Och, wat een prachtjurken, prachtfilms en fabelachtige festiviteiten kwamen er weer in Cannes voorbij.

FAVORIETEN
Onze favorieten? De Belgische belofte Matthias Schoenaerts stal toch wel ons hart – te zien naast Marion Cotillard in De Rouille et d’Os – en tja, Brad Pitt deed uiteraard de nekken verdraaien. Introduceren wij meteen even de Gouden Palm voor Best Dressed Celeb, want dat was toch wel jurylid Diane Kruger. Van een duizelingwekkende Nina Ricci-robe tot een jurk van Chanel; Diane stal de show. En ja, Joshua Jackson aan de arm hielp ook mee natuurlijk. De knapste koppels van Cannes waren overduidelijk Kirsten Dunst & Garrett Hedlund en, sorry het moet, Kristen Stewart & Robert Pattinson. Amper gekiekt aan elkaars arm – hè flauw –, maar op ’t scherm spatten de vonken ervan af. Zucht…

Zien: alle jurken @ Cannes Film Festival 2012 >

DE GOUDEN PALM
Terug naar de échte prijzen. De Gouden Palm ging voor de tweede keer naar de Oostenrijker Michael Haneke. Dit keer kreeg hij de prijs voor de rolprent Amour, een drama over twee oude mensen, gespeeld door Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant.

De Deen Mads Mikkelsen – die in Jagten een kleuterleider speelt die ten onrechte van kindermisbruik wordt verdacht – ging met de prijs voor beste mannelijke hoofdrol naar huis. De Roemeense actrices Cosmina Stratan en Cristina Flutur kregen de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol. De Grand Prix du Jury ging naar de Italiaan Matteo Garrone voor Reality, een satirische komedie over een visverkoper die roem wil vergaren via Big Brother.

Alle winnaars op een rij:
> Gouden Palm: Amour van Michael Haneke, Oostenrijk
> Grand Prix du Jury: Reality van Matteo Garrone, Italië
> Prijs van de Jury: The Angels' Share van Ken Loach, Groot-Brittannië
> Acteur: Mads Mikkelsen in Jagten (The Hunt), Denemarken
> Actrices: Cristina Flutur en Cosmina Stratan in Dupa Dealuri (Beyond the Hills), Roemenië
> Regie: Post Tenebras Lu van Carlos Reygadas, Mexico
> Scenario: Cristian Mungiu voor Dupa Dealuri, Roemenië
> Gouden Camera: Benh Zeitlin voor Beats of the Southern Wild, Verenigde Staten
> Korte film: Sessiz-Be Deng (Silence) van L. Rezan Yesilbas, Turkije.