiers geërgerd en kwaad door ernstige vertragingen op Jorge Newberry Airport. Cyndi Lauper was één van de wachtenden, en verzachtte alle omstandigheden door een live performance van haar Girls Just Wanna Have Fun te doen in de microfoon van de baliemedewerker.

24 september: Jonge feminist om te volgen: Zendaya.

25 september: Vandaag viert Bell Hooks haar verjaardag. Eigenlijk heet ze Gloria Jean Watkins, maar Bell Hooks is haar auteursnaam. Een schrijfster dus, en een feminist in hart en nieren. Duik maar eens in haar bibliografie.

26 september: Mooie dag om je even te verliezen in de fijne Wikipedia-pagina van flapper-girl Joan Crawford.

27 september: Kijktip van de dag: in deze TED talk vertelt Meera Vijayann hoe het is om een jonge vrouw in India te zijn.

28 september: Een wist-u-dat om te delen: wist u dat een man op Malta niet strafbaar is als hij een vrouw ontvoert en met haar trouwt?

29 september: Om op te zetten, om daarna een goed buitenfeest op te zoeken (nu het nog warm is) waar je de moves zelf kunt zetten. Feminity all over.

30 september: Vandaag is de geboortedag van de Nederlandse Wilhelmina Drucker. Zij richtte samen met Aletta Jacobs de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht (VVK) op en verzette zich als een van de eerste feministen tegen het feit dat vrouwen slechts bedoeld waren om te baren en kinderen te verzorgen. De Dolle Mina's zijn naar Wilhelmina vernoemd.

Protest, Rebellion, Event, Monochrome, Black-and-white, Crowd, pinterest
Getty Images

OKTOBER

1 oktober: Op 1 oktober maar dan in 1973 startte de Dolle Mina-werkgroep 'Alleenstaande Ouders' een Kinderziektenplan in Amsterdam. Wat ze wilden was een voorziening die het mogelijk maakte om bij ziekte van kinderen een aantal doorbetaalde vrije dagen op te nemen en de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van gezinsverzorging.

2 oktober: Het is een feit, vrouwen leven langer. En alleen dát zou al een reden moeten zijn om vrouw zijn te vieren. Bedenk je vandaag wat je sowieso één keer gedaan wil hebben in je leven.

3 oktober: Check vandaag even dit interview met icoon van vele vrouwen, Audrey Hepburn, waarin ze gewoon Nederlands spreekt - want ja, ze heeft tijdens de oorlog hier gewoond en heeft een Nederlandse moeder.

4 oktober: Susan Sarandon is vandaag jarig! Vrouw naar ons hart, gezien haar pingpongclub Spin, waarmee ze allerlei verschillende community's verenigt middels een ouderwets potje tafeltennis. Zie in deze College Tour hoe liefdevol ze erover praat, en vergeet Sarandon niet te feliciteren, hè?

5 oktober: Talent om te volgen: (de Volkskrant-)journalist Lisa Bouyeure, freelancer voor ELLE en top op Twitter. Bewijs.

6 oktober: Klein nichtje of zusje in je omgeving? Help haar vandaag met wat huiswerk. Zo gedaan.

7 oktober: Girlpower geldt ook als je negentig bent. Dus doe boodschappen met je oma, buurvrouw, tante. Of – we opperden het al eerder – ga wandelen met een lieve Iris Apfel uit het bejaardenhuis voor mooie verhalen. 33% van alle ouderen in Nederland zijn eenzaam, meld je aan via deze site.

8 oktober: ELLE's Iris Vandemoorteles opiniestuk over waarom je nooit meer moet zeggen dat feminisme een vies woord is nog niet gelezen? Kun je hier doen.

9 oktober: Ga vandaag eens zonder beha de deur uit. Gewoon, omdat je dat ooit een keer gedaan moet hebben, en we vaak vergeten dat geen beha dragen ook een chique optie kan zijn.

10 oktober: Op 10 oktober 1970 organiseerde Dolle Mina een propagandaoptocht in Amsterdam voor het gebruik van de anticonceptiepil.

Protest, Public event, Event, Demonstration, Social work, Black-and-white, Rebellion, pinterest
Getty Images

11 oktober: Celebrities krijgen op steeds hogere leeftijd kinderen, vertekent dit ons beeld van de mogelijkheden? Interessant opiniestuk van ELLE's Lisa.

12 oktober: Om vandaag op te zetten: Jean Luc-Godards film Masculin Féminin.

13 oktober: Perfect voor een movie night: hier vind je een topoverzicht van dito films en documentaires waarin feminisme centraal staat, of in een diepere laag verborgen zit.

14 oktober: Koop vandaag allemaal massaal mannenscheermesjes - gewoon om te laten zien dat er echt geen onderscheid meer nodig is tussen vrouwen- en mannenscheermesjes, en er al helemáál geen prijsverschil nodig is.

15 oktober: Een podcasttip voor vandaag: Katie Philo’s ‘When I Grow Up’, waarin vrouwen vertellen wat ze hebben geleerd in de jaren die ze tot nu toe hebben geleefd. Tip: begin bij de aflevering met Man Repeller’s fantastische editor Haley Nahman.

16 oktober: Kijk vandaag klassieker The Color Purple. Steven Spielbergs allereerste film met een vrouwelijke hoofdrol. Whoopi Goldberg speelt de sterke Celie, een vrouw uit het Zuiden die jaren is misbruikt.

17 oktober: Vorig jaar rond deze tijd vroegen ELLE editors Marjolein Stormezand en Emma Rosenblum zich af: 'Wat gaat er mis met de opvoeding van onze zonen, dat mannen zoals Kavanaugh bestaan?' Interessant leesvoer voor vandaag.

18 oktober: En welke boeken over feminisme kunnen we aan mannen aanbevelen? Telegraph selecteerde er negen, negen titels die alle mannen gelezen zouden moeten hebben.

White, Shoulder, T-shirt, Finger, Arm, Top, Muscle, Cool, Forehead, Chest, pinterest
ELLE UK & The Fawcett Society

19 oktober: Shout out naar Sade, voor deze briljante videoclip.

20 oktober: Foto van de dag: deze 106-jarige vrouw beschermt haar huis in Armenië met een geweer. (1990)

21 oktober: Even kijken: het filmpje dat Milou Deelen maakte over slutshaming in het corps, waar ze zelf mee te maken kreeg toen er een lied werd geschreven over 'het laagste meisje van het jaar', dat over haar ging. Go, Milou.

22 oktober: Koop je binnenkort een cadeautje voor een meisjeskind? Ga eens voor lego.

23 oktober: Om te luisteren of te volgen: Tommy Genesis, biseksuele fetisj hiphopzangeres die een overwegend mannelijke wereld verfrist met haar tunes. Hier kun je luisteren.

24 oktober: Op vrijdag 24 oktober 1975 ging meer dan 90% van de vrouwelijke IJslandse bevolking niet naar hun werk; in plaats daarvan trokken ze massaal de straten op. De staking duurde krap een dag, maar opende de ogen van veel mannen, die daarna aan de dag refereerden als 'Lange Vrijdag'. Het jaar daarop werd er voor het eerst een wet aangenomen die de gelijkheid tussen vrouwen en mannen moest bewerkstelligen. A day without a woman kan dus wel degelijk iets uithalen.

25 oktober: Weet je het nog, de ophef over Patricia Paays uitgelekte seksfilmpje in 2017? Lees vooral dit stuk even van ELLE's Gigi en zorg ervoor dat je in de toekomst nooit meer schaterlacht om de malloten die dit soort filmpjes als 'grap' doorsturen. Het is namelijk allesbehalve grappig, en degene die het doorstuurt zet zichzelf meer voor lul dan degene die wordt gefilmd.

26 oktober: Foto van de dag: Neerlands trots Saskia de Brauw in zonlicht. Vólg dat Instagram-account.

27 oktober: Geef vandaag ten minste één jong meisje in je omgeving een compliment over iets wat ze kan, en geef haar het gevoel dat ze er weleens héél goed in zou kunnen worden.

28 oktober: Volg-tip: Clarice Gargard. Omdat ze zich hard maakt voor te veel dingen om op te noemen; daar kom je achter als je haar hier op Twitter gaat volgen.

29 oktober: Kijktip van de dag: de indrukwekkende TED talk van de Libanese activiste en nobelprijs voor de vrede-winnares Leymah Gbowee over gelijkheid en de bijzondere vrouwen in haar leven.

30 oktober: Zin om een designertas te kopen? Kijk eens op Designer Vintage. Best cool (en duurzaam) om een tas van een andere toffe chick een tweede leven te geven. Hou je bovendien nog wat geld over.

Photograph, Fashion, Black-and-white, Snapshot, Photography, Monochrome photography, Street fashion, Headgear, Monochrome, Photo shoot, pinterest
Getty Images

31 oktober: Om de maand mee af te sluiten: Survivor door je speakers. Omdat het kan.

NOVEMBER

1 november: In de maand november in 1970 werd het zwartboek Dolle Mina Klaagt Aan gepubliceerd waarin vrouwen hun persoonlijke verhaal over abortus vertelden. Het boekje werd naar alle huisartsen in Amsterdam verstuurd. Ook werden er stickers met de tekst 'De arts wikt, de vrouw beschikt' op deuren van huisartsen geplakt. Twee jaar later op dezelfde datum zetten de Dolle Mina's een actie op poten tegen de directie van de Utrechtse HEMA, die een medewerker ontsloeg omdat ze zwanger was.

2 november: Volgen op Instagram: deze jonge actrice en feministe met hele bak goeie smaak: Rowan Blanchard.

3 november: Nog meer leuks om te volgen: deze bad ass Britse illustratrice.

4 november: Auke Hulst trommelde in een paar weken tijd meer dan twintig schrijvers op om een verhaal te schrijven voor Als dit zo doorgaat, waarin ze speculeren over wat er gebeurt als figuren als Trump aan de macht blijven. Lieke Marsman publiceerde haar gedicht voor de bundel. Hier kun je 'm lezen. Volgen, die Lieke Marsman.

5 november: Bijzonder weetje: zo'n anderhalf jaar geleden ging de eerste Royal Brunei Airlines all female crew de lucht in. (En landde uiteraard ook.)

6 november: Sally Thompson (31) deelt hoe zij PTSS kreeg na meerdere miskramen te hebben gehad: 'Na mijn derde miskraam, inclusief operatie, werd ik naar huis gestuurd, zonder vervolgafspraak voor een check-up of enig advies voor bijvoorbeeld een praatgroep.' Even lezen.

7 november: Een wist-u-datje om te delen: wist u dat in Congo vrouwen nog steeds alleen met toestemming van hun man handel mogen drijven? En dat als hij ergens in toestemt hij die toestemming ook op elk moment weer mag intrekken?

8 november: Laten we vandaag nog even stilstaan bij het feit dat vier jaar geleden dit de dag had kunnen zijn dat de allereerste vrouwelijke president van Amerika werd verkozen. Hillary Clinton had geschiedenis kunnen schrijven, maar het mocht niet zo zijn. En hoewel de meningen verdeeld zijn over de mate waarin je Clinton als een feminist kunt bestempelen, eren we haar op 8 november alsnog voor het geven van misschien wel het grootste voorbeeld van het breken van glazen plafonds.

9 november: Op 9 november 1970 startte Dolle Mina een tweedaagse voorlichtingsactie 'Op de Vrouw Af', in samenwerking met andere vrouwenbewegingen, de NOS, Vara, vrouwenblad Margriet, Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming en Centraal Wonen. Er werden 72 actiecentra opgericht verspreid door het land, waar men terecht kon met vragen en zich op kon geven om mee te doen aan een actie of in een werkgroep. De actie werd uitgebreid besproken in de landelijke pers.

10 november: Uit je speakers zometeen: One Minute Man van Missy Elliot. Omdat Missy gewoon zegt wat ze wil in bed. En da's dus geen one minute man. Thank you very much.

11 november: Lezen vandaag: Zo Moeder, Zo Dochter met Lara Molendijk en haar moeder Makkie.

12 november: Deze dag is voor wat extra liefde voor Leandra Medine, die met haar Man Repeller-site een volledige community creëerde van medestanders in haar voorliefde voor man-afstotende kleding. Niet zozeer om dat effect an sich, maar omdat het kleding is die je gewoon zelf mooi vindt. Punt. En dat zou toch eigenlijk altíjd de belangrijkste motivatie moeten zijn voor het kiezen voor een bepaald kledingstuk.

13 november: En volg dan vanaf vandaag even deze Man Repeller-editor. Héél grappig.

14 november: Kinderen in je omgeving? Vraag ze naar de belangrijkste verschillen tussen jongens en meisjes en leer.

15 november: Mogen we even een shout out geven naar Julie Schott van ELLE.com? Hier volg je haar. Kun je lachen, let maar op.

16 november: Vandaag staan nóg meer powerful foto's van vrouwen die geschiedenis schreven op het program. Zo veel liefde voor dit vintage foto-overzicht.

17 november: Doen vandaag: oude foto's van je moeder kijken. Wedden dat je toch weer achter dingen komt die je nog niet van haar wist?

18 november: Heb je je beste vriendin eigenlijk wel eens hardop gezegd hoeveel je om haar geeft?

19 november: Vandaag is het Internationale Mannendag. Jawel, dat bestaat ook. In 1992 werd-ie in het leven geroepen, maar het scheelt een beetje per land of en in welke mate er iets mee gedaan wordt. Belangrijke punten van aandacht zijn ook hier gendergelijkheid, maar ook zaken als gezondheid onder mannen en discriminatie.

20 november: Frances Cannon is een op en top feminist en misschien wel de tofste illustratrice uit Australië. Volg deze chick.

21 november: Ze is inmiddels schrijfster, editor en actrice (o ja, en zegt ook regelmatig wijze dingen voor grote groepen mensen), maar Tavi Gevinson begon ooit als Style Rookie-blogger en zat plots front row bij de grote fashion week-shows naast Anna Wintour, waarop ze de hele wereld in rep en roer bracht. Wíe was dat kleine meisje met die enorme strik in het haar?! Inmiddels is het fenomeen modebloggers de normaalste zaak van de wereld, maar zo jong en meteen al professioneel als Tavi spotten we ze eigenlijk nooit meer. Lees vandaag even haar interview op The Talks, waar ze vertelt over haar online platform waar ze ladingen jonge meisjes dagelijks inspireert.

23 november: Precies twee jaar geleden werd Ellen DeGeneres, zeer terecht, door president Obama geëerd met een Medal of Freedom. Bekijk het ontroerende moment hier nog eens terug.

24 november: Shout-out naar Laurie Anderson, die haar tijd ver vooruit was in zó veel opzichten. Zet deze klassieker van haar album Big Science vandaag even op.

25 november: Ken je Sparkle Hayter nog niet, dan moet je blij zijn dat je dit nu leest. Ze is de schrijfster en bedenkster van Robin Hudson, en dat is beter dan Bridget Jones. Robin is tv-reporter (net als Bridget, ja) maar belandt telkens in detective-achtige toestanden. 'Reflections on modern stereotypes, a perfect blend of mystery en mockery.' Robin Hudson heeft poison ivy op haar vensterbank. Tegen inbrekers. She rules.

26 november: Kijktip van de dag: de TED talk van Susan Cain over hoe introverte mensen (zoals bijvoorbeeld Eleanor Roosevelt en Gandhi) ook, nee juist, heel krachtig kunnen zijn. Mooi. En leerzaam.

27 november: Lezen vandaag: Zo Moeder, Zo Dochter met Wara Juana Gutierrez Mamani en haar moeder Wendela.

28 november: Song van de dag: TLC, Waterfalls. Voor het zeggen waar het op staat. Voor het promoten van safe sex, voor de powerhouses die ze zijn/waren.

29 november: Schokkend maar waar: In sommige gevallen mogen vrouwen in India verkracht worden volgens de wet die luidt: 'Wanneer het slachtoffer onder de 15 jaar is of wanneer de echtgenoot de dader is, is er geen sprake van verkrachting.' Te verschrikkelijk voor woorden, en des te belangrijk om te beseffen. Vandaar dat we het nog maar eens noemen vandaag. Seksistische wetgeving is de wereld nog lang niet uit.

30 november: Doen vandaag, als je met een groep vrienden aan tafel zit: een gesprek beginnen over wat nu typisch mannelijke eigenschappen zijn en wat typisch vrouwelijke eigenschappen zijn. Ga daarna na waarom die vrouwelijke eigenschap niet mannelijk kan zijn en vice versa. Let maar op: goede discussie volgt.

DECEMBER

1 december: Ken je illustratrice Liana Finck nog niet? Bij dezen. Ze is van Brooklyn New York, een rasechte feminist, tekent super simpel maar super spot-on. Volgen!

2 december: Willen we toch ook even de ruimte nemen om Bonne Reijns Bonne Suits nog eens te noemen. Het meest democratische pak voor man én vrouw. Check vandaag hier even of er niet ook iets voor jou tussenzit.

3 december: Nog nooit van Yoni gehoord? Ga gauw even hier naartoe gaan, en bestel vandaag nog een paar pakjes voor jezelf. En ja, wij vinden dit ook een prima Sinterklaas-cadeau.

4 december: Lang, lang geleden (maar tegelijkertijd ook verrassend kort geleden), gaf de wereld nog hele rare liefdesadviezen aan vrouwen. Zo dienden we bijvoorbeeld minstens dertig minuten te wachten nadat onze man wakker was, voordat we ons aan hem mochten tonen. Afijn, wil je vandaag even lachen en opgelucht ademhalen, dan kun je hier vijftien bizarre liefdesregels en -adviezen uit de jaren dertig lezen.

5 december: Bevallen in bad, Mother's Blessing, borstvoeding geven: alles wat met baby's te maken heeft moet zo natuurlijk mogelijk. Maar wat als je daar geen behoefte aan hebt of als het niet lukt? ELLE's Lisa Goudsmit schreef er een opiniestuk over.

6 december: Illustratrice van simpele maar interessante cartoons in waterverf en inkt, waarmee ze types uit de modewereld en vele anderen (lees: Trump) op de hak neemt. Dat is de Amerikaanse Angela Hicks. Je volgt haar hier.

7 december: Hadden we Neelie Kroes al genoemd? Voor als je dat nog niet deed: volg haar vooral op Twitter.

8 december: Even stilstaan bij de Free The Nipple movement is ook zo'n perfecte manier om op een willekeurige dag vrouwen te vieren. De movement begon naar aanleiding van een gelijknamige film die Lina Esco maakte, waarvan je hier de trailer ziet, over genderongelijkheid en de hypocrisie die hangt aan het niet mogen showen van een ontbloot bovenlijf als vrouw, waar mannen lekker mogen kijken wat ze doen. Esco kreeg extreem veel bijval wereldwijd waaronder van celebrities, waardoor #freethenipple nu – terecht – een alom bekend begrip is.

White, Black-and-white, T-shirt, Font, Photography, Top, Smile, Model, Photo shoot, Monochrome photography, pinterest
Getty Images

9 december: We snappen dat december de maand van Love Actually is. Maar als je dit artikel leest weet je waarom deze kerstklassieker eigenlijk echt niet meer kan.

10 december: Ga eens op zoek naar nieuwe sustainable (kleding)merken die hun spullen laten maken in fabrieken of werkplaatsen waar eerlijke lonen en menselijke arbeidsomstandigheden gelden. À lala bijvoorbeeld.

11 december: Leesvoer van de dag, met award season voor de deur: het opiniestuk 'Er is geen gebrek aan vrouwelijke regisseurs, maar een gebrek aan kansen'.

12 december: Als er één beautymerk is dat al jaren inclusion nastreeft dan is het MAC. Vandaag op het program: een kiekje uit de oude doos. Servische bodybuildster Jelena Abbou. Ken je 'm nog, nog, nog?

13 december: Ver voor Rihanna met Man Down kwam was er (in 1924) Mother of Blues Gertruda 'Ma' Rainy met het nummer Cell Bound Blues over een vrouw die de gevangenis in moet nadat ze haar echtgenoot doodschoot uit zelfverdediging. 'I walked in my room the other night. My man walked in and began to fight. I took my gun in my right hand. Hold him folks, I don't wanna kill my man. When I did that he hit my 'cross my head. First shot I fired my man fell dead.' Heftig. Maar een must-hear. Dus doe het maar op deze ongetwijfeld donkere decemberdag.

15 december: Kijktip van de dag: een TED talk waar Diana Vreeland zich volledig in zou hebben kunnen vinden. Model Cameron Russel praat gepassioneerd over hoe verkeerd er door de maatschappij wordt geanticipeerd op uiterlijk. Saillant detail: dit doet ze aan de hand van persoonlijke anekdotes uit de modellenindustrie.

16 december: Laten we vandaag allemaal een voorbeeld nemen aan Kristen Stewart. Het mag dan inmiddels uit zijn, in betere tijdens met liefje Soko ging de actrice een beetje PDA niet uit de weg. En terecht, want waar je zin in hebt, moet je lekker kunnen doen. En niet alleen op Internationale Vrouwendag, maar op alle dagen van het jaar.

Black-and-white, Monochrome, Snapshot, Photography, Sitting, Street, Monochrome photography, Accordion, Style, pinterest
Getty Images

17 december: Op zoek naar een cadeau voor de feestdagen? Geef iemand het dagboek van Vivienne Westwood, voorvechter van… tja, wat niet? Lezen.

18 december: Op 18 december 1980 werd (dankzij een hele kleine meerderheid aan stemmen in zowel Eerste als Tweede Kamer) door de overheid eindelijk toestemming gegeven voor de abortuswet. Abortus werd daarop in Nederland toegestaan t/m de 23e week van de zwangerschap.

19 december: Twee jaar geleden rond deze tijd schreef Eva Jinek een openhartig stuk over haar bevalling. Inspirerend en verfrissend eerlijk. Lees het vandaag (nog) eens (terug).

20 december: Ze had de bijnaam First Lady of American Cinema vanwege haar grote acteertalent. Verdiep je in het interessante Katherine Hepburn door haar dagboek Me: Stories of My Life te bestellen.

21 december: Google vandaag eens naar Henriëtte Rosina Dorothea van der Mey. Ze was de allereerste vrouwelijke journalist van Nederland. Ze publiceerde veel over vrouwenarbeiders en de positie van vrouwen in het onderwijs. Altijd met vermelding van haar eigen naam in plaats van een schuilnaam, wat in die tijd hoogst ongebruikelijk was aangezien welgestelde vrouwen niet dienden te werken.

22 december: De feestdagen staan voor de deur! Doe groen en koop (of huur) iets tweedehands, in plaats van wéér iets nieuws te kopen. Doe dat bijvoorbeeld bij de fantastische salon van Heleen Hulsmann. Niet toe aan iets nieuws? Volg dan in ieder geval Heleen, omdat ze te gek is.

23 december: Wil je jezelf een écht mooi cadeau geven voor Kerst? Koop kunst! Van het feministische soort, voor aan de muur. Huffington Post verzamelde wat mooie werken en plaatste er de directe shoplink bij.

24 december: Kerst! Een paar jaar geleden zagen we Carol in de bioscopen; de eerste Kerst-film waarin we een liefdesverhaal zagen tussen twee vrouwen, in plaats van een vrouw en een man. Kijk 'm nog maar een keer.

25 december: Eerste Kerstdag was de geboortedag van Helena Rubinstein, de Pools-Amerikaanse zakenvrouw (girl boss daar je wil), die (rond 1905) als één van de eersten een groot cosmeticabedrijf opzette in Amerika. Het maakte haar één van de rijkste vrouwen ter wereld, terwijl ze juist uit een behoorlijk arm gezin kwam. Later in haar leven zette ze haar rijkdom in in de strijd voor betere gezondheid, onderwijs en kunst.

26 december: Overweeg je een tattoo? Wat dacht je van deze feministische tattoo-ideeën die discreet zijn en toch vol girl power?

27 december: Vandaag is de geboortedag van Marlene Dietrich. Trek je mooiste pak aan en vier het alsof je met haar en in haar tijd leefde.

Photograph, People, Fashion, Black-and-white, Monochrome, Smile, Monochrome photography, Photography, Outerwear, Style, pinterest
Getty Images

28 december: Spice up your social media posts! Met deze girl power-giphy's.

29 december: Het jaar is bijna voorbij, en laten we eerlijk zijn: de komende dagen ben je waarschijnlijk in de weer met de viering van NYE. Neem vandaag dus alvast even de tijd - met een goed glas wijn erbij - om terug te blikken op afgelopen jaar en vooruit te blikken op het komende jaar. Wat heb je bereikt? Wat wil je nog bereiken? Schrijf het op; echt, da's fijn.

31 december: Vandaag is de verjaardag van Diane von Furstenberg, de modeontwerpster die zo ongeveer haar volledige carrière in het teken heeft gesteld van de empowering van vrouwen. Hulde aan deze vrouw. En hoera!

JANUARI

1 januari: Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Omdat toch alles dicht is op 1 januari en je waarschijnlijk het liefst brak in je bed wil blijven liggen, is het de uitgelezen dag om op zoek te gaan naar een nieuw stijlicoon, rolmodel, voorbeeld – you name it. Laptop erbij, en gaan.

2 januari: Vandaag is het alweer vijf jaar geleden dat Louis Vuittons campagne met daarin Jaden Smith als model uitkwam. Jaden poseerde als enige mannelijk model naast een groepje vrouwelijke én droeg een rok. Gotta love. De rok, cool kid Jaden en uiteraard LV.

3 januari: Complimenteer vandaag of ergens in de komende dagen eens een vrouw die iets gewaagds draagt met haar gedurfde keuze, ook al zou je het zelf nooit aantrekken om diezelfde reden.

4 januari: In de categorie schokkend maar waar: Poetin heeft in 2017(!) nog een wet ondertekend die ervoor zorgt dat het mishandelen van gezinsleden (vrouw en kinderen) geen misdrijf meer is maar slechts een overtreding, die wordt afgedaan met een boete. Ongelooflijk toch? Heb jij het hier eigenlijk wel over gehad met mensen om je heen? Zo niet, laat dit dan de aanleiding zijn om het alsnog te doen.

5 januari: Mooi: drie schrijvers vertellen over het verlies van een moeder op jonge leeftijd, naar aanleiding van Ameline Ansu's boek Van harte gecondoleerd. Wil je even lezen vandaag.

6 januari: Om de dag goed mee te starten: 35 bad ass quotes van interessante vrouwen. Hatsa!

7 januari: Doe als Susan Sontag en maak een lijstje van boeken, films en kunstenaars die je dit jaar nog wil zien. Noem voor elk genre vijf.

8 januari: Ga door, maar schrijf nu steden, landen en concertzalen op die je nog wil bezoeken.

9 januari: Check even je oude mappen op je computer en probeer schoolwerk van vroeger te vinden. Wedden dat je trots wordt? Of omdat je inmiddels stukken beter weet, of omdat je 't toen eigenlijk al best wel doorhad; either way ga je er blij van worden.

10 januari: Een van de opvallendste vrouwen in de Amerikaanse politiek is millennial Alexandria Ocasio Cortez. Check deze (viral) video waarin ze gehakt maakt van de manier waarop in de US campagnes gefinancierd worden. Blijft goed.

11 januari: En volg Ocasio-Cortez vanaf vandaag ook even op Instagram voor inspirerende posts!

12 januari: Ocasio-Cortez is zelfs zo'n hit, dat Netflix voor de docu over de politica een recordbedrag betaalde. Hear hear. Lees er hier alles over.

13 januari: Kijktip van de dag: de TED talk van Elizabeth over 'unlocking your inner creative genius', maar dan zonder alle druk en kritiek die daar vaak bij komen kijken.

14 januari: Talent om te volgen: de violist Rosanne Philippens, die summa cum laude afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en een rits aan prijzen binnenhaalde.

15 januari: Verplicht op de boekenlijst: The Beauty Myth, How Images of Beauty Are Used Against Women van Naomi Wolf, een bestseller over de relatie tussen schoonheid en vrouwelijke identiteit. Eye opener!

16 januari: Twee bijzondere vrouwen die je mag feliciteren vandaag: FKA twigs en Kate Moss.

17 januari: Tijd voor Boys Don't Cry, de op ware gebeurtenissen gebaseerde film waarin Teena Brandon wordt geboren als meisje, maar als jongen door het leven besluit te gaan. Geen vrolijke verhaal, zeker als je bedenkt dat 't de echte Teena Brandon ook is overkomen, maar wel een ijzersterke en belangrijke film, met razendknap acteerwerk van Hilary Swank.

18 januari: Vandaag is het Blue Monday. Don't be so hard on yourself. Je poging om te stoppen met roken, starten met sporten, en een beter mens te worden is niet mislukt. Gewoon een beetje slecht van de grond gekomen. Maar hé, het is nog niet te laat. Hou vol.

19 januari: Mooie dag om voor jezelf een Gentlewoman te kopen, het prachtige tijdschrift uit Londen dat vrouwen zó stijlvol weet te vieren.

20 januari: 'And don't tell me what to do. Don't tell me what to say. And please, when I go out with you, don't put me on display'. Een flard tekst uit de feministische anthem van zangeres Lesley Gore uit 1963: You Don't Owe Me. Must-hear voor feministen.

21 januari: De Amerikaanse illustratrice Robin Eisenberg documenteert girl hood op de meest funky wijze mogelijk. Volgen!

22 januari: Door je series heen? Slinger Girls nog een keer aan. Ja, ook als je 'm al een keer hebt gezien; ZES seizoenen, he. Als je opnieuw begint, ben je vast allang weer dingen vergeten.

White, Photograph, Black, Black-and-white, Monochrome, Snapshot, Monochrome photography, Hairstyle, Eye, Photography, pinterest
Getty Images

23 januari: De allereerste Dolle Mina-actie vond op 23 januari 1970 plaats. Twintig leden, waaronder vijf mannen, bezetten kasteel Nijenrode, het opleidingsinstituut voor managers, als protest tegen het feit dat er geen vrouwen werden toegelaten op deze opleiding. Diezelfde dag vond er een symbolische korsetverbranding plaats bij het standbeeld van Wilhelmina Drucker, één van de eerste feministes van Nederland, naar wie de Dolle Mina's waren vernoemd.

24 januari: Op deze datum in 1970 zetten de Dolle Mina's de Amsterdamse herentoiletten (krullen, zoals die werden genoemd) symbolisch af met roze linten, als protest tegen het gebrek aan openbare damestoiletten. Bovendien deden ze die dag een oproep op televisie tot kookstaking. Vrouwen moesten immers meer rechten krijgen dan het aanrecht.

25 januari: Lezen vandaag: Zo Moeder, Zo Dochter met Eeva de Frel en haar moeder Els.

26 januari: Volg je Valentijn de Hingh nog niet? Ze is één van de knapste modellen van ons land, en een voorbeeld voor transgenders wereldwijd. Wereldwijd ja, want Valentijn maakte internationaal faam met haar campagnedeals voor Tom Ford en Gucci.

27 januari: Aretha Franklin komt vaker voor in onze lijst, maar ze heeft dan ook tal van nummers die erin thuishoren. Zoals Do Right Woman, Do Right Man uit 1967, waarin ze met teksten als 'A woman's only human. You should understand. She's not just a plaything. She's flesh and blood just like her man' mannen aanmoedigt om vrouwen te respecteren en als gelijken te behandelen.

28 januari: Twee jaar terug rond deze tijd gaf Oprah Winfrey die ene epische speech tijdens de Golden Globes volledig gewijd aan #MeToo. Kijk terug en krijg opnieuw kippenvel.

29 januari: Op 29 januari in 1970 besloten de Dolle Mina's een miss-verkiezing in Utrecht te verstoren uit protest tegen het vrouwbeeld dat een dergelijke wedstrijd neerzet. Iets wat ook veel in Amerika werd gedaan bij missverkiezingen.

30 januari: Vandaag, maar dan 48 jaar geleden, voerden – daar zijn ze weer – de Dolle Mina's actie voor meer crèches in Amsterdam en Utrecht. Een groep werkende moeders protesteerden voor het Stadhuis tegen een nieuwe regeling voor kinderen in dagverblijven, die per 1 januari was ingegaan.

31 januari: In de maand januari van 2009 tekende Barack Obama The Lilly Ledbetter Fair Pay Act als allereerste wetsvoorstel dat hij tekende. De wet helpt diegenen die met ongelijkheid in salaris te maken hebben te beschermen. De wet is vernoemd naar een vrouw in Alabama die na negentien jaar te hebben gewerkt beweerde altijd met minder te zijn beloond dan haar mannelijke collega's.

FEBRUARI

1 februari: Zin om te lezen vandaag? Werp een goede blik in A Dolores Huerta Reader; een verzameling interviews en aantekeningen van de grootste, invloedrijkste figuren in de strijd voor meer gelijkheid en mensenrechten.

2 februari: Voor ieder met een zus: bel haar even en zeg dat ze te gek is.

3 februari: Voor ieder met een broer: bel ook maar even.

4 februari: Vandaag is de geboortedag van de Amerikaanse feministe, sociaal activiste en publiciste Betty Friedan. Verdiep je online eens in haar geschiedenis. Ze was een enorme carrièrevrouw, die niet van plan was te moeten kiezen tussen het moederschap en een goede baan.

Black-and-white, Human, Monochrome, Photography, Smile, Stock photography, Monochrome photography, Physicist, Style, Photo caption, pinterest
WireImage

5 februari: Lees Barbara Ransby's biografie van activiste Ella Baker, Ella Baker and the Black Freedom Movement, om een idee te krijgen van hoe groot het aandeel van vrouwen is geweest in protestbewegingen die hebben geleid tot meer gelijkheid.

6 februari: Maak een lijstje met je goede eigenschappen en je minder goede eigenschappen en bedenk je (onder het mom 'alles uit jezelf halen') eens wat je zou kunnen doen om die minder goede eigenschappen om te buigen naar iets positiefs, zodat ze in het andere rijtje belanden.

7 februari: Weer een datum met een geschiedenis. Op 7 februari 1970 voerden de Dolle Mina's actie in Utrecht bij psychiaters die een abortusrapport bespraken.

8 februari: Lees Barbara Ransby's biografie van activiste Ella Baker, Ella Baker and the Black Freedom Movement, om een idee te krijgen van hoe groot het aandeel van vrouwen is geweest in protestbewegingen die hebben geleid tot meer gelijkheid.

9 februari: Vandaag is een bijzondere dag, de geboortedag van de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf: Aletta Jacobs. Ze was de allereerste vrouwelijke doctor in de medicijnen, die zich op allerlei manieren sterk maakte voor de rechten van vrouwen. Van recht op onderwijs tot kiesrecht tot het recht op voorbehoedsmiddelen. Daarnaast streed ze tegen ongelijkheid in afkomst en voor vrede wereldwijd.

10 februari: Ook vandaag is een historische dag. Op 10 februari 1917 sprak Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten. Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. De Nieuwe Courant schreef (ongelooflijk maar waar) over haar dat zij geen 'gejaagde, zenuwzieke gecompliceerde vrouw' is (en dat moest dan een compliment zijn). De Amsterdammer vond haar gelukkig wel 'jong, sympathiek'. Naast hard werken had Johanna Westerdijk, zo weet het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis te vertellen, een voorliefde voor feesten, drank en dans. Haar levensmotto (in steen gebeiteld boven de deur van het Phytopathologisch Laboratorium) luidt: 'Werken en feesten vormt schoone geesten'. Een moordvrouw kortom.

11 februari: Omdat het kan: even terugblikken op die editie van de Golden Globes waarbij alle celebrities op de rode loper zwart droegen omdat: Time Was Up.

12 februari: Must-read voor feministen: Hilda van Suylenburg, een roman uit 1897, geschreven door Cécile de Jong van Beek en Donk. Het boek is één van de belangrijkste en best verkochte feministische romans van Nederlandse oorsprong.

13 februari: Stel jezelf vandaag eens de vraag: ben ik team 'nieuwe borsten voor mijn verjaardag' of team 'what your mama gave you'?

14 februari: Zes jaar geleden, op vrijdag 14 februari, kwam Ellen Page zichtbaar zenuwachtig uit de kast als biseksueel. Kijk hier de inspirerende speech waarin ze dat deed nog eens terug.

15 februari: Talent om te volgen: Emma Lesuis, journalist en filmmaker. Hier zie je wat ze voor de Correspondent doet.

16 februari: Met stip bovenaan je favorietenlijst: de funky vormgegeven website Gurlstalk.com, een super cool platform voor jonge feministen opgericht door topmodel en activist Adwoa Aboah, wiens Instagramaccount je overigens ook minstens dagelijks wil checken.

17 februari: Journalist Channa Brunt schreef voor ELLE een raak pleidooi om wat aardiger voor elkaar te zijn. Hear hear. Lees en praktiseer vandaag (en alle dagen die volgen).

18 februari: Vandaag is Yoko Ono jarig. Ze staat natuurlijk vooral bekend om de protesten die ze hield met John Lennon, maar de muzikant/kunstenaar zette zich ook jarenlang in voor gender equality. Haar essay The Feminization of Society uit 1972 bijvoorbeeld, was een belangrijke bijdrage aan de feministische golf in de jaren zeventig. Wish her a happy birthday!

Face, Hair, Eyebrow, White, Black, Black-and-white, Lip, Nose, Forehead, Head, pinterest
Getty Images

19 februari: Op 19 februari 1972 organiseerden de Dolle Mina's een massale demonstratie voor vrije abortus in Utrecht.

20 februari: En op 20 februari twee jaar daarvoor deelden de Dolle Mina's nog condooms uit aan aan leerlingen van de Huishoudschool en aankomend secretaresses van Schroevers.

21 februari: Plan vanavond een movie night met Evita als hoofdfilm, voor de feminist die Eva Peron was. En Madonna trouwens ook.

22 februari: Bedenk, als je op het punt staat om een seksegenote aan te vallen op haar kledingkeuze (hoe naked ook) waar dit gedoe over ging. En onthou wat Gloria Steinem erover te zeggen had: 'Feminists can wear whatever the fuck they want' .

23 februari: Vandaag is het precies vier jaar geleden dat Halima Aden de geschiedenisboeken in ging als het eerste hoofddoekdragende model dat in grote shows van de internationale fashion weeks meeliep, zoals de Yeezy- en Max Mara-show. Tijdens een sowieso al behoorlijk met politieke boodschappen doordrenkte Fashion Month, met name als reactie op Donald Trump.

24 februari: Meet Marilyn Sonneveld even op Instagram – met haar 'Wipsite' haalt ze elk taboe uit seks, op een verre van stoffige manier. Een vrouw om te volgen, dus.

25 februari: En vandaag dan deze even opzetten, want David Bowie/Ziggy Stardust was natuurlijk genderbending ten top.

26 februari: Is het weer tijd voor Aretha Franklin? Ja.

27 februari: Laten we vandaag actrice Brie Larson vieren, omdat zij vorig jaar rond deze tijd rake kritiek uitte op het gebrek aan diversiteit (want mannelijk en wit) in de wereld van filmcritici.

28 februari: Nog meer leesvoer. Want wat vinden we eigenlijk van al die 'honeyshots', close-ups van knappe vrouwen in het publiek bij voetbal- en tenniswedstrijden? ELLE's Lisa schreef er dit over.

Black, Facial expression, Black-and-white, Lip, Beauty, Singing, Nose, Monochrome, Mouth, Monochrome photography, pinterest
Getty Images

29 februari: Talent waar we je graag over inlichten: de schrijver Lisa Weeda. Volg haar vooral op Twitter.

MAART

1 maart: Mega inspirerend: dit interview van Forbes met Julia Hartz, een van de weinige vrouwelijke CEO’s in Silicon Valley. Even kijken vandaag.

2 maart: De Zweedse Greta Thunberg kreeg op de klimaattop van Katowice het publiek stil, kijk hier haar speech terug. Laat je inspireren door haar power en lef - net zoals wereldwijd duizenden jongeren al hebben gedaan. Oké, het klimaat is niet perse een zaak van feminisme, maar wat een vrouw.

3 maart: Op 3 maart, maar dan in 1999, hield Barbara Walters een openhartig interview met Monica Lewinsky dat de hele wereld overging. Vele jaren daarvoor, begin jaren zestig, was Walters de allereerste vrouwelijke co-host van een nieuwsshow op de Amerikaanse televisie, en werd vanaf toen iemand die het pad baande voor vele vrouwelijke journalisten. In Amerika ben je inmiddels geen grote ster als je niet door Walters bent geïnterviewd. Walters is inmiddels 90.

4 maart: Start de dag door heel hard te antwoorden op de vraag die Beyoncé je hier stelt. In de auto op weg naar werk, ofzo.

5 maart: Uit het leven gegrepen: de illustraties van Loryn Brantz. Zó herkenbaar voor iedere vrouw. Moet je eigenlijk even dagelijks in je timeline voorbij zien komen.

6 maart: Shout-out naar Steffi Posthumus, die in maart 2016 in ELLE's Zo Moeder Zo Dochter-productie stond. Ze maakte ook de documentaire Doinggood, waarin ze samen met Loeke de Waal de keerzijde van vrijwilligersreizen voor jongeren naar derdewereldlanden onderzoekt. Hier hoor je ze erover praten.

7 maart: Je doel vandaag? Vieren dat je alles van deze lijst hebt gelezen dan wel uitgevoerd (trots!) en de lijst delen met al je collega-feministen. Spread the word!

Op 8 maart: (Uiteraard niet bij toeval, want: opnieuw Internationale Vrouwendag) wordt om de twee jaar de Aletta Jacobsprijs uitgereikt door de Universiteit Groningen (waar Jacobs zelf studeerde) aan 'een vrouw met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervult op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen'. O.a. Neelie Kroes, Els Borst, Hedy d'Ancona, Lilianne Ploumen en Khadija Arib. In 2022 wordt-ie opnieuw uitgereikt.

Human, Black-and-white, Monochrome, Photography, Businessperson, Style, pinterest
Getty Images

Bron Dolle Minás: Atria.nl