Ieder jaar beloont de HKU één van haar meest talentvolle alumni met een duwtje in de rug in de vorm van een geldbedrag (€ 5000) én natuurlijk eeuwig roem – best fijn voor op het CV, nietwaar? Een kundige jury gaat hiervoor immer op zoek naar de student die het meest vernieuwende en ondernemende afstudeerwerk afleverde. Vijf creatievelingen zijn nog in de strijd voor die felbegeerde prijs.

AND THE NOMINEES ARE…
> Lena Torheiden, met haar onderzoeksproject Don’t be afraid of the dark, waarvoor ze een innovatief lichtsysteem ontwierp – door het gebruik van duisternis – om energie te besparen.

> Johan Rijpma, met zijn afstudeeronderzoek naar de vrije wil van in principe levenloze objecten. Hij maakte hiervoor de film Tape Generations die toont hoe een dagelijks gebruiksvoorwerp als plakband uit zichzelf beweegt en groeit.

> Tom Hankins, Roy Nieterau, Gijs van Kooten en Guido Puijk die samen de korte animatiefilm Mac ‘n’ Cheese maakten; begonnen als project om een klein internethitje te scoren, maar uitgegroeid tot een bijzonder geslaagde film die bestaat uit een opeenvolging van achtervolgingsscènes. Op het Nederlands Film Festival won Mac ’n’ Cheese de UPC Animatie Prijs al.

> Lotte Hemme, met haar afstudeerproject Managing Complexity; uitgebreid onderzoek naar leadership behaviour in culturele, non-profit organisaties.

> En tot slot Sarah Harkink, met een indrukwekkende documentaire, genaamd Alexandra, over de justitiële inrichting Harreveld, sector Alexandra, waar meisjes met ernstige gedragsproblemen worden opgesloten. Met Alexandra won Sarah Harkink op het Nederlands Film Festival 2011 een Wildcard van het Filmfonds.

15 december zal de winnaar bekend worden gemaakt. Meer informatie over de genomineerden en hun kunstprojecten is te vinden op www.hku.nl/hku-award.

Zien: designerkostuums van Nederlands modetalent Sjaak Hullekes voor Introdans >