Acht vrienden, één vakantiehuis, zon, zee en véél Franse wijn. Regisseur Guillaume Canet bedacht precies de juiste setting om deze 2,5 uur durende film mee te vullen.

IN EEN NOTENDOP
Acht goede vrienden die iedere zomer samen vakantie vieren, komen plots voor een lastige keuze te staan. Vlak voor vertrek raakt één van hen betrokken bij een verkeersongeval en belandt in het ziekenhuis. De vakantie annuleren of toch maar gewoon gaan, is vervolgens de vraag.

De meningen lopen uiteen en als de groep besluit toch de koffers te pakken, blijkt dit het startsein van twee bizarre weken vol confrontaties, ontboezemingen en (relatie)problemen. Les Petits Mouchoirs – vrij vertaald ‘kleine leugens om bestwil’ – doet haar naam eer aan. Maskers gaan af en vriendschappen en relaties worden flink op de proef gesteld.

Pssst: Vrijkaarten winnen? ELLE.nl geeft twintig Les Petits Mouchoirs-pakketten weg! >

CRÈME-DE-LA-CRÈME

De film is een echte must-see. Al is het maar om even weg te dromen bij het zomerse weer en de mooie omgeving daar in de baaien van Zuid-West Frankrijk. En de voor ons Hollanders romantische Franse taal, geeft de film net dat beetje extra sjeu.


De crème-de-la-crème van jong Frans acteertalent speelt mee. Niet geheel toevallig tevens bijna allemaal goede vrienden van regisseur Guillaime Canet. Zelfs zijn eigen lief Marion Cotillard, die op dit moment in blijde verwachting is van hun eerste bébé, is van de partij.


BAFTA-NOMINATIE
Cotillard speelt Marie, een single met bindingsangst. En dat gaat haar goed af. Het lijkt de 35-jarige actrice sowieso aardig voor de wind te gaan. In 2007 ontving ze een Oscar voor haar rol in La Vie en Rose en inmiddels heeft ze ook een BAFTA-nominatie voor haar bijdrage aan Inception, dé kaskraker van 2010, in de pocket. Tel daar een leuke vriend (die af en toe een rol voor je regelt), de eerste spruit onderweg en een fabuleuze shoot in de Franse ELLE ter ere van Les Petits Mouchoirs bij op en er blijft weinig te wensen over.

In Frankrijk is Les Petits Mouchoirs al een groot succes. Vanavond gaat-ie in première in de Nederlandse bioscopen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alvast de trailer...