Oh Oscar-seizoen, wat ben je toch leuk! Zeker dit jaar, nu de race om de gouden beeldjes daadwerkelijk spannend is. Welke namen worden over twee weken uit die enveloppen getoverd? Wint een van de favorieten, George, Brad, The Artists Jean Dujardin, de Oscar voor beste acteur? Of komt er toch een Engelse (Gary Oldman) of Mexicaanse (Demián Bichir) verrassing? En is de strijd bij de vrouwen inderdaad zo goed als gelopen, met Meryl Streep als gedoodverfde winnaar? Of is het juist The Helps Viola Davis die er, na winst bij de SAG's, alsnog met de prijs vandoor gaat? En is Michelle Williams echt kansloos?

 
Alles lijkt nog mogelijk. En omdat de stembussen in het Hollywoodse nog tot volgende week geopend zijn, is ook de Oscar-campagne 2012 (lees hier terug voor de uitleg) in volle gang. Vooral bij de mannen. Er gaat geen dag voorbij zonder een nieuwe George Clooney-cover of een opmerkelijke uitspraak van Brad Pitt.

BRAD IS EVERYWHERE

Twee weken geleden schreef ik al over de dubbele Oscarpunten die Brad met zijn interview in The Hollywood Reporter wist binnen te slepen. Zijn uitspraak over een eventueel huwelijk met Angelina was perfect getimed met het moment dat de 6000, veelal brave Amerikaanse (lees: dol op heteroseksuele huwelijken) leden van de Academy hun stembiljet in de bus kregen. Maar dat was niet het enige stukje campagne voeren dat Brad de afgelopen weken deed. Meneer Pitt wil zijn Oscar voor Moneyball graag, heel graag. Dus is hij everywhere. In de bladen, op tv, bij galerieopeningen. Overal even perfect getrimd (zag hij er ooit eerder zo lang zo netjes uit?), charmant en grappig. 

Met grappig scoor je punten. Dus schoof Brad vorige week aan bij Jon Stewart, waar hij een redelijk briljante oplossing voor de Oscar-race aandroeg: het beeldje wordt op tafel gezet en alle genomineerden pakken 'm vast. 'Last man standing wins the Oscar', aldus Brad.

GEORGE LAAT CAMERAPLOEG ZIJN HUIS ZIEN

Helaas is de werkelijkheid niet zo simpel als een bierspelletje, dus gaat het campagne voeren nog even door. En ook al lijken zijn kansen op het beeldje groter dan die van Brad, ook George doet hard mee. Een van de meest opmerkelijke dingen die hij deed? Hij liet een cameraploeg van CBS zijn huis binnen. ZIJN HUIS! Stacy Keibler was nergens te bekennen, maar de hond die hij gered heeft uit het asiel, dartelde vrolijk rond. Alles om te laten zien dat George ECHT die geweldige man is die we allemaal denken dat hij is...

Nu lijkt het misschien of de andere genomineerden in de mannencategorie niet meedoen aan de campagne, maar stiekem proberen ook zij zoveel mogelijk aandacht en goodwill te genereren. Fransman Jean Dujardin rent, samen met het hondje uit The Artist, heel Hollywood door. En Gary Oldman, genomineerd voor zijn rol in Tinker Tailor Soldier Spy, gaf bij de late show van Jimmy Kimmel een haast nog betere performance dan die waarvoor hij genomineerd is toen hij de samenvatting van MTV's vreselijk platte reality show Jersey Shore voorlas. Alleen Demián Bichir lijkt redelijk bescheiden te blijven. Over twee weken weten we welke tactiek heeft gewerkt. 

MICHELLE SPEELT DE MAMA-TACTIEK

Als gezegd is het vooral de race bij de mannen die het spannendst is. Bij de vrouwen lijkt het te gaan tussen Meryl Streep voor The Iron Lady en Viola Davis voor The Help. Dat neemt niet weg dat ook Michelle Williams nog kans maakt, zeker na haar winst bij de Golden Globes (ook al was dat in de comedy/musical-categorie). En dus is Michelle hard bezig om de leden van de Academy gunstig te stellen.

Hoe zij dit doet? Met dezelfde tactiek die Natalie Portman vorig jaar haar Oscar opleverde: de mama-tactiek. Geen interview (of ontvangstspeech) gaat voorbij zonder dat Michelle haar dochtertje Matilda noemt (of bedankt). Want kinderen doen het altijd goed bij de Oscar voters. Zeker wanneer ze worden opgevoed door een hardwerkende moeder die het allemaal alleen moet doen omdat de vader tragisch om het leven is gekomen... 

Dit klinkt misschien vreselijk cynisch. En voor iedereen die nu denkt, maar Michelle is een geweldig actrice die vast boven dit soort spelletjes staat: hoeveel kwaad kan het nou helemaal om je liefde voor je kind te benadrukken in interviews als je daarmee misschien een Oscar wint?

Vergeet niet dat dit Michelle's derde nominatie is. Hoe graag denk je dat ze 'm dit keer wil verzilveren?