De 62-jarige Meryl Streep won voor haar rol als de Britse premier Margaret Thatcher in The Iron Lady. De 39-jarige Jean Dujardin won voor zijn rol als stomme filmacteur George Valentin in de stomme zwart-witfilm The Artist.

Wie waren er ook alweer genomineerd voor een Bafta? >

Voor de Fransman Dujardin betekent The Artist zijn internationale doorbraak. Hij zei dan ook volkomen overweldigd te zijn dat hij het van grootheden als George Clooney, Brad Pitt, Gary Oldman en Michael Fassbender had gewonnen. Een nog prestigieuzere filmprijs ligt voor hem in het verschiet, want hij is voor dezelfde rol genomineerd voor een Oscar.

Dit zijn de genomineerden voor de Oscars 2012 >

HINK-STAP-SPRONG

Voor oudgediende Streep had het geven van een dankbetuiging een koud kunstje moeten zijn, maar de Hollywoodactrice had naar eigen zeggen een dramatische gang naar het podium waarin 'zowat alles mis ging'. Wist iemand nog net haar handtasje in de handen te drukken bij het verlaten van haar stoel, had ze daarna de grootste moeite zich voort te bewegen in haar omvangrijke avondjurk.

Toen Streep op de trap ook nog haar hoge hak verloor en zich mank naar de microfoon moest hinken, was duidelijk dat ze met een stralende glimlach haar gêne probeerde te maskeren. Gelukkig was Colin Firth, die de prijs kwam uitreiken, zo elegant om voor de actrice te knielen en haar 'muiltje' weer aan de voet te schuiven, wat hem een ferme zoen op de mond opleverde.

THE HELP

Christopher Plummer wist de prijs voor beste bijrolacteur in de wacht te slepen voor Beginners. De 72-jarige Canadees won voor zijn rol van getrouwde man van in de 70 die na de dood van zijn vrouw ontdekt dat hij homoseksueel is.

Octavia Spencer kreeg voor haar acteerprestaties in The Help de award voor beste vrouwelijke bijrol. Ze moest het in deze categorie opnemen tegen onder anderen haar tegenspeelster Jessica Chastain. In The Help besluit een activiste in de jaren zestig een boek te schrijven over het leven van zwarte nanny's en hen voor het eerst zelf te bevragen.

De Bafta's werden zondagavond uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De prijzen zijn niet alleen een sterke stimulans voor veel Britse films, maar worden ook gezien als een belangrijke indicator voor de Oscars.

Ondertussen wordt er druk campagne gevoerd voor de Oscars 2012 >