Hoofdredacteur van Vogue US Anna Wintour en Barack Obama zijn al tijden dikke vrinden. De modekoningin was al eens medeorganisator van een campagne ten behoeve van het Obama Victory Fund, waarbij modeontwerpers werden ingezet om geld in te zamelen en zo organiseerde ze twee jaar terug ook nog eens op eigen houtje een inzamelingsdiner in Huize Wintour. Niet gek dus, dat Anna in de huidige campagnestrijd ook haar democratische steentje wilde bijdragen om Obama’s presidentschap voor de komende vier jaar veilig te stellen.

De eerste modecampagnes van a/w 2012 al gezien? >

Samen met actrice Sarah Jessica Parker (ook fervent Obama-stemmer) en First Lady Michelle Obama riep ze vorige week een exclusief fundraising diner voor de herverkiezingscampagne in het leven (dat op 14 juni zal plaatsvinden). In een speciale video doet Wintour een oproep aan aanhangers zich op te geven om aan te schuiven tijdens dit diner. Prima initiatief natuurlijk, maar de reactie van de Republikeinen is niet voor de poes.

SLECHTE TIMING

Het begon met verschillende kritieken in de republikeinse en conservatieve media afgelopen vrijdag, maar escaleerde in een flinke uitbrander van columnist van de New York Post John Podhoretz, waarbij hij de video als 'head-scratching', 'hilariously wrongheaded' en 'ridiculous' bestempelt. Grootste punt van kritiek? Anna’s video met oproep mee te doen aan de actie kwam precies op de dag waarop de Department of Labor een nieuw banenrapport uitbracht waaruit bleek dat de werkeloosheid onder o.a. jongeren weer flink gedaald is. Een ‘verdienste’ van Obama.

The Republican National Committee deed er vervolgens nog een schepje bovenop door met een eigen versie van Anna Wintours video te komen, toepasselijk getiteld ‘Meanwhile’, wat door de conservatieve media inmiddels gretig wordt opgepikt. Hierin is haar originele oproep te zien, maar dan ‘bijgestaan’ door harde feiten over de werkeloosheid in Amerika. De video eindigt met de sterke oneliner ‘Obama is focused on keeping his job, but what about yours?’

 
Zowel Wintour als Obama’s campagneteam weigerden tot nu toe commentaar te geven op de ‘parodie’. En het fundraising diner op 14 juni zal vooralsnog gewoon doorgaan. Dinsdag 6 november 2012 zullen de Amerikaanse verkiezingen plaatsvinden.

Zelf zien? Bekijk hier het filmpje Meanwhile van The Republican National Committee, met daarin Anna’s oproep.

youtubeView full post on Youtube