Zo maakte zangeres Beyoncé bekend zwanger te zijn, ging Lady Gaga verkleed als man en zorgden Kanye West en Jay-Z voor een heus verrassingsoptreden. De grote geluksvogel van de avond bleek echter Katy Perry, die de meest prestigieuze award mee naar huis mocht nemen.

Een roze gelokte Katy sleepte de zilveren ‘moonman’ voor Beste Samenwerking, Beste Special Effects en – de belangrijkste van de avond – voor Beste Muziekvideo in de wacht. De awards werden voor de achtentwintigste keer uitgereikt in Los Angeles.

Feest! Zie Beyoncé’s kersverse babybuikje >

SIR GAGA
In een afgeladen Nokia Theatre werd de show door Lady Gaga geopend met het nummer Yoü and I. Niet in hysterische vleesjurk dit keer, maar als heuse man. De 25-jarige Lady, uhm, Sir Gaga werd ook twee beeldjes rijker. De andere winnaars waren o.a. Adele, Justin Bieber en Nicki Minaj.

Pssst… Lady Gaga draagt Jan Taminiau in haar video voor Yoü and I >

Britney Spears mocht ook in haar handjes knijpen. De popprinses won een prijs voor de clip van Till The World Ends en kreeg de zogenoemde Michael Jackson Vanguard Award voor haar hele oeuvre uitgereikt. Laatstgenoemde kreeg de 29-jarige zangeres in handen gedrukt van Sir Gaga, die een zoen van Britney wel zag zitten. Maar nee, Britney – die in 2003 de befaamde kus deelde met Madonna – zag er toch maar vanaf: ‘Sorry, dat heb ik al eens eerder gedaan.’

Andere hoogtepunten van de avond waren het verrassingsoptreden van Jay-Z en Kanye West en de tributes aan Britney Spears en Amy Winehouse. Muzieklegende Tony Bennett bracht zijn duet met Winehouse Body and Soul ten gehore, wat voor flink wat kippenvel zorgde.

VMA 2011: DE WINNAARS

> Pop Music Video: Britney Spears - Till the World Ends
> Rock Video: Foo Fighters - Walk
> Hip-hop Video: Nicki Minaj - Super Bass
> Collaboration: Katy Perry featuring Kanye West - E.T.
> Male Video: Justin Bieber - U Smile
> Female Video: Lady Gaga - Born This Way
> Video with a Message: Lady Gaga - Born This Way
> Choreography: Beyoncé - Run the World (Girls)
> Editing: Adele - Rolling in the Deep
> Special Effects: Katy Perry featuring Kanye West - E.T.
> Cinematography: Adele - Rolling in the Deep
> Art Direction: Adele - Rolling in the Deep
> Direction: Adele - Rolling in the Deep
> Best New Artist: Tyler The Creator - Yonkers
> Video of the Year: Katy Perry - Firework