DAG 1
Na de eerste stop bij de Nyakamuri basisschool – waarover je in het vorige blog kon lezen – raceten we vliegensvlug door naar een lokale boerderij waar de nieuwe manieren van het fokken van geiten en koeien werden getoond. Door het lastige landschap waar Ruhiira mee kampt – denk: weinig (drink)water, droogte en erosie – besloot men van het Millennium Village Project verscheidene boeren te leren hoe ze meer kunnen verbouwen, allerlei grondstoffen kunnen recyclen en, heel belangrijk, hoe ze biogas moeten creëren. Hierdoor kunnen ze op een duurzame manier energie opwekken en gebruiken.

 
Daarna nog op het program: het Shared Solar-systeem, waar elektriciteit voor verscheidene huishoudens wordt verzorgd door middel van zonlicht. Een grote doorbraak, aangezien elektriciteit voor veel mensen in Ruhiira een paar jaar geleden nog ondenkbaar was. Juist. Géén elektriciteit. Nada. Noppes. En aangezien het in Oeganda om 19.00 uur pikkedonker is, is dat een groot probleem waar nu dus hard aan gewerkt wordt.

 
HEALTH CENTERS
Na deze stop reden we in de jeep – onder de 'rustgevende klanken' van Jay-Z en Kanye West – verder naar een prachtig gebied ver in de bergen, waar een waterzuiveringssysteem is aangelegd. Het water in de bergen bevat een hoog percentage ijzer en andere slechte stoffen die je beter niet binnen kunt krijgen. Sinds het ingrijpen van de Millennium Promise is het water van een stuk betere kwaliteit, maar verwacht geen kraakhelder drinkwater zoals wij gewend zijn.

Na een flinke klim, een daling, weer een klim, een daling, een klim – de beste work-out sinds jaren – was het tijd voor een snelle lunch en een kijkje bij het lokale radiostation. Snel door naar het kleinste en grootste Health Center van Ruhiira. Hier kunnen vrouwen gratis bevallen onder begeleiding van een verloskundige. Voorheen gebeurde dit thuis, waardoor er veel misging en de moeder en/of kind het meer dan eens niet overleefden. Met hulp van de Millennium Promise en donaties van Tommy Hilfiger kwamen er health centers waar ook HIV- en malariatesten worden gedaan en medicijnen worden verstrekt. Zeer goede zaak dus.

 
Geloof het of niet, we sloegen ook nog aan het shoppen. De Millennium Promise steunt vrouwen – waarvan tweederde HIV heeft, en hierdoor  moeilijk aan werk komt – met een bedrijfje waar sieraden worden verkocht. En wat waren ze mooi. Die kleuren, die kralen, die ontwerpen… zucht. Uiteraard werd dat ouderwetsch splashen. Ja hallo, het is voor het goede doel. Kon gewoon niet anders.

 
DAG 2 & 3
De volgende twee dagen deden we het iets rustiger aan. We bezochten nog een paar scholen, woonden een ICT-les bij – waar ondergetekende van drie pientere meisjes een lesje Excel kreeg. Is ook best moeilijk. Toch? – en mochten we ten overstaan van heel Ruhiira een balletje trappen tijdens een speciaal voetbalevenement. De keeper van het jongensteam had trouwens – hoe goed! – een shirt van het Nederlandse team aan. Een koe werd bovendien zo enthousiast van ons briljante spel – ahum – dat-ie pardoes besloot het veld op te rennen. En ja, die Afrikaanse koeien hebben dus enorme horens. Hollen geblazen.

 
Tijdens de laatste dag werden we bij de Nyakitunda basisschool – die met medewerking van Tommy Hilfiger is gebouwd – getrakteerd op een knap staaltje dans- en acteerwerk van de leerlingen en leraren. Ook liepen we mee met health workers die bij mensen thuis langs gaan voor check-ups en noodgevallen. De laatste stop was bij het Eye Care Center, dat onder andere met donaties van Hilfigers brillenpartner, de Stafilo Group, tot stand kwam.

 
Tijd voor het afscheid. Na het zien van de omstandigheden waarin de mensen in Ruhiira leven en de hoop en positiviteit die ze ondanks alles houden, ga je wel even flink relativeren. Hoe cliché dat ook klinkt. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, dus een bups kiekjes kan natuurlijk niet ontbreken. Bekijk alle foto’s hier.

 
De Millennium Promise steunen? Klik vliegensvlug op deze link.